Manisa Belediyesi tarafından mahalle muhtarlarına bitkisel atık yağların toplanmasına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Çevreye zararı olduğu bilinen bitkisel atık yağların toplanmasına yönelik iki firma ile protokol imzalayan Manisa Belediyesi, çalışmalar kapsamında mahalle muhtarlarına bilgilendirme toplantısı düzenledi. Kültür Merkezi Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda Manisa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü personeli Çevre Yüksek Mühendisi Çiğdem Küçükselek, firma yetkilileri Tunay Tokgöz ve Ali Acargil tarafından mahalle muhtarlarına atık yağların nasıl toplanacağı hakkında bilgi verildi. Toplantıya Temizlik İşleri Müdürü Haşim Elmalı ile çok sayıda mahalle muhtarı katıldı. Öncelikle bitkisel atık yağların çevreye verdiği zarara yönelik açıklama yapan Çevre Yüksek Mühendisi Çiğdem Küçükselek, Manisa Belediyesi'nin bu zarara karşı aldığı önlemler hakkında bilgi verdi. İki firma imzalanan protokol çerçevesinde Manisa merkezde yılda 100 bin kilogram atık yağ toplamayı hedeflediklerini dile getiren Küçükselek, "Yaklaşık 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kirletmektedir. Ayrıca denizde, akarsularda ya da göllerde su üstünde biriken atık yağlar, havadan suya oksijen temasını keserek suda yaşayan canlıların ölümüne neden olmaktadır. Kanalizasyon ya da atık su toplama sistemlerinin tıkanmasına sebep olmaktadır. Bu da atık su arıtma tesislerinin kirlilik yükünü arttırarak işletme maliyetlerini arttırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı doğayı ve canlıları koruma adına Manisa Belediyesi olarak halkımızın atık yağlarını toplama çalışmalarına başladık. Pilot olarak birkaç mahallede başlattığımız toplama işlemini 'Manisa Belediyesi Evlerden Bitkisel Atık Yağ Toplama Projesi' adı altında başlattığımız kampanya ile kent geneline yayarak, muhtarlarımız aracılığıyla toplayacağız." dedi
"HALKIMIZ BİLİNÇLENDİRİLECEK"
Mahalle muhtarlarının bitkisel atık yağların çevreye verdiği zarara ve toplanmasına yönelik halkını bilinçlendirmeleri gerektiğini söyleyen Çevre Yüksek Mühendisi Çiğdem Küçükselek, uygulamaya yönelik şunları söyledi: "Elbette bu toplama işlemi Manisa Belediyesi önderliğinde firma yetkilileri, muhtarlarımız ve halkımız işbirliği ile gerçekleştirilecek. Vatandaşlar atık yağlarını muhtarlık binalarına koyacağımız bidonların içerisinde pet şişe gibi ağzı kapalı bir şekilde bırakacak. Dolan bidonlar da iki firma tarafından periyodik aralıklarla toplanacak. Amacımız elbette çevreye olan duyarlılığı arttırmak ve halkımızda bilinç oluşturmak. Hedefimiz de yılda 100 bin ton atık yağ toplamaktır. Bu konuda halkımızın hassasiyet göstermesini diliyoruz."
Toplantı firma yetkililerinin muhtarların sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi.
(AY-ÖND-Y)

13.02.2013 17:46:04 TSI

Editör: Wan Haber