Mersin Üniversitesi (MEÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serpil Döm Tomak, bilgi toplumunda girişimciliğin giderek önem kazandığını vurgulayarak, "Avrupa ülkelerinde girişimcilik eğitimi ilkokul sıralarında başlıyor. Ülkemiz ise bu konuda dezavantajlı durumda" dedi.
MEÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, MEÜ İleri Teknoloji Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEİTAM) tarafından üniversite öğrencilerine yönelik 'Girişimcilik ve Şirketleşme' konulu seminer düzenlendi. Mühendislik Fakültesi Toplantı Salonu'nda gerçekleşen seminere konuşmacı olarak MEÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serpil Döm Tomak ve Mersin Teknopark Mali Müşaviri Ersin Gökgün katıldı.
Seminerde öğrencilere girişimcilik konusunda bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Tomak, girişimciliğin yeni bir konu olmadığını ancak, son 10 yılda daha çok konuşulur hale geldiğini söyledi. Dünya ekonomisinin tarım toplumundan sanayi toplumuna, sanayi toplumundan da bilgi toplumuna bir geçiş yaşadığını kaydeden Tomak, sanayi toplumundaki beden gücü ve alın terinin günümüz bilgi toplumunda yerini akla ve bilgiye bıraktığını belirtti. Bu nedenle girişimciliğin daha da önem kazandığını ifade eden Tomak, ekonomik değer yaratmanın, bilgide, ekonomide, sosyal ve kültürel alanlarda ön saflarda yer almanın ön koşulunun girişimcilik niteliklerine sahip olan bireylerin ekonomik arenaya çıkarılması olduğunun altını çizdi.
Girişimciliğin patron kapitalist ya da işadamıyla karıştırılmaması gerektiğini de dile getiren Tomak, "Gelişmekte olan ülkelerde sistem bilgi ve girişimcilik gücüne sahip olanlarla parası olanları bir araya getiriyor. Yani girişimcilik özeliklerine sahipseniz sistem iş kurmanız için size finansman sağlıyor ve bu nitelikte olan kişileri ekonomiye kazandırıyor. Bu nedenle Bill Gates gibiler ortaya çıkmış. Onlar öğrencilikte ortaya koydukları projelerle şirket kurma şansına sahipler. Ne yazık ki, biz bu konuda dezavantajlıyız. Ancak teknoparklar, üniversite-sanayi işbirliği çok önemli. Bizim nitelikli bireylere ihtiyacımız var. Sistemimizin nitelikli işgücü yetiştirecek biçimde değiştirilmesi lazım. Bu eğitimden kasıt sadece üniversitedeki eğitim değil, aile, çevre, ilköğretim ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarıdır" diye konuştu.
Girişimciliğe bakış açısının önemine de vurgu yapan Tomak, girişimciliğe bakış açısı olumlu olan toplumlarda girişimciliğin ön planda olduğunu, Türkiye'nin de bunu kuvvetlendirmesi gerektiğini aktardı. Girişimci bireyin nitelikleri hakkında bilgi veren Tomak, "Etrafını iyi biçimde gözlemleyen, çalışkan olan, yüksek çalışma saatlerine uyum gösteren, başarısızlıktan korkmayan, risk alabilen, fırsatları yeniliğe dönüştüren ve onu ticarileştiren kişidir gözlemci. İşletmecilik sadece bilgiden ibaret değildir. Bilgili olan, kendi işini kurmak isteyen her bireyin teknik bilgilerine işletme konusundaki bilgileri de eklemesi gerekir" ifadelerini kullandı.
Mersin Teknopark Mali Müşaviri Gökgün de Anonim Şirket, Limited Şirket, Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket, Kolektif Şirket ve Adi Komandit Şirket'lerin kuruluş prosedürleri ve vergi yükleriyle ilgili bilgi verdi. Teknoparklardaki muafiyetlerden bahseden Gökgün, bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazılım ve AR-GE faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarının 31 Aralık 2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf olduğunu anlattı. Gökgün, teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetlerinin katma değer vergisinden muaf olduğunu sözlerine ekledi.
(KYM-Y)

02.02.2013 11:43:09 TSI

Editör: Wan Haber