Van’da, S.S. Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (Yaka-Koop) tarafından “Küçük yaştaki evliliklere hayır” adı altında geliştirilen bir proje, yerli ve yabancı üniversite öğrencilerine tez konusu oldu. Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan, tez için birçok öğrencinin gelip konuyla ilgili bilgi ve doküman istediğini söyledi.

Van’da, S.S. Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (Yaka-Koop) tarafından “Küçük yaştaki evliliklere hayır” adı altında geliştirilen bir proje, yerli ve yabancı üniversite öğrencilerine tez konusu oldu.

Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan, tez için birçok öğrencinin gelip konuyla ilgili bilgi ve doküman istediğini söyledi.

Yaka-Koop tarafından, 2013 yılında, küçük yaştaki evliliklere dikkat çekmek amacıyla bir proje uygulamaya konuldu. 
İlk başlarda sadece kısa süreli bir eğitim dönemini öngören proje, yakaladığı ilgi nedeniyle daha sonra kampanyaya dönüştü.

ÜÇ AYLIK EĞİTİM NASIL KAMPANYAYA DÖNÜŞTÜ?

Proje hakkında gazetemize bilgi veren Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan, küçük yaştaki evliliklerin zararlarına dikkat çekmek için 3 ay süreli bir proje çalışması yürüttüklerini, ancak bunun daha sonra bir kampanyaya dönüştüğünü belirterek, “Bizim ilk başta niyetimiz üç ay boyunca belli başlı yerlerde eğitim programları düzenlemekti. Zaten ilkini de Erçek Çok Programlı Lise’de gerçekleştirdik” dedi.

“İLGİ UYANDIRDI”

Erçek’teki eğitim çalışmasının yankı bulduğunu ve projenin giderek önem kazandığını belirten Gümüşhan, şunları anlattı: “Bu eğitim seminerimizde sağlıktan, milli eğitimden, diyanetten, muhtarlar derneğinden yetkililer ve uzmanlar vardı. Küçük yaştaki evliliklerin sakıncaları her yönüyle anlatıldı. Katılım da çok yüksekti. Yerel ve ulusal basında geniş bir yer buldu. Bu da haliyle projeyi daha da önemli kılan gelişmeler oldu. Daha sonra da resim yarışması düzenledik, takvim bastırdık, bu da oldukça yankı uyandırdı.”

PROJE BİTTİ KAMPANYA SÜRDÜ

Üç ay dolduktan sonra yakalanan ilgi sayesinde yine aynı sloganla farklı çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Gümüşhan, şu bilgileri verdi:
“Proje ilgi görünce yarıda bırakmak istemedik, biz bu kez de bunu bir kampanyaya dönüştürdük ve ilk başta da kuaförlerle bir toplantı yaptık. İş yerlerine ‘18 yaş altı gelin-damat saçı yapılmıyor’ diye levha asacaklardı ve bunu yaptılar da. Hatta bunu başka illerde de bizi örnek göstererek yapanlar oldu. Geçen gün bile İzmir’de bir kuaför işyerine böyle bir yazı yazmış. Öte yandan yine kampanya çerçevesinde müzik grupları ve en son da aşçılarla görüştük. Onlar da küçük yaştaki evliliklerin olduğu düğünlerde müzik yapmayacak ve yemek pişirmeyecekler.”

SANATÇI DESTEĞİ

Bir süre önce İstanbul’daki ziyareti sırasında bazı sanatçılardan kampanyaya destek sözü de aldıklarını söyleyen Gümüşhan, “Küçük yaşta evliliklere karşı yürüttüğümüz bu kampanyamıza sanatçılar da destek veriyor. Şu anda kimler olduğu konusunda net bir şey söyleyemeyeceğim, ama ünlü bazı sanatçılar İstanbul’da bir konser vermeyi düşünüyor” diye konuştu.

TEZ KONUSU OLDU

Yaka-Koop’un sonradan bir kampanyaya dönüşen bu proje çalışması, üniversite öğrencileri için tez konusu oldu.  
Gümüşhan, bununla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:
“Yaklaşık 4 yıldır yaptığımız bu çalışmalar önemli bir aşama kaydetmiş olacak ki öğrencilerin de dikkatini üzerine çekmiş. Bu son zamanlarda hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok üniversite öğrencisi yaptığımız bu çalışmalarla ilgili olarak bizden bilgi ve belge talebinde bulunuyorlar. Tez olarak işleyeceklerini söylediler.”

TÜRKİYE GENELİNE YAYILACAK

Kampanyanın bundan böyle de çeşitli biçimlerde süreceği ve Türkiye geneline yaymak için de çalışmaların olduğu bilgisini veren Gümüşhan, “Bizim bu kampanyamız sürecek, artık nereye kadar götürebildiysek, çünkü yaşamsal bir konu. Mesela Berberler ve Kuaförler Odası, Ankara’ya gidip konfederasyonları ile görüşecek. Bizim bu projemizin Türkiye genelinde uygulanabilmesi için neler yapılabilir onu konuşacaklar. Bu önemli bir adımdır bizim için. Diğer yandan yarışmalarımız ve bilgilendirme çalışmalarımızı tüm ilçeleri de kapsayacak şekilde daha da güçlü bir şekilde yapacağız” diye kaydetti.


Kaynak: Prestijgazetesi - Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber