Amasya'da ORKÖY'ün uyguladığı "Süt Sığırcılığı Ferdi Kredi Uygulamaları Projesi" kapsamında açılan ihale ile bir yıl önce köylülere dağıtılan ancak sonrasında süt sığırı yerine kesimlik etlik hayvan olduğu tespit edilen büyükbaş hayvanların değişim işlemlerine başlandığı bildirildi.
Olayın kendisine bildirilmesi üzerine gittiği köylerde proje kapsamında verilmesi gereken 2'şer süt ineği yerine anguslarla karşılaştığını anımsatan CHP Amasya Milletvekili TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ramis Topal, "Konuyu basına taşıdık. Bakanlığa soru önergesi verdik. Bu inekler geri alındı. Mağdur olan köylülerimize de 2'şer tane inek verildi. Danaları da yanlarına kar kaldı" dedi.
Büyük Amasya Oteli'nde parti yöneticilerinin de katıldığı programda yaptığı konuşmada olayla ilgili yargı sürecinin devam ettiğini anlatan Topal, "Bizim talebimiz sadece ineklerin değiştirilmesi, ineklerin parasının ödenmesi değildi. Köylüler bu ineklere 2 yıl baktılar. Bakım süresince bunlara saman verdiler, yem verdiler, ilaç verdiler. Biz bu mağduriyetin de giderilmesi için davamızı devam ettiriyoruz. Masraflarını geri almaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Kendisinin de mağdur köylülerden olduğunu vurgulayan CHP Amasya İl Genel Meclisi Üyesi Ali Haydar Öz, "Müfettişler geldi, inceledi, soruşturdu. Veterinerler inceledi. Bunların değişim kararı alındı. Köylüler olarak dava mı açalım, hayvanları değiştirelim mi dedik. Sonra değiştirmeye karar verdik. Müteahhit ve ORKÖY yetkilileri damızlık beğenmek için, Kırşehir, Nevşehir, Ankara'ya bizi götürdüler, beğenildi. Eski hayvanlar alındı, yavrular bize bırakıldı. Geçen hafta 55 hayvan köyümüz Yeşilöz'e getirildi. Simental verildi. Bu hafta da Gümüşhacıköy'deki diğer 3 köyde değişim yapılacağı söylendi" şeklinde konuştu.
(MÇ-SLH-Y)

14.01.2013 10:08:58 TSI

Editör: Wan Haber