Yozgat Ticaret İl Müdürlüğü, internetten yapılan alışverişlerde, mağdur olmamak için siteyi kullanmadan önce sitenin bilgilerine erişerek hangi firmaya ait olduğunun belirlenmesini ve bu firma hakkında kısa bir internet araması yaptıktan sonra alışveriş yapılması konusunda vatandaşları uyardı.
Yozgat Ticaret İl Müdür Vekili İbrahim Akdaş, son günlerde Tüketici Sorunları Hakem Heyetimine yapılan tüketici şikayetlerinde, internetten alışveriş ve kapıdan ödemelerde yaşanan mağduriyetlerde bir artış gözlendiğini belirterek, "Bir çok tüketicimiz aldatılmış ve kandırılmışlardır. Bu tüketicilerimizin bir çoğu dikkatsizlik ve ihmal sonucu belgelerin eksikliği nedeniyle haklarını da arayamamaktadırlar. Bunun için uzaktan alışveriş için kişisel bilgisayar güvenliğinizin yeterli olduğunu düşünüyorsanız sırada alışveriş yapacağınız siteyi belirlemek gerekir. Alışverişlerinizi güvenli yapabilmek için azemi özen gösterilmesi gerekmektedir" dedi.
Online alışveriş siteleri de birer ticari marka olup bir firmaya bağlı olduğunu dile getiren Akdaş, "Siteyi kullanmadan önce sitenin bilgilerine erişerek hangi firmaya ait olduğunu belirleyin. Bu firma hakkında kısa bir internet araması yapın. Eğer site vergi dairesi kayıtlı bir firmaya bağlı değilse siteyi kullanmayın. Firmanın iletişim bilgilerinin açık bir şekilde yazılmasına dikkat edin. Siteyi kullanmadan önce firmanın telefonunu arayarak telefonun doğru olup olmadığını kontrol edin. Bankalar ile birlikte çalışan firmalar adına bankalar bazı kontrolleri sizin adınıza yaparlar. Kullandığınız sitenin "online ödeme" seçeneği olup olmadığına, hangi bankalar ile çalıştığına bakın. Eğer online ödeme seçeneği yoksa siteyi kullanmayın. EFT ve havale ödemelerinde EFT ve havale bilgilerini kontrol edin. Eğer bu bilgiler bir firmaya ait değil, şahsa aitse bu siteyi kullanmayın. Mümkün mertebe kapıda ödeme seçeneği ile alışveriş yapmayı tercih edin. Bu imkan yoksa site sizden kart bilgilerinizi isteyecektir. Emin olmadan kart bilgilerinizi vermeyin. Sitede ürünün detaylı bilgisi olup olmadığından emin olun. Eğer ürünün detaylı bir tanıtımı yoksa siteyi kullanmayın. Satın alma işleminde ödeme bilgilerinizi almadan önce size her şey dahil toplam ücret gösterilmelidir. Aksi takdirde hesapta olmayan ücretlerle karşılaşırsınız. Tüketicinin bir ürünü alırken en çok dikkat etmesi gereken hususlardan biri de alışveriş yapılan sitenin güvenliğinin ulusal/uluslararası sertifikalar ile sağlanmış olmasıdır. Sitede alışverişe başlamadan önce bu sertifikaların olup olmadığını denetleyin. Explorer programının site adresini girdiğini adres kutusunda adresin baş kısmında https:// yazdığından emin olunması gerekmektedir. HTTP harflerinin sonunda "S" bulunması güvenli bir bağlantı ile alışveriş yaptığınızı, işlemlerin şifrelendiğini gösterir. Hiçbir firma sizden kredi kartı şifrenizi talep etmez. Bu nedenle işlemlerinizde kredi kartı şifrenizi vermeyin. Eğer bankacılık işlemlerine hakimseniz, bankanızın online işlemler merkezinden sadece internet alışverişlerinde kullanılmak üzere daha az limitli bir sanal kart çıkartın ve bu sanal kart bilgileri ile işlem yapın" dedi.
Mesafeli Sözleşmeler Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 5. maddesinde Mesafeli sözleşmenin akdinden önce bazı bilgilerin tüketiciye verilmesi zorunlu olduğunu ifade eden Akdaş, "Aynı maddenin (f) bendinde, teslimat ve ifanın nasıl yapılacağına ve varsa buna ilişkin masrafların tutarı ve kimin tarafından karşılanacağına dair bilgilerin tüketiciye verilmesinin zorunluluğu bildirilmiştir. Buna göre, tüketicinin en çok karşılaştığı sorunlardan biri olan teslimat süresinin özellikle tüketiciye yazılı ve bilgi olarak bildirilmesi zorunluluğu söz konusudur. Bankaların kredi ürünlerinde "sigorta" bedeli belirtilir. Burada belirtilen sigorta bedeli bir tür risk hesabı sonucun oluşturulur ve örnektir. Gerek reklamlarda gerekse sitelerinde bu ürünlerin altında küçük yazılarla bu durum açıklanmaktadır. Ancak çoğu tüketici bu açıklamaları okumadığı için ürünün reklamında belirtilen örnek fiyatlandırmadan farklı bir fiyatlandırmaya maruz kalır. Bu durumda yapılan itirazlarda genellikle tüketici zor durumda kalmaktadır. Bu gibi durumlara düşmemek için hizmet ürünlerinin açıklamalarını iyi okumalı, örnek fiyatlandırmanın detaylarını talep etmelisiniz. Sitede teslimat takibi yapılıp yapılmadığını kontrol edin" diye konuştu.
Satış sonrasında da dikkat edilmesi gereken hususların bulunduğuna değinen Akdaş, "Ürün size bir kurye veya firmanın kendi dağıtıcısı tarafından teslim edilir. Doğal olarak dağıtıcı bir an evvel ürünü size teslim edip gitmek isteyecektir. Asla acele etmeyin. Ürünü incelemeden hiçbir yere imza atmayın. Ücret ödemeyin. Öncelikle faturayı talep edin. Faturası bulunmayan ürünü teslim almayın. Hiçbir açıklama yapmak zorunda değilsiniz. Faturada ürün ve fiyat bilgilerini mutlaka kontrol edin. Bir hata varsa ürünü teslim almayın. Faturadan sonra ürün ambalajını inceleyin, ambalajı yırtık veya deforme olmuş ürünleri teslim almayın. Ürünün ambalajını dağıtıcı yanında açarak içeriği kontrol edin, içeriği eksik ürünleri teslim almayın. Eğer ödeme yapmışsanız tutanak tutturun. Somut ürün değil de hizmet alıyorsanız, faturanın mutlaka size teslim edilmesini bekleyin. Faturanız e-posta adresinize veya kapınıza geldiğinde mutlaka inceleyin, eksik veya hatalı bilgiler varsa firmaya bilgi verin. Ürün ve hizmetlerde mesafeli sözleşmenin size ulaştırılması gerekmektedir. Bu sözleşmeyi detaylı bir şekilde okumadan imzalamayalım" ifadelerini kullandı.
(ÖE-ZB-Y)

12.02.2013 17:24:59 TSI

Editör: Wan Haber