Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, sucuğa dışarıdan et ve süt proteini katılımının yasak olduğunu belirtti.
Bazı yayın organlarında bazı firmaların "05 Aralık 2012 tarihinde yayımlanan Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yer alan 'et proteini' kriterini sağlamak üzere yurtdışından 'et proteini' ithal etme çabasında oldukları" ve "protein değerlerini yükseltmek amacıyla sucuğa süt proteini kattıkları" yönünde haberler yer aldığını hatırlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Et ve Et Ürünleri Tebliği ile birçok et ürünü tanımlanmış ve bu ürünlere ilişkin ürün kriterleri belirlenmiştir. Bu kriterlerden biri de et ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan ve ürüne dair değerli bir girdi olan et miktarını işaret eden 'minimum et proteini' kriteridir. Tebliğde yer alan ürünlere ilişkin kütlece en az toplam et proteini değerleri; fermente sucukta yüzde 16, ısıl işlem görmüş sucukta yüzde 14, Kıymadan elde edilen köfte gibi ısıl işlem uygulanmış et ürünlerinde yüzde 12, Emülsifiye et ürünlerinde; yüzde 10, Jambonda; yüzde 13 olarak belirlenmiştir. Tebliğde belirten protein oranlarının sağlanması için dışarıdan et proteini ve hayvansal kaynaklı protein katılımı yasaktır. Firmalar, et proteini kriterlerini yerine getirebilmek için kas proteini açısından üretim aşamasında uygun miktarda ve kalitede et kullanmak zorundadır. Et ürünlerine dışarıdan et proteini katılması halinde; kollajen veya et proteini, nem veya et proteini, yağ veya et proteini kriterlerinin sağlanması kesinlikle mümkün olmayacaktır" dedi.
Köksal, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Et ürünlerine et proteini katılması da dahil üretim ve perakende işletmelerde tebliğin uygulanmasıyla ilgili tüm süreci kapsayacak şekilde kontrol ve denetimler Bakanlığımızca yürütülmekte, bundan sonra da daha etkin şekilde devam edecektir"
(MB-İK)

02.02.2013 09:47:26 TSI

Editör: Wan Haber