Kocaeli Üniversitesi'nde yapılan eylemler sonucunda yılbaşı sabahı gözaltına alınan 12 öğrenciye destek veren sendika, dernek, siyasi parti yöneticileri ve öğrenci ve öğretmenler, Kocaeli Adliyesi önünde eylem yaptı, ardından öğrencilere destek vermek için Çağlayan Adliyesi'ne doğru yola çıktı.
Kocaeli Ünversitesi'nde yapılan eylemler nedeniyle gözaltına alınan 12 öğrenci, İstanbul Beşiktaş Adliyesi'ne sevk edildi. 12 öğrenciye destek vermek için sendika, dernek, siyasi parti yöneticileri ve öğrenci ve öğretmenler, Kocaeli Adliyesi önünde toplanarak eylem yaptı. Daha sonra Beşiktaş Adliyesi'ne gitmek üzere Perşembe Pazarı alanından yola çıkan eylemcilere CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan ve Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yücel Demirer de destek verdi.
Pankart ve dövizlerle adliye önünde toplanan öğrencilerden Adem Korkmaz, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Korkmaz, "YÖK protestosunda 25 Aralık yeni YÖK taslağına karşı 'üniversite anomim şirketi olmasın' diyen ve Kürt sorununa savaş değil barış politikası uygulanması gerektiğini söyleyen öğrencilerin karşısına önde ÖGB konulmuş daha sonra çevik kuvvet ekiplerinin müdahalesiyle öğrenciler gözaltına alınmıştır. Öğrenciler, kendi üniversitelerinde kendileriyle ilgili yasa taslağı için söz söylemek istemiştir ancak öğrenciler susturulmaya çalışılmıştır" dedi.
Akademisyenlerin öğrencilerine destek amaçlı üniversitede yaptığı eylemde ÖGB ve polisin bulunmadığını ve olayların çıkmadığını belirten Korkmaz, şöyle konuştu: "Bu durum, polis yoksa şiddette yok cümlesini akıllara getirmiştir. Biz, arkadaşlarımızın da içinde bulunduğu 700 öğrencinin serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Bunları söylemek suçsa suç işlemeye devam edeceğiz"
Kormaz'ın ardından açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Doğan Kerim Şimşek ise, eylemlere yapılan polis müdahalesi ile Anayasa hükümlerinin rafa kaldırıldığını belirtti. Kocaeli'de 2 Kasım'da yapılan açlık grevi eylemlerinde polis müdahalesi olmadığını ve bunun neticesinde arbede yaşanmadığını belirten Şimşek, şunları söyledi: "Ancak, daha sonra yapılan benzer eylemler polis zoruyla karşılaşmış, halk ve polis karşı karşıya getirilmiş ve arbede yaşanmıştır. Gün aşırı yapılan operasyonlarla gözaltılar haksız ve hukuk dışıdır. Her hak arama eylemine biber gazı, cop, tazyikli su ve şiddetle karşı çıkan devlet, hukuk devleti değildir. Yapılan tüm eylemler Anayasa'ya uygundur"
Eyleme destek veren CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan ve Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yücel Demirer de, yapılan müdahalelerin demokrasiye aykırı olduğunu, eylemlerin hukuka aykırı olmadığını belirtti. Yine açıklamaya destek veren BDP İl Başkanı Mehmet Alçınkaya ise, şöyle konuştu: "Vali ve emniyet güçleri demokratik taleplere orantısız güç kullanmasın. Barışı savunan ve taleplerini yerine getirenlerin yanında olacağız. Yapılan gözaltıları ve AKP'yi kınıyoruz."
Konuşmaların ve atılan sloganların ardından grup Beşiktaş Adliyesi'ne sevk edilen öğrencilere destek vermek için İstanbul'a doğru yola çıktı.
(NDA-İÇ-HO-Y)

04.01.2013 17:25:38 TSI

Editör: Wan Haber