Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba, çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılması için verilen kanun teklifi hakkında, CHP Grubu adına bir konuşma yaptı.
Ağbaba'nın sekreteryası tarafından verilen bilgide, TBMM Genel Kurulu'nda konuşma yapan Ağbaba, şunları kaydetti:
"Değerli milletvekilleri, ben, hepinizin bildiği gibi Türkiye'nin en güzel kentinin, Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kayısılarının üretildiği dünya kayısı başkenti Malatya'nın milletvekiliyim. Ben Türkiye'nin en çeşitli ve en güzel tarım ürünlerini üreten Malatya'nın milletvekiliyim. Ve ben maalesef aynı zamanda çaresiz bir kentin milletvekiliyim. Ben, ürettiği dünyanın en güzel kayısılarını sobada yakmak zorunda bırakılan bir kentin milletvekiliyim. Ben, her gün yoksullaşan bir kentin milletvekiliyim. Malatya milletvekilleri de beni dinliyorlar. Kayısı geçtiğimiz yıl 7 liraydı. Şu anda dünyanın en güzel kayısısının fiyatı 2 TL. Bu kayısıyı üretmek için 1,5 TL işçilik ödeniyor. 1 TL ilaç ve gübre parası ödeniyor. Eğer sulama da varsa 50 kuruş da sulama parası ödeniyor. Yani kayısının çiftçiye maliyeti en az 2,5-3 TL. Malatya'da kaç liraya satılıyor kayısı? Kayısı sizin sayenizde 2 TL'ye satılıyor değerli arkadaşlar. Değerli milletvekilleri, değerli arkadaşlar; gerçek bu. Zorunuza gitse de gerçek bu."
Ağbaba, konuşmasına şöyle devam etti: "Geçtiğimiz hafta sonunda Malatya'yı gezdim, Doğanşehir ilçesini gezdim. Doğanşehir ilçesinin Günedoğru, Söğüt, Elmalı, Beğre, Gövdeli, Kapıdere ve Küçüklü köylerine gittim. Yoksullaşan köylüleri gördüm. Bakın, saman geçen yıl 10 kuruştu, sayenizde bu yıl 90 kuruş. Yem geçen yıl 28 TL'ydi, bu yıl 50 TL. Et ise, kasapta satılan fiyatı değil, etin kesimi geçen yıl 18 TL'ydi, bu yıl 13,5 lira. Yani değerli arkadaşlar, saman 9 kat artmış, yem 2 kat artmış, kasapta kesilen et fiyatı ise yarı yarıya düşmüş. Değerli arkadaşlar, ben bu yaz gezdiğim her yerde aynı çığlıkları işittim. Bakın, Arapgir'in Göldağı yaylasındaki Rasim Dayı, Bürücek yaylasındaki Hacı Ali Dayı ve Karlık köyündeki Maden Amca aynı şeyleri söylüyor."
"Değerli arkadaşlar, Gövdeli beldesinde bir üretici, devletin üreticiye attığı kazığı anlattı ki, herhalde bir devlet bir yurttaşına ancak bu kadar kötülük yapabilir. Devlet destekli iki yıl ödemesiz bir ineği 6 bin 50 liraya almış. İneğin tanesi 6 bin liradan bin liraya düşmüş. 'İki yıl geçti, ödeme günümüz geldi' diyor. Bu ineklerden Doğanşehir ilçesinde 100 ev, dörder tane almış. Değerli arkadaşlar, şu anda 100 eve ateş düştü. 100 ev diyor ki; 'AKP milletvekilleri hikaye okuyacağına bize çözüm üretsinler' diyorlar. Sizi vicdana davet ediyorlar, sizi bu konuda çiftçiyi ezmemeye davet ediyorlar. Saman ithalatını başlatan sizsiniz, bu sizin eseriniz. Kurbanlarda, ithal kurban sizin eseriniz. Sobada yakılan kayısı sizin eseriniz" diyen Milletvekili Ağbaba, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hani diyorsunuz ya; 'milli gelir 10 yılda 3 kat arttı.' Soruyorum Malatyalılara, Doğanşehirlilere, Hekimhanlılara; 'milli gelir artışı cebinize girdi mi' diyorum, 'girmedi.' Burada biri yalan söylüyor, ya o Malatya'daki insanlar yalan söylüyor ya da bu rakamı açıklayanlar. Ki, Malatyalılar yalan söylemez, Malatyalılar dürüst insanlardır. Bu yalanı söylüyorsa siz söylüyorsunuz. Malatyalı hiçbir insanın cebine milli gelirdeki artıştan pay girmedi."
(NA-SO-Y)

13.02.2013 14:22:03 TSI

Editör: Wan Haber