Biyoceşitliliği ile dünyada sayılı merkezlerden arasında gösterilen, Türkiye'de ise ilk sırada yer alan Muğla'da, özellikle kozmetik ürünlerin analizi, kozmetik üretiminde kullanılacak etken maddelerin doğal bileşenlerinin izole edilmesi ve formül tasarımları konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma Laboratuvarı Merkezinde dünyanın en gelişmiş cihazları ile yapılan analiz çalışmalarında özellikle kozmetik ürünler konusunda gelecek 10 yılda Muğla'nın kozmetik merkezi olacağı açıklandı.
MUĞLA ENDEMİK BİTKİ ZENGİNİ
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma Laboratuvarı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazan Demir, Türkiye'de en fazla endemik bitki türüne sahip ilin Muğla olduğunu söylerken, Üniversite Araştırma Laboratuvarı için de bunun bir avantaj olduğunu söyledi. Prof. Dr. Demir, "Türkiye'de en fazla endemik bitkiye sahip illerin başında Muğla geliyor. Yöreye özgü bitki sayısı Avrupa'dakinden daha fazla. Bu bitkiler ticari bir ürün ve markalaşma çalışmaları sürüyor" dedi.
"MUĞLALILAR BİYOÇEŞİTLİLİĞİN FARKINDA DEĞİL"
Kozmetik ürünler konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Demir, Muğla'nın inanılmaz bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu belirterek, "Kozmetik ürünlerin üretimi ile ilgili yapılan tezler ve araştırmalar, kozmetik üretiminde kullanılacak etken maddelerin, doğal bileşenlerin izole edilmesi ve yeni formül tasarımları ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Muğla inanılmaz bir biyoçeşitliliğe sahip. Bütün dünya üzerinde birkaç merkez sayılacak olsa, bu tarife uyacak isimlerden birisi Muğla'dır. Ülkemizde de ilk sırada yer alır. Bitki, mantar, havyan türleri konusunda ciddi biyoçeşitlilik var Muğla'da. Bu bir gerçek, fakat Muğlalılar bunun farkında değil. Salep otu denilen tür adeta Muğla kırsalında çok sayıda var. Muğla'da ve ülkemizde ciddi anlamda bu tarz bitkilerin ilaç etken maddesi izole edilebilecek, kozmetik üretiminde kullanılabilecek ve yine gıda katkısı kullanılabilecek doğal türlerin tarımı yapılmıyor. Ülkemizde belki de bu anlamda en uygun il Muğla. Başta Kantron olmak üzere, Orkide çiçeğinin, Lavantanın, Papatyanın tarımı yapılabilecek çok büyük potansiyele sahip tek il Muğla. Bu araştırma laboratuvarı bun anlamda çalışma yapıyor ve Muğla'nın adını duyurmaya çalışıyor. Geçen yıl uygulamalı kozmetik lisans ve yaz okulu düzenledik. Çok kısa bir sürede duyuru yapmamıza rağmen, inanılmaz derecede ilgi vardı. İkincisini bu yıl yapacağız" dedi.
HEDEF AKREDİTE LABORATUVAR
Gelecekte ilgili yönetmelikler çerçevesinde akredite yapılabilen ve yasal izinleri alınmış laboratuvarlar oluşturmayı hedeflediklerini belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma Laboratuvarı Merkezi Müdürü Demir, "Şu anda yasal olarak ürün akreditesi vermemiz mümkün değil. Hedefimiz yasal izinler alınarak çevre, sebze ve meyvelerin akreditesini yapmak. Gıda analiz birimimiz ülkemizin belki de bu alandaki en iyi birimini oluşturmuş durumda. İkinci bölüm birkaç ay içinde teslim alınacak. Bunun içinde biyoteknoloji, nano teknoolji gibi laboratuvarlar olacak. Buradaki araştırma laboratuvarları kompleksi daha çok araştırma dışında üretim yapabilen, analiz yapabilen labotaruvarlar olarak planlanıyor. Sadece üniversite için değil, dışarıdan gelecek ilgili ölçümleri de yapması planlanıyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin bilimde dünyaya açılan kapısı kesinlikle Araştırma Laboratuvarı olacak. Muğla küçük bir şehir gibi görülebilir. Üniversitenin diğer şehirlerdeki gibi yüzey oyarak geniş bir alana yayılması beklenmemeli. Çünkü bir üniversitenin büyüklüğü onun yüzey alanı ile ilgili değil, yaptığı işlerle ilgilidir. Biyoçeşitlilik konusunda sahip olduğu değerleri bilmesi ve koruması önemli. Bu konuda en şanslı il Muğla'dır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi önümüzdeki 10 yıllık süreçte kesinlikle bütün dünyada özellikle kozmetik ürünlerle ile biyoçeşitlilik etken maddeler ile ön plana çıkacak potansiyele sahip" dedi.
(BT-İK)

02.02.2013 15:40:21 TSI

Editör: Wan Haber