Samsun İl Genel Meclisi'nce İl Özel İdaresi'nin 2012 yılı bütçesinde 600 bin TL ödenek ayırarak Samsun Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'ne alınması kararlaştırılan pestisit analiz cihazı, satın alınarak laboratuvarda hizmete sunuldu.
Samsun İl Genel Meclisi ocak ayı 3. birleşiminde yapılan görüşmelerinin ardından, Samsun Gıda Kontrol Laboratuvarı'na alınan pestisit (zirai ilaç kalıntısı) analiz cihazı hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Samsun Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Osman Aydın, cihazın Karadeniz Bölgesi'nde sadece Samsun'da olduğunu belirterek, "Pestisit analiz cihazı Türkiye'de Samsun ile birlikte 5-6 ilde var. Karadeniz'de ise sadece ilimizde var. Samsun İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi sayesinde aldığımız bu cihaz ile gıdalarda var olan zirai ilaç kalıntılarını analiz edebilmek artık mümkün. Toplamda 618 bin TL'ye alınan cihazımızın kurulumu yapıldı. İlk etapta yaş sebze ve meyvelerde analiz yapacağız. Daha sonra ise kuru gıda analizlerine başlayacağız" dedi.
Samsun'da zirai ilaç kalıntıları ile ilgili dünya standartlarında analiz yapılacağını kaydeden Aydın, "Önceden sadece 80 etkin maddenin analizini yapabiliyorduk. Alınan yeni cihaz ile analiz yapılabilecek etkin madde sayısı 400'e çıktı. Ülkemizde yaş gıdadaki en büyük sıkıntı ilaç kalıntısı idi. Geçtiğimiz yıllarda kalıntıları tespit etmek için ürünleri başka illere gönderiyorduk. Artık bu analizlerin ilimizde yapılması mümkün olacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın 'Tarladan sofraya gıda güvenliği' sloganı ilimiz için, hatta sadece ilimiz değil bölgemiz için artık daha bir anlamlı. Bu cihazın alımının gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen Samsun İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt'a ve meclis üyelerine teşekkürü bir borç bilirim" diye konuştu.
Samsun İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt ise, "Bölge halkımızın en büyük geçim kaynaklarından birisi tarım. Çiftçilerimizin ürettiği ürünlerin sağlıklı olup olmadığının yanında ithalat ve ihracat açısından böyle bir cihazın alınması ilimiz ve bölgemiz adına çok güzel sonuçlara vesile olacaktır. Samsun İl Özel İdaresi'nin 2012 bütçesinden 600 bin TL ayırarak aldığımız bu cihazın öncelikle ilimize, sonra bölgemize daha sonra da ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" açıklamalarında bulundu.
(SAM-SLH-Y)

07.01.2013 15:20:27 TSI

Editör: Wan Haber