Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, yaptığı yazılı açıklamada Dünya Kanser Teşkilatı (UICC) tarafından her yıl 4 Şubat gününün, kanser, etyolojisi, hastalık süreci, tedavi ve tedavi sonrası bakım, korunma yolları, taranabilir kanserler hakkında halkın bilgisini artırmaya ve farkındalığını güçlendirmeye yönelik olarak 'Dünya Kanser Günü' olarak ilan edildiğini belirtti. Dr. Taş, 2013 Yılı Dünya Kanser Günü Teması'nın ise 'Kanser Hakkında Yanlış Bilinenler' olarak belirlendiğini kaydetti.
Dr.Taş, genellikle kanserin bir sağlık sorunu olduğunun belirtildiğini ancak kanserin sadece bir sağlık sorunu değil, sosyal, psikolojik ve ekonomik yönleri de olan ve hastayı ve hasta yakınlarını etkileyen çok yönlü bir problem olduğunu kaydetti. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş açıklamasında, "Ayrıca kanser küresel bir sorundur, her yaşta ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Altı önemle çizilmesi gerekir ki, kanser ölüm demek değildir. Çünkü gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde normal yaşam süresine ulaşılmış olup, kanser büyük oranda önlenebilir hastalıklar içerisinde yerini almıştır" ifadelerine yer verdi.
Yılda 175 bin kişiye kanser teşhisinin konulduğu Türkiye'de, kanserin ölüm nedenleri içerisinde kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini vurgulayan Dr. Taş açıklamasında şunları kaydetti:
"Görülme sıklığı bakımından yaygınlaşan kanser vakalarının oluşumunda çevresel etkenler, kötü beslenme, hareketsiz yaşam, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma, tütün ve alkol kullanımı etkili olmaktadır. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği olarak, vatandaşlarımıza, kansere neden olan tüm bu etkenlere karşın, sağlıklı yaşam davranışları geliştirerek, örneğin sağlıklı beslenerek ve spor yaparak kansere karşı korunabileceklerini, rutin taramalar yaptırarak erken teşhisle yaşam kalitelerini ve yaşam sürelerini uzatabileceklerini hatırlatırız."
(SK-Y)

05.02.2013 10:32:09 TSI

Editör: Wan Haber