Didim'de Ege Denizinden Milet Antik kentine teknelerle gezi düzenlenmesi amacıyla hazırlanan "Milet'in Denizle Buluşması" adlı projeyle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Aydının Didim ilçesinde turizmde çeşitliliğin arttırılması ve Milet Antik kentinin yeniden denizle buluşmasını sağlayacak olan "Milet'in denizle buluşması" adlı projenin bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bugün saat 12:00'de DMarin Didim Marina'da yapılan toplantıya Didim Belediye Meclis Üyesi ve DİTAB Başkanı Salih Bankoğlu, CHP İl Genel Meclis Üyesi Hasan Yavuz, Didim Turizm Derneği adına Turizmci Yusuf Mutlu, Didim Yat ve Yelken Kulübü Başkanı Erdal Baylan, Didim Kültür Mirasını Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk ve Didim Denizciler Derneği Başkanı Hakan Demir katıldı.
Toplantıda sinevizyon eşliğinde ilk konuşan Didim Turizm altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu Didim'in bir turizm kenti olduğun, turizmde belli noktalara gelinmesi anlamında farklılık ve markalaşmanın önemli olduğunu söyledi. Didim'in turizm anlamındaki tanıtım ve çalışmalarının imkan dâhilinde yapıldığını kaydeden Bankoğlu, Aydın Valisi Kerem Al'ın da turizme çok büyük önem verdiğini ve her konuda katkı sağladığını da kaydetti. Kutsal yolun turizme kazandırılması noktasında çalışmalar yaptıklarını anımsatan Bankoğlu "Kutsal yolla ilgili çalışmamızı Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte sürdürüyoruz. Bizim zaten tek başına yapabileceğimiz bir proje değil; bu projede Kutsal yol üzerinde trekking ve bisiklet yolu çalışmamız var."dedi.
"İLK ETAP MİLET ANTİK KENTİ"
Bankoğlu Milet'in denizle buluşturulması amacıyla bir proje hazırladıklarını ve bu çalışmayı Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne iletmelerinin ardından projenin şekillendiğini belirterek "İl Kültür Müdürlüğümüz bu projeyi Aydın Valimize iletmiş ve Valilikten de ciddi şekilde bu konu ele alınmış. Ardından 22 Ekim 2012 'de Valilikte yapılan toplantıda bu konu görüşüldü. Görüşmelerde projenin uygulanabilir olması anlamında olumlu görüşler dile getirildi. Projedeki amacımız Büyük Menderese Nehrinin döküldüğü yerden yani Dalyan'dan teknelerle Milet'e ziyaret edilmesi; ilk etapta projemiz bu; ardından ise ikinci etapta projeyi Bafa gölüyle birleştirmek hedefimiz."dedi.
Büyük Menderes nehrinde gezinti yaptıklarını ve çevredeki balıkçı barınaklarından bilgi aldıklarını da belirten Bankoğlu "Dalyan'dan Milet'e 1 saat 45 dakikada vardık. Milet'in arka kapısına 10 dakika uzaklıkta bir yerde indik. Yürüyüş mesafesinde bir yer; Menderesin genişliği 3-4 metre, derinlik 2,5-3 metre genişlik ise 35-40 metre olarak, birçok tekne rahatlıkla hareket edebilir."dedi.
Bankoğlu Menderes nehrinin bakım ve temizleme çalışmasının DSİ'ye ait olduğunu belirterek "Kanal ayrıca sulama olarak ta hizmet veriyor. Proje şu an başlatıldı; DSİ'de çalışmalarını üst bölgelerde sürdürüyor. Projeye göre kendilerine bilgiler verilecek. 2013 yılında bu projede bazı adımların atılmasını umuyoruz."diye konuştu.
Altınkum'dan binilecek tekne ile Milet'e gidilebileceğini belirten Bankoğlu "3 saat sonra Milet'te olunacak. Burada muazzam bir tabiat ve görüntü var. Bu proje çok şey katacak; sayın Valimiz de bu konuda duyarlı; bürokraside işler hızlı ilerlerse çabuk yol alınır diye düşünüyorum."dedi.
"BU PROJE TÜRKİYE PROJESİ"
Didim Kültür Mirasını Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk ise Projenin bir Türkiye projesi olduğunu ileri sürerek "Didim'e çok şey katacak bir proje; bu benim bir hayalimdi. Biz bu projenin çok büyük maliyetli olacağını düşündük fakat bölgeyi gezince öle olmadığını gördük. Konuyu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ilettik; oradan da Vali bey'e konu iletildi. Delta projeleri anlamında büyük bir proje ve buradaki manzara turizm çok şey katar."dedi.
Şentürk bölgede doğal sit alanı olmasından dolayı bölgedeki hayvanların fotoğrafının çekilmesi, balık popülasyonu, antik kentlere ziyaret edilmesi noktasında farlı turizm destinasyonlarının yaratılacağını belirterek "İleri ki dönemde bu proje Bafa Gölü ile birleştiğinde çok daha önem kazanacak."dedi.
Projenin köyler anlamında istihdama da katkı sağlayacağını kaydeden Şentürk projenin gerek Didim'e gerekse Aydın'a büyük getirisinin olabileceğini söyledi.
Didim Yat ve Yelken Kulübü Başkanı Erdal Baylan ise projenin teknik detaylarının incelenmesinin ardından bölge turizmine katkı sağlayacağını kaydetti. Teknelerin özelliklerinin de bu anlamda dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Baylan, gerek çevrenin gerekse nehrin temizliğinin önemli olduğunu belirtti.
Didim Turizm Derneği üyesi Turizmci Yusuf Mutlu ise Bölgenin kalkınması anlamında projenin güzel olduğunu ve bölge insanının da buna sahip çıkması gerektiğini belirterek "Bu kanal bir sulama kanalı; mevsimsel açıdan kanal çok önemli; bu iş çözülmeli çünkü yöre insanın tarla sulamasını buradan yapıyor; bu sorun DSİ kanalıyla çözülürse sorun olmaz. Eskiden sulama sorunu elzem bir sorunda ama barajın yapılmasının ardından sulama sorunu elzem olmaktan çıktı. Burada gerekli ölçümler yapılmalı ve Bafa Gölü ile bu proje birleştirilmeli."dedi.
Projenin bölgeye ekonomik olarak bir katkı sağlayacağını da kaydeden Mutlu "Olumlu ve yerinde bir proje; turizmde çeşitlilik çok önemli...1 yıl önce bölgede termal turizmle ilgili çalışmalara başladık termal suya ulaşabilirsek bu bölge açıdan çok önemli; termal suya ulaşabilirsek bölgemizde delta turizmi, termal turizm, doğa turizmi ve antik kent turizmi ile önemli bir destinasyon olacaktır."dedi.
"İL ÖZEL İDAREDEN TAM DESTEK"
Aydın İl Genel Meclis Üyesi Hasan Yavuz ise Projenin İl Özel İdare genel kuruluna geldiğini ve destek verdiklerini belirterek "Turizm Komisyonuna bu konuda bütçe verildi Sayın Valimizin ek bütçesi bu yıl 6 Milyon TL'den de 12 Milyon TL'ye çıkarıldı. Vali Bey'de bu konuda duyarlı ve gereken desteği verecektir."dedi.
Aydın İlinin GEKA'dan turizm anlamında 3 Milyon TL'sinin bulunduğunu kaydeden Yavuz "Bu projeyle ilgili uzman kişiler aracılığıyla güzel bir proje hazırlanıp GEKA'ya sunulursa proje kabul olur diye düşünüyorum. Zaten GEKA bu tür projelerinin % 75'inin karşılıyor geri kalanını da biz İl Özel İdare bütçesinden karşılarız. Didim için gelecek her türlü proje de bir her zaman destek oluruz."diye konuştu.
(HÇ-MB-İK)

18.12.2012 15:50:53 TSI

Editör: Wan Haber