Merkezdeki okul binaları ve arsaların iş sahası açmak isteyen yatırımcılara satılarak, her şehrin belli merkezlerine kampüs ilk ve ortaöğretim okulları yaptırılması önerisi sunuldu.
Malatya Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı Erhan Soğukpınar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a konuyla ilgili olarak gönderdiği mektupta, "Sayın Bakanım; öncelikle çalışmalarınızda başarılar diliyor, saygılarımı sunuyorum. Ülkemizin yaşadığı doğal afetlerde en büyük can kaybı depremlerde yaşanmaktadır. Ne zaman deprem felaketi yaşanacağı ilahi takdire bağlı olmakla birlikte, binaların sağlıksız ve dayanıksız olmasından dolayı (özellikle; okullar, kamu binaları, kooperatif yapılar) can kayıpları bu binalarda daha çok yaşanmaktadır. Son deprem felaketinden sonra, yapı denetimi konusunda bakanlığınızın almış olduğu kararları memnuniyetle takip etmekteyiz. Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı olarak öneri sunuyorum" diyerek şu ifadeleri kaydetti:
"Bütün şehirlerimizde bulunan ilk ve ortaöğretim okulları; ticari açıdan çok kıymetli araziler üzerinde bulunmaktadır. Bu okul binaları ve arsaları bakanlığın uygun gördüğü iş sahası açmak isteyen yatırımcılara satılarak, her şehrin belli merkezlerine kampüs ilk ve ortaöğretim okulları yaptırılabilir. Mesela Malatya'da kurulacak olan 3 adet kampüs ilköğretim okulu, Malatya'nın bütün öğrencilerinin bir arada öğrenim görmesine, depreme dayanıklı binalarda daha huzurlu olmalarına, kampüste oluşturulacak sosyal tesislerden her kesim öğrencinin aynı ölçüde faydalanmasına, öğretmenlerin, prestijli okullar için tayin, nakil arayışına girmemelerine, emniyet mensuplarının (öğrenci güvenliği ve yasa dışı işler yapan kötü kişiler için) her okul etrafında ayrı yapılanma arayışına girmemelerine, okula giden çocukların mezuniyetlerinde diploma üzerinde yazan okulların muhitlerinden dolayı (gecekondu semtleri) ömür boyu eziklik çekmemesine, kampüste bulunan yiyecek içecek satan yerlerin daha kolay denetlenmesine, teftiş ve denetim gibi idari faaliyetlerde daha az zaman kayıplarına, şehir içi trafiğin gün içerisinde rahatlamasına (servislerden dolayı), okul (kampüs) için yapılan harcamaların tek merkezden kontrolüne, kampüste kullanıma sunulan her türlü aktivitenin bütün öğrenciler tarafından takibine ve birçok özelliğin ortak kullanımına sunulacaktır. Bu öneri bütün şehirlerde, çok dağınık olarak bulunan kamu kurumlarının bir araya toplanması için de kullanılabilir."
(NA-SO-Y)

05.01.2013 10:25:06 TSI

Editör: Wan Haber