Kırklareli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti ) Kırklareli Milletvekili Şenol Gürşan ile İl Başkanlığı bir araya geldi.
Kırklareli'de bir otelde yapılan toplantıda muhasebecilerin sorunları masaya yatırılırken Kırklareli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Burhan Üstünkol yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.
Kırklareli SMMMO Başkanı Üstünkol, KDV Kanunu ile Vergi Usul Kanunu arasında sıkıştıklarını, bu konuya bir çare bulunmasını gerektiğini, Vergi Usul Kanunu'na göre serbest meslek makbuzlarının ödeme yapıldığı takdirde düzenlenmesi gerekirken, Katma Değer Vergisi Kanunu da ise hizmetin yerine getirilmesinin ardından düzenlenmesi gerektiğinin şart olduğunu söyledi.
Serbest meslek makbuzlarının düzenlenmesindeki amacın paranın tahsil edildiğini gösterdiğini belirten Üstünkol, "Beyanname ve bildirimlerin geç verilmesi ya da düzeltme beyannameleri verilmesinden dolayı özel usulsüzlük cezaları kesilyor. Kesilen bu cezalardan dolayı da vatandaşları hatalar görülse dahi düzeltilmesinden kaçılma yoluna itiliyor. Biz bir meslek odasıyız. Bu meslek odası iktidarı ya da muhalefeti ile tüm siyasilerimize mesleki birikim, tecrübe, talep ve arzularını her platformda her an getirmeye hazırdır. Öncelikle birinci sorunumuzun başından yıllardır düzenlediğimiz serbest meslek makbuzlarının düzenlenme kuralı. Meslek camiamız parasını tahsil etmediği halde yılsonu itibariyle makbuzunu düzenleyerek vergisini ödemekle karşı karşıya kalıyor.Buradaki sorunda vergi usul kanunu ile katma değer vergisi kanunu arasındaki çelişkidir. Vergi Usul Kanunu belgenizi ödeme yapıldığı taktirde düzenleyin derken, katma değer vergisi kanunu da hizmetinizi tamamladığınız gibi düzenleyin." dedi.
AK Parti Kırklareli Milletvekili Şenol Gürşan, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Üstünkol'un dile getirdiği sıkıntıları bir rapor haline getirilerek, sıkıntıların ilgili kişilere daha kolay sunulacağı ve çözüm yollarının aranması yönünde çalışmalar başlatılacağını belirti.
Gürşan, "Vergi Usul Kanunu ile KDV kanunu arasındaki çelişki bizim avukatlık yaptığımız dönemde de vardı. Bu aradaki telaffuzun giderilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca doktorlardan yüzde 8 KDV alındığını bilmiyordum ve yeni öğrendim. Bunu da inşallah dile getireceğiz. Özel usulsüzlük cezalarından bahsedildi. Bunu konudaki sorunlara da değineceğiz. Türk ticaret kanunu daha öncesinden yapıldı. Yürürlüğe girecekti girmedi sonrasında değişiklik yapıldı. Bu anlamda TÜSİAD'dan ve iş adamlarından güçlü bir muhalefette oluştu. Başkanımızın bazı eleştirilerine bende katılıyorum. Bu konular sadece burada değil Türkiye'nin her tarafından konuşuluyor ve tartışılıyor" dedi.
Toplantıya AK Parti Kırklareli Milletvekili Şenol Gürşan, İl Başkanı Ahmet Zeki Kılavuyz, il ilçe kandın kolları başkanları, Kırklareli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Burhan Üstünkol, yönetim kurulu üyeleri ile odaya kayıtlı muhasebeciler katıldı.

12.01.2013 16:02:32 TSI

Editör: Wan Haber