Muş'un Bulanık ilçesinin Dokuzpınar köyüne bağlı 14 hane ve 150 nüfuslu Sarıaltun mezrasının yolu kapalı olduğu için, öğrenciler buz tutan Alparslan-1 Baraj Gölü'nden geçerek okula gidiyor.
Bulanık'ta bulunan yatılı okullarda eğitim gören ve hafta sonları yaşadıkları mezraya gelen öğrenciler, yol kardan kapalı olduğu için buz tutan baraj gölünden geçerek evlerine ulaşıyor. Okula gitmek için de aynı yolu kullanan öğrenciler, yollarının açılmasını istedi.
Mezra sakinlerinden Mehmet Emin Sarıaltun, her yıl kış aylarından ilkbahara kadar mezraya ulaşım yapılamadığını belirterek, öğrencilerin okula geç kalmamaları için tehlikeyi göze alarak yaklaşık 2 kilometrelik yolu buz üstünde katettiklerini söyledi. Dokuzpınar köyünün baraj kapsamına girmesi ile birlikte 2008 yılında buraya yerleştiklerini ifade eden Sarıaltun, mezrada 14 hane ve 150 nüfus yaşadığını belirterek şunları kaydetti:
"Biz aile olarak 2008 yılında arazımızın yoğun olduğu bu mezraya yerleştik. Şu anda 14 hane ve 150 nüfuslu bir mezra olmuş durumda. 2008 yılından bu yana yolumuz, suyumuz ve elektriğimiz yok. Hep sıkıntı içinde yaşıyoruz. 20 öğrencimiz çeşitli okullarda okuyor. Kış aylarından baraj gölü buz tutunca çocuklarımız yaklaşık 35-40 metre derinlikte ve 1,5-2 kilometre uzunluğunda olan baraj gölünden geçmeye başladı. Onları her an için buz kırılır diye korka korka geçirerek Demirkapı köyüne kadar götürüyoruz. Yaz aylarında ise ilkel yöntemlerle yaptığımız botlarla ulaşımı sağlamaya çalıyoruz. Ulaşım olmadığı için çok sayıda öğrenci okulu bırakmak zorunda kaldı. Şu anda okul çağına gelen çok sayıda çocuğu okula gönderemiyoruz. "

"RESMİYETTE OLMAYAN MEZRAYA NASIL HİZMET GÖTÜRELİM?"
Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez ise, ilçeye bağlı Sarıaltun isimli bir mezranın resmi kayıtlarda bulunmadığını söyledi. Yollarının açılmadığını iddia eden köylülerin yaşadığı mezranın, Özel İdare kayıtlarına göre resmi vasfı olmayan bir yerleşim alanı olduğunu kaydeden Görükmez, "Bu nedenle belirtilen yerin ham yolu dahi yoktur. Söz konusu yeri işgal eden Sarıaltun aileleri dışında orada başka bir aile yaşamıyor. Kendi köylüleri tarafından merayı işgal ettikleri gerekçesiyle mahkemelik olmuşlar. Ayrıca devlet olarak biz de dava açtık ve mahkeme devam ediyor. Bu aşamada oraya hizmet götürmemiz olanaksız çünkü hem davalı hem de resmiyete mezra yok" ifadelerini kullandı.
Görükmez, sıkıntıların giderilmesi için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bağlı teknik ekiplerin bölgede bir mezra oluşturmak için çalışmalara başladığını da hatırlattı.
(RD-MET-GS-Y)

20.02.2013 15:34:33 TSI

Editör: Wan Haber