Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bin dekar alanda mera ıslahı ve amenajman çalışmalarına başlandığı bildirildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki, Karaman'ın geniş mera alanları, yem bitkileri üretimine uygun iklimi ile hayvancılığa son derece uygun bir konumda olduğunu belirterek, "Bu mera alanlarının genişliğine rağmen ot verimi yetersiz. Mera alanlarımızın daha verimli hale getirilerek üreticilerimizin daha karlı bir hayvancılık yapabilmelerini sağlamak gerekiyor. Bu amaçla ilimiz Kazımkarabekir ilçesi Kızılkuyu köyünde Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 2011 yılında başlayıp 2016 yılında sona erecek şekilde mera ıslahı ve amenajmanı projesi uygulamaya konuldu. Bu proje ile Kızılkuyu köyünde mera alanlarından elde edilen kaba yemin verim ve kalitesini artırarak hayvancılık işletmelerinin en büyük masraf kalemlerinden olan yem temini için yapılacak harcamalar azalacak, böylece hayvancılıkta karlılık artacaktır. Projenin toplam maliyeti 402 bin 722 liradır. Bu maliyetin 292 bin 118 liralık kısmı mera özel ödeneğinden, 110 bin 604 liralık kısmı da çiftçilerin katkısından oluşmaktadır" dedi.
Proje kapsamında 2012 yılı içerisinde yaklaşık bin dekarlık alanda çalışma yapıldığını vurgulayan Öztiryaki, "Meralarda taban gübresi kullanılmak suretiyle gübreleme ve korunga, kılçıksız brom, kırmızı yumak ve otlak ayrığı tohumları kullanılmak suretiyle de üstten tohumlama çalışmaları yapılmıştır. Çalışmalara Kızılkuyu köyü çiftçileri alet, ekipman sağlayarak ve işçilik konusunda destek vererek katkı sağlamışlardır. Proje uygulamaları planlandığı şekilde önümüzdeki yıllarda da devam edecektir" diye konuştu.
(MD-FM-Y)

30.11.2012 13:28:05 TSI

Editör: Wan Haber