İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, yer altı çöp konteynırı sistemi sayesinde çöplerin uzaktan kumandayla toplanacağını açıkladı.
Çevreye duyarlı projeleriyle öne çıkan İlkadım Belediyesi, Karadeniz'de bir ilki gerçekleştirerek daha temiz sokak ve meydanlar için yeraltı çöp konteyneri sistemine geçiyor. İlk aşamada pilot bölgelere yerleştirilen konteynerler, uzaktan kumandalı sistemle boşaltılacak. Yeni çöp toplama sistemi önümüzdeki yıllarda elverişli olan tüm mahallelerde de uygulanacak. Temizlik işlerini daha az maliyetle ve daha hijyenik koşullarda yapabilmek amacıyla başlattığı proje kapsamında İlkadım Belediyesi, ilk etapta 100 adet yer altı çöp konteynerini yerin altına alıyor. Mazot ve işgücünden tasarruf ettiklerini hatırlatan Başkan Demirtaş, "İlkadım'ın daha çağdaş bir çehreye kavuşması adına başlattığımız projeyi tüm ilçe geneline yayarak uyguladığımız bu yeni sistem ile çöplerin koku yapmasının önüne geçeceğiz. Böylelikle çöpler el değmeden daha hijyenik toplanacak. Ayrıca yer altı konteynerlerinin çöp alma kapasitesi, mevcut konteynerlerimize oranla 10 kat daha fazla. Günde dört kez aynı yerden çöp araçlarımız çöp toplamak zorunda kalıyor. Yer altı sistemiyle birlikte günde iki kez ve gece olmak şartıyla çöp toplama araçlarımız trafiğe girmiş olacak. Böylece ilçemizin trafiğini rahatlamış olacağız ve araçlarımızın mazot tasarrufu yapmalarını sağlayacağız" dedi.
Yer altı çöp konteynerlerinin özel bir araçla uzaktan kumanda sistemiyle boşaltılacağını ifade eden Başkan Demirtaş, "Öncelikle vatandaşımız evinde topladığı çöpü poşete koyarak buraya gelecek ve çöpünü kapaktan içeri atacak. Kapağında çok sert ve yaylı bir sistem var. Bu kapak sayesinde hayvanlar konteynerın içine giremeyecek, etrafa kötü koku saçmayacak. Hatta sinek ve sivrisinek dahi giremeyecek. Her gün çöp toplama kamyonumuz buraya geldiği zaman görevli arkadaşımız elindeki kumanda ile ilgili butona bastığı zaman çöp konteynırı yukarıya çıkacak. Konteynırı alıp kamyona boşaltacak. Sonra tekrar sistemin olduğu yere konteynırı koyacak. Butona bastıktan sonra da konteynır tekrar yerin altına inecek. Boşaltma sırasında sokakları ve kaldırımları kirleten hiçbir sızıntı olmayacak. Yeraltında 5 metrelik yüksekliği sahip olacak konteynerlerin yer üstünde sadece 60 santimetrelik bölümü görünecek. Kilitli olacağı için konteynerlerin herhangi bir amaçla karıştırılması mümkün olmayacak" diye konuştu.
"Yer altı konteynerı sayesinde geri dönüşülebilir malzemeler kaynağında toplanacak" diyen Demirtaş, "Sistemin getirdiği bir diğer artı ise yeni sistemde cam, metal, plastik, kağıt gibi geri dönüşebilen maddeler kaynağında toplanacak. Çöpünüz Altın Olacak kampanyasında uyguladıkları sistemi yer altı konteynerlerinde devam ettireceğiz. Bu sistemde toplanan geri dönüşüm maddelerinden para kazanacağız" şeklinde konuştu.
(MAY-AŞ-Y)

09.12.2012 18:01:50 TSI

Editör: Wan Haber