Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Hüseyin Fidan, önceki gün Eskişehir Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde görevli Uz. Dr. E.K.'nın darp edilmesiyle alakalı yaptığı açıklamada, şiddetin hiç bir şekilde hak arama yöntemi olamayacağını söyledi.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin dünyada önemli bir mesele olduğuna dikkat çeken Fidan, "Vatandaşımızın başımızın üstünde yeri var. Vatandaşımızın her türlü ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Hak arama yolu şiddet olamaz. Yerine göre bir sağlık konusunda vatandaşı rahatsız eden bir durum da meydana gelebilir. Biz bunun için başvuru yollarının hepsini açmış durumdayız. Şiddete başvuranlar hakkında tedbirleri de alıyoruz, alacağız. Buna asla müsamaha etmeyeceğiz" dedi.
Fidan, sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi ile ilgili çeşitli tedbirler aldıklarını anlatarak şöyle konuştu:
"Öncelikle hastanelerimizin her bölümü güvenlik kameralarıyla izlenmektedir ve geriye dönük kayıtlar saklanmaktadır. Şiddet olayları esnasında müdahale etmek amacıyla hastanelerde beyaz kod ekipleri oluşturuldu. Bu ekipler şiddet olayı gerçekleştiğinde olay yerine ulaşıp önce saldırganı etkisiz hale getirip daha sonra olayı tutanakla kayıt altına alıyor. Kayıt altına alınan olaylar bakanlığımız '113 Beyaz Kod' birimine intikal ettirilerek konuyla ilgili avukatlarımız tarafından hukuki süreç başlatılıyor. İlgili kanunlar gereği sağlık çalışanlarına yönelik her türlü tehdit, hakaret, fiili saldırı gibi durumlar suçtur ve cezaya tabidir. Bu tarz sağlık çalışanlarımıza yapılan saldırıların hukuki sonuçlarından örnek verecek olursak, görevli hemşireye görev başındayken hakaret ve tehditte bulunduğu iddia edilen kişi, açılan kamu davasında, 'Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret etmek' suçundan 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı."
(KÇ-MŞ)

21.02.2013 13:04:45 TSI

Editör: Wan Haber