-Muğla Valisi Fatih Şahin, Muğla eski valilerinden Hüseyin Aksoy ile Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi arasında imzalanan protokol sonrası Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yürütülen "Muğla'nın Kültür Envanteri" çalışmasında hazırlanan ciltlerin basılması için İl Özel İdare bütçesinden kaynak aktarılması için devreye girdi.
Muğla Valiliği ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında 2004 yılının sonlarında imzalanan protokol ile Muğla il genelindeki tüm kültürel envanterlerin hazırlanarak her ilçe için ayrı ayrı envanter çalışması yapılacaktı. Prof. Dr. Adnan Diler'in Proje yürütücülüğünü yaptığı ve Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yürütülen çalışmada, Bodrum Yarımadası için 4 cilt envanter hazırlığı tamamlandı. Hazırlanan 4 ciltten ikisi basıldı. Geriye kalan iki cilt için Muğla Valisi Fatih Şahin, İl Özel İdare Müdürlüğü kaynaklarından ödenek ayrılması girişimde bulundu.
Proje yürütücüsü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Adnan Diler, bir yıldır bekleyen Bodrum Kültür Envanteri'nin yaklaşık bin 600 sayfalık iki cildinin basımının bir yıldır beklediğini söyledi. Diler, Vali Fatih Şahin'in girişimlerine teşekkür ederken, "2005 yılında toplam 25 kişilik bir ekip kurduk. Bu ekipte arkeologlar, sanat tarihçiler, epigraflar vardı. Bizim hedefimiz sadece yüzey araştırması değildi. Muğla kültür envanterinin veri tabanını yapmaktı. Yani bu veri tabanı sonrasında her türlü kültür ve sit alanlarını sorgulanabileceği bir sistem kurmaktı. Bütün hedef buydu. Bodrum kültür envanteri tamamlandı. Bu çalışmamızda Muğla ile ilgili bugüne kadar yapılmış olan her türlü bilgiyi belgeyi bulduk. Karia ile ilgili her şeyi tam anlamı ile bulduk. Şuanda koruma kurulunda Milas bitti, ardından hemen Mabolla'ya başladık. Yani kurulda tek tek kontrol ediyorlar. Çünkü kurul bir taraftan sürekli sit yapıyor. Tescilli midir? Değil midir? Eski belgelere bakıyorlar ve bundan öncesinde de arazi ekibimiz yaklaşık 20 bine yakın dosyayı taradı. Şuan bulunduğumuz nokta Bodrum'un iki cildini çıkarttık. İki cilt daha var. Bunlar baskı için bekliyor. Sayın valimiz Fatih Şahin, baskı için bekleyen bu iki cildin baskısı için İl Özel İdare kaynaklarından ödenek ayrılması yönünde çalışma başlatmış. Sayın valimize bu girişimlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bodrum kültür envanteri dört cilt olarak hazırlandı ve bu dört cildin ikisini Borusan Holding'in onursal başkanı bastırdı. Son iki cildin baskısını da sayın valimiz kanalıyla basılırsa, geride daha çok baskı yapılacak ciltlerimiz olacak. İnşallah o ciltler için de ödenek bulunur" dedi.
Diler, "Muğla'da yaşayan vatandaşımız yarım ada ile ilgili bilgiye ve kültüre sahip değil. Çünkü bilgiye ulaşamıyorlar. Ama burada eski belgeleri ile hepsi var. Ayrıca biz Bodrum Yarımadasında tescilsiz olan yaklaşık 500'e yakın sit alanı ve antik eser bizim belirlediğimiz 500'e yakın eser bulunmakta. İçinde birçok eser bulunuyor. Muğla ülkemizin Kültürel değerleri, ormanları, arkeolojik mirası bakımından, doğal mirası bakımından en iyi korunan ilidir. Muğla'nın sit alanları çok iyi korunmuş. Ama ciddi bir şekilde bir tahribatta var. Bizim 1. ciltte aslında Bodrum Yarımadasının korunma sorunları adı altında yazımız bulunmakta" diye konuştu.
(BT-MB-İK)

02.01.2013 17:31:07 TSI

Editör: Wan Haber