Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde kuduz vakası nedeniyle karantinaya alınan Yüksekli köyünde, küçük ve büyükbaş hayvanlara yönelik sürdürülen aşılama çalışmaları sürüyor.
Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz yaptığı açıklamada, Gülşehir ilçesine bağlı Yüksekli Köyünde 2 ay önce bir tilki tarafından ısırılan ineğin kuduz şüphesi yönüyle değerlendirilerek alınan numunesinin Ankara Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildiğini ve enstitü tarafından Nevşehir'e gönderilen hastalık raporunun pozitif olarak geldiğini kaydetti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerince hastalık vakası görülen köyde ve hastalıklı hayvan hakkında gerekli idari ve fenni tedbirlerin zaman geçirilmeksizin alındığını ifade eden Yılmaz, alınan idari ve fenni tedbir kapsamında; hastalıklı hayvanın derin bir çukura gömülerek, üzerinin sönmemiş kireç dökülerek itlaf edildiğini ve köyde hastalığın yayılmaması için 6 ay süreyle kordon ve karantina konulduğunu açıkladı. Ayrıca hastalık çıkan işletmedeki sütlerin imha edilerek, köyden çıkan diğer işletmelerdeki sütlerin de ısıl işleme tabii tutulduğunu söyleyen Okan Yılmaz: "Köy giriş ve çıkışına hastalığın durumu ile ilgili uyarıcı levhalar asılarak yetiştiricilerimizin hastalığa karşı tedbirli olmaları sağlanmıştır. Hastalığın görüldüğü bu köyle ilgili olarak, komşu köy, İlçe ve İllere gerekli uyarıcı bilgilendirmeler yapılmıştır. Ayrıca, İlçe Müdürlüğü Veteriner Hekimlerince hastalık çıkan işletme dezenfekte edilerek, köydeki diğer tüm işletmeler ve komşu köylerdeki işletmelerde koruyucu aşılama çalışmaları yapılmaktadır" dedi.
(MÖZ-AÖ-Y)

06.12.2012 14:23:55 TSI

Editör: Wan Haber