Türkiye'de sanayiin sembollerinden biri olan eski Merinos fabrikasının çalışanları yıllar sonra Bursa Kent Konseyi'nin organizasyonuyla bir araya geldi.
1938 yılında Atatürk tarafından açılan eski Merinos fabrikasının çalışanları, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi'nin (BURKENKON) desteğiyle düzenlenen programda bir araya geldi. Buluşma öncesinde Bursa Kent Konseyi Merinos Çalışma Grubu Temsilcisi Bülent Adısönmez ve üyeler, Atatürk büstüne çelenk bıraktı. Merinos Fabrikası'nın 75. yaşına girmesi münasebetiyle daha anlamlı hale gelen programa eski çalışanlar büyük ilgi gösterdi. Uzun yıllardır görmedikleri dostlarıyla hasret gideren emekli çalışanlar eski günleri yad etti.
Bursa Mehter Takımı'nın gösterisiyle başlayan programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın markası ve sembolü olan Merinos fabrikasının 75. kuruluş yıldönümü kutladıklarını söyledi. Merinos fabrikasının 1935 yılında İsmet İnönü ve Celal Bayar tarafından temeli atıldığını, 1938 yılında Atatürk tarafından açıldığını hatırlatan Recep Altepe, "Bu fabrika yıllarca şerefle en güzel şekilde örnek çalışmalar yaptı. Burada kaliteli üretimler yapıldı. Dünya markalarının kumaşlarına Merinos damgası vurulduğunu kendi gözümle gördüm. Merinos bu şeklide tüm dünyaya hizmet eden kuruluşlardan oldu. Merinos'ta Bursa'nın geçmişi var. Burada amcalarımız, halalarımız, dayılarımız çalıştı. Benim de eşim dostum akrabalarım çalıştı. Ben de 1975 yılında Merinos'ta staj yaptım. Bu şehirde Merinosla ilgili hatırası olmayan yoktur. Buranın güzelliklerini herkes yaşadı" dedi.
Merinos'un, Bursa'nın sosyal, kültürel ve spor hayatına da damga vurduğunu anlatan Altepe, fabrikada şehrin ilk sinema salonunun oluşturulduğunu, büyük salonlar yapılarak düğünler yapıldığını anlattı. Merinos'u artık dünyaya anlattıklarını söyleyen Altepe, "Yaptığımız Merinos Müzesi'ni, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala'nın, Merinos Çalışma Grubu Temsilcisi Bülent Adısönmez'in ve siz çalışanların katkılarıyla oluşturduk. Sanayi Müzesi, Türkiye'ye ve dünyaya örnek oldu. Dünya Tarihi Kentler Birliği toplantılarında Merinos Sanayi Müzesi'ni anlatıyoruz. Merinos hala yaşamaya devam ediyor ve hala Türkiye'nin markası olmaya devam ediyor. 1 milyon 300 bin kişi buradaki organizasyonlara katıldı. Merinos nasıl fabrika zamanında kültür ve sanatın merkeziyle günümüzde de Kongre ve Kültür Merkezi'yle buluşma yeridir. Buradaki salonlarımızda en önemli toplantılar yapılıyor. Buralar profesyonel çalışanlar tarafından en güzel şekilde işletiliyor" diye konuştu.
Bursa Kent Konseyi Merinos Çalışma Grubu'yla ortak çalışmaların artarak devam edeceğini kaydeden Altepe, Bursa'nın sesini dünyaya anlatmaya devam edeceklerini belirtti.
BURKENKON Başkanı Semih Pala ise, Merinos fabrikasında çalışmış ve emek harcamış insanları bir araya getirmekten dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi. Merinos çalışanlarının, Bursa'nın sosyal, siyasal ve ekonomik hayatında, ülkenin de iktisadi hayatında önemli izler bıraktığını anlatan Pala, "BURKENKON, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin destek ve katkılarıyla gönüllüleri buluşturuyor, önemli işler yapıyor. Merinos Çalışma Grubu da şehrin tarihine sahip çıkıyor. Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi olarak bizler de destek oluyoruz. Büyük Osmanlı Devleti'nin kurulduğu bu topraklar, doğa, tarım, sanayi, bilim gibi birçok alanda bir numaradır. Böylesine önemli bir şehirde çalışan bir Büyükşehir Belediyesi var" dedi.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Merinos Çalışma Grubu temsilcisi Bülent Adısönmez ise, Merinos fabrikasının 1950'lili yıllarda ressam Cevat Dereli'ye yaptırdığı ve Ankara'da perişan halde ortaya çıkan paha biçilemeyen tabloya da Büyükşehir Belediyesi'nin sahip çıkmasını ve bu tablonun Merinos Tekstil Müzesi'nde sergilenmesini istedi.
Konuşmaların ardından 75 yaş ve üstündeki eski Merinos fabrikası çalışanlarına teşekkür belgesi verildi. Programın sonunda eski Merinos fabrikası çalışanları, Merinos Tekstil Müzesi'ni gezdi.
(MŞ)

02.02.2013 15:15:30 TSI

Editör: Wan Haber