Sarıgöl Ziraat Odası'nın davetlisi olarak gelen Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi Başkanı İbrahim Demran ile Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu mühendisleri Dr. Selçuk Karabat, Metin Keskin ve Sacit İnan, ilçedeki üzüm bağlarında incelemelerde bulundu.
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen'in ev sahipliği yaptığı incelemelerde, ilçenin çekirdeksiz Sultaniye ve sofralık çekirdekli üzüm bağları gezilerek bağların durumları hakkında bilgi alışverişi yapıldı. Daha sonra ürün zamanı bağların üzerine örtülen kanaviçelerin artıları ve eksilerini yakından takip edilmesi için yaptırılan uygulama bağını gidilerek, yeni sistem örtülü bağ hakkında yerinde incelemelerde bulunuldu.
Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi Başkanı Demran, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Sarıgöl ve çevresindeki üzüm bağlarında incelemeler yaptık. Ayrıca 2013 yılı uygulamalı üzüm bağında yapılan çalışmayı yerinde gördük. Bu uygulama alanında, açıkta olanlarla yeni sistem örtü altındaki üzüm asmalarının arasındaki farkı yerinde gördük. Sarıgöl Ziraat Odası'nın yeni uygulama bağındaki çubuklar, bizlerin görmek istediği kırmızı çubuklardı. Oldukça başarılı olmuş. Üzüm hasadı sonuna kadar gelerek gözlemleyeceğiz. Olumlu sonuç alınacağına inanmaktayız. Ürün sonunda yeni örtü sistemin yaygınlaşması için de bağcılarımıza önereceğiz."
Ziraat Odası Başkanı Ülgen de, Sarıgöl Ovası'nda 83 bin dekarlık alanda üzüm üretimi yapıldığını, bağların temmuz ayı sonlarına doğru kanaviçelerle kaplanarak üretici tarafından koruma altına alındığını belirtti. Ülgen, "Ovamızda 50 bin dekarlık alan kanaviçe ile örtülmektedir. Ancak, bunların bağlara zarar verdiği iddia ediliyor. Bu örtülere alternatif olarak Sığırtmaçlı Köyü'nde üreticimiz olan Kadir Ocak'ın bağında, bizim önerdiğimiz sistemi kurduk. Deneme aşamasında ve olumlu sonuç almayı ümit ediyoruz. Sistemimizi, uzmanları da davet ederek bilgiler alıyoruz. Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü mühendisleri ile Ziraat Mühendisleri Odası'nı davet ederek gerekli bilgileri aldıkz. Sistemin yaygınlaşmasını istiyoruz. Bizim kullandığımız örtü 15 yıl garantili olup, yaz ve kış bağda kalmaktadır. Çubukları ise kırmızı olmaktadır" dedi.
(VS-ERG-Y)

12.02.2013 15:51:39 TSI

Editör: Wan Haber