Zirvesinden karın eksik olmadığı Ilgaz Dağı, yakında aşılması zor engel olmaktan çıkacak. Ankara-Kastamonu arasındaki mesafeyi 1,5 saat kısaltacak olan Bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yolun ve Ilgaz Tüneli’nin yapımı tüm hızıyla sürüyor.

 

 


Başkenti, İnebolu, Abana ve Cide sahilleri ile denize açacak olan tünel, Kastamonu’ya yatırımcıları da, turistleri de çekecek.

 


Ayrıca sürücülerin korkulu rüyası olan Ilgaz Dağı, yapılacak tünelle 8 dakikada geçilebilecek.
Bunun dışında Ilgaz Tüneli’nin yılda ülke ekonomisine katkısı 38.2 milyon lira olacak.
Tünel, Küre Dağı ile arasına aldığı Kastamonu gibi bir hazineye ulaşımı kolaylaştıracak, hem de Anadolu’nun kuzeyi ile güneyini birleştirecek. Kastamonuluların özlemle beklediği Ilgaz Tüneli’nin 2015 yılının sonunda kış ayına gelmeden tamamlanıp hizmete açılması hedefleniyor.

 

“ILGAZ TÜNELİ’NDE YÜZDE 45 TAMAMLANMA GERÇEKLEŞTİ”

 


Ilgaz Tüneli’nde yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Karayolları 15. Bölge Müdürü Sami Uyar, Kastamonu’nun Diphan mevkisinden başlayarak Çankırı’nın Tetek mevkisinde son bulacak tünel projesinin bölge halkına büyük katkıları olacağını söyledi.

 

 


Yürütülen çalışmalar hakkında Ilgaz Dağı Tüneli Proje Müdürü Ömer Fettahoğlu’ndan bilgiler alan Bölge Müdürü Uyar, “Ilgaz Tüneli projemiz, Kastamonu tarafından Diphan mevkisinden başlayıp, 3 kilometre vadiden devam ettikten sonra tünele girmektedir. 5 bin 370 metre sağ tüpten, 5 bin 391 kilometre de sol tüpten devam ederek, Devrez çayına çıkmaktadır. Devrez çayından da devam ederek, Çankırı’nın Yenice mevkisine kadar da 3,5 kilometre yol ile mevcut yola bağlanmaktadır. Yine projemizin devamında 15 kilometre uzunluğundaki kesim BSK sıcak asfaltla kaplanarak Tetek güzergahındaki kavşağa bağlanacaktır. Bu projemizde bugüne kadar yoğun bir çalışma yürütüldü. Tünelimizin her iki tüpünde de çalışmalarımız 24 saat esasına göre aralıksız devam ediyor. Bugüne kadar Ilgaz Tünelimizde hiçbir şekilde herhangi bir aksaklık olmadı. 2015 yılının sonuna kadar çalışmalarımız devam edecek, amacımız Ilgaz Dağı tüneli geçişiyle birlikte devamındaki 15 kilometre bölünmüş yolumuzu da sıcak asfaltla kaplayarak, Çankırı Tetek güzergahından Kastamonu’nun Diphan mevkisini kapsayan projemizi sıcak asfaltıyla birlikte tamamlamış olarak araç trafiğine açmaktır.” dedi.

 

 

Ilgaz Tünelinin sağ tüpünde 2 bin 410 metre, sol tüpünde de 2 bin 425 metre ilerleme sağlandığını ifade eden Uyar, “Yapılan çalışmalarımızın yüzdesine baktığımız zaman tünelimizde toplamda yüzde 45 seviyelerinde bir gerçekleşme oldu. Yine 1500 metreye yakın tünelimizin betonlamasını tamamladık. Çalışmalarımız kapalı alandaki tünel kazısı ve desteklemelerinde yoğun bir şekilde devam ediyor. Güzergahımızdaki toprak işleri, alt yapı ve sanat yapılarıyla bağlantı noktalarında da yüzde 80 seviyesinde tamamlanmış durumda bulunuyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıl projemizi, 2015 yılı sonunda rahatlıkla tamamlayabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.


“SÜRÜCÜLERİN KORKULU RÜYASI ILGAZ DAĞI, 8 DAKİKADA GEÇİLECEK”

 


Sürücülerin korkulu rüyası haline gelen Ilgaz Dağının tünel projesiyle 8 dakikada geçileceğini ifade eden Uyar, şunları kaydetti: “Bu projenin sosyal faydalarının yanı sıra ekonomik ve turizm bakımından da bölgeye büyük katkılar sağlayacaktır. Bölgenin ekonomisinin canlanmasına katkı sağlayacaktır. Çünkü öncelikle ulaşım kolaylaşacaktır. Dolayısıyla bu yolun Kastamonu başta olmak üzere Çankırı ile bölge halkına hem turizm, hem ticaret hem de ekonomik olarak ta katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Sadece Ilgaz Tüneli'nin yapılmasıyla birlikte 34 dakika olan Ilgaz Dağı'nın geçiş süresi tünelimizin yapılmasıyla birlikte 26 dakika azalarak 8 dakikaya düşmüş olacaktır. Yani Ilgaz Dağını 8 dakika içerisinde 11,5 kilometreyi aşmış olacağız”

 


“ARAÇLARIYLA ‘KÖPEK BALIĞI AĞZINDAN’ TÜNELE GİRECEKLER”

 


İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayacak Ilgaz Dağı’ndaki iki tünelin girişi ve çıkışı “köpek balığı ağzı” görünümünde inşa edilerek, ulaşımdaki kolaylığın yanı sıra ilgi çekici görsellik oluşturulmasının amaçlandığını aktaran Sami Uyar, “Ilgaz Dağının girişine Köpek Balığı ağzı şeklinde bir tasarım yaptık. Bu, özellikle Ilgaz Tüneli için tasarladığımız bir çalışma oldu” dedi.

 

 


Uyar, ayrıca Ilgaz Tünelinin içerisinde iki adet kavşağın yer alacağını belirterek, tünelin içerisinde yer alan bu kavşaklardan Ilgaz Kayak Merkezine de rahatlıkla ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.

 


Kaynak : İHA

Editör: Wan Haber