Niğde Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Turgut Koçak, yaban hayatı ve il genelinde yemleme çalışması yapmak için hazırlıklarını tamamladıklarını, ağır kış şartlarının oluşmasını beklediklerini belirtirken, avcılara da önemli uyarılarda bulunarak, "Yasaklara ve Merkez Av Komisyonu kararlarına uysunlar katliam şeklinde avlanmasınlar" dedi.
Kış mevsiminin yaşanmasıyla doğa şartların ağırlaştığını dile getiren Koçak, yaban hayatı için bütün hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti. Demirkazık'ta bulunan yaban keçileri için yonca balyası, kanatlı hayvanlar için ise kırık buğday alımının yapıldığını söyleyen Koçak, "Kar yağdığı anda helikopterimiz gidecek ve havadan yemleme çalışmasını yapacağız. Diğer hayvanlar için de karadan işçilerle kendi imkânlarımızla yemleme çalışmalarını yapacağız" dedi.
Bu yıl içerisinde avcı sayısının 455'e ulaştığını belirten Koçak, " Yıl itibariyle yapılan kontrolde kaçak avlandığı tespit edilen 36 avcıya yasal işlem yapıldı, idare para cezası ve tazminat uygulandı" dedi. Avcıların belgeli avcı olması gerektiğini söyleyen Koçak " Bizim her yıl yayımlanan Merkez Av Komisyonu Karalarımız var avcıların bunlara uyması gerekir. Avcılar öncelikle belgelerini, yıl içerisinde avlanma pullarını almalı ve ava açık sahalarda avlanmalıdır. Avcılar katliam yapmamalı kuralına göre avlanmalı. Av hayvanlarında uygulanan belli kotalar var, avcılar bunun dışına çıkmamalı. Katliam gibi avlanıldığı takdirde hayvanların neslini tüketiriz" diye konuştu.
Av turizmi kapsamında her yıl envanter çalışması yaptıklarını dile getiren Koçak, " Öncelikle hangi av hayvanından ne kadar olduğunu sayı olarak tespit ediyoruz. Bizden katılan bir teknik eleman, Orman Muhafaza Memuru ve işçilerle gidilen 15 gözlekte 3-4 gün civarında gözlem yapılıyor. Bu gözlem sonucunda da av hayvanlarının sayıları ortaya çıkıyor. Bu sene içerisinde henüz sayıma girmedik 12 güne kadar sayımı başlatacağız. Bunun sonucunda av hayvanlarının sayısı belirlenecek ve sonuca istinaden Genel Müdürlük bize bir kota verecek. Bu, yerli ve yabancı kotası olarak ayrılacak" şeklinde konuştu.
(YE-AÖ-Y)

18.12.2012 15:25:22 TSI

Editör: Wan Haber