TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, çalışmaları hakkında bilgi aldığı Aydın oda ve borsalarından övgüyle söz ederek, "Aydın'daki oda ve borsalar 5 yıldızlı hizmet veriyor" dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Aydın Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Odası ve Aydın Sanayi Odası tarafından gerçekleşen müşterek açılış töreninde oda ve borsa üyeleri başta olmak üzere tüm Aydınlıları birlik olma çağrısında bulundu. Aydın'a yapılması planlanan Tarım Meslek Lisesi için odalara 'Siz ne kadar koyarsanız ben de o kadar koyacağım' sözü veren Hisarcıklıoğlu, Aydın'daki oda ve borsaların çalışmalarıyla Türkiye'de hep ilklere imza attıklarına dikkati çekti.
Aydın'da sağlanan birlik ve beraberlik ortamının rahmet ve bereketi beraberinde getirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Pek çok ilki beraber yaşadık. Ticaret odamız bir kültür evi yapmış. Bu bir vizyon işi. Aydın'ı Tanı TIR yapmışlar. Bir odadan ve borsadan beklenen budur. Türkiye'nin ilk ve tek akredite laboratuarını açtık. Bugün Londra, Paris'teki odalar nasıl bir hizmet veriyorsa; Aydın'daki odalarımız da o kalitede hizmet veriyor. Aydın'daki oda ve borsalarımız 5 yıldız kalitesinde hizmet veriyor. Aydınlı tüccar, sanayici Londra'da aldığı hizmet ile eşdeğer hizmeti alıyor. Aydın her şeyin en güzelini hak ediyor. Aydın sadece kent merkezi ile değil Nazillisi, Kuşadası, Didim'i, Çine tüm ilçeleri ile birlikte kalkınan bir şehir. Aydın bugün nadir bulunan kentlerden bir tanesi. Sanayinin, ticaretin, turizmin, tarımın ve enerjinin bulunduğu bir il. Onun için yatıp kalkıp şükredin. Başka yerde yok. Hiçbir yerde bu beş önemli dalı bir arada bulamazsınız. Arazilere bakıldığında yarısı ekilebilir yarsı sulanabilir bir yer. Jeotermal açısından bakıldığından Türkiye kaynaklarının yüzde 50'sinden fazlası Aydın'da bulunuyor. Aydın'ın bankalarda 5.8 milyar TL parası var. Bir yılda da yüzde 25 mevduat artışı yaşanmış. Bunlar çok güzel şeyler" diye konuştu.
Her Aydın programı sonrasında moralinin yükseldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de zeytin ağaçlarının dörtte biri Aydın'da bulunuyor. Sıcak suyun yüzde 50'sinden fazlası Aydın'da bulunuyor. Zaten bu sıcak su tüm zenginliklerin kaynağı konumunda. Büyük düşünün. Seracılık için düşündüğümüzde 10 dönüm seracılıkla iş yapılmaz. Birleşerek yanınıza bir ortak daha aldığınızda sizim bileğinizi kimse kesemez. Her zaman yapacağınız işin büyük ölçeklisini düşünün. Yöresel ürünleri iyi işleyip işledikten sonra da markalaştırıp tüm dünyaya pazarlamamız gerekiyor. Kestaneyi Bursa'ya kaptırdık. Kestane şekeri yapıp tüm dünyaya pazarlıyorlar. Bunları yaptıktan sonra zenginlik de beraberinde kendiliğinden gelecektir. Hiçbir yerde olmayan Kredi Garanti Fonu'nu açıyoruz. Kredi Garanti Fonu ne işe yarar? Bu fon üyemizin cebine para koyamayacağımız için üyelerimize 'gelin size kefil olalım' diyoruz ve böylece 27 banka size kredi veriyor. Tek isteğimiz üyelerimiz tarafından getirilen projenin hayata geçirilmesinden sonra kar edeceğini bize ispatlamasını istiyoruz. Hayatta birbirimizle kavga edip rekabet içerisine girme gibi bir lüksümüz yok. Hep beraber hareket ederek uzlaşı içerisinde çalışmamız gerekiyor. Bir şeye baktığında kötü yönden bakarsan kötü sevgi ile bakarsan iyi tarafını görürsün. Ben de hep beraber herkesin üzerine düşen vazifeyi yaptığı taktirde her zaman en iyi olacağımızı düşünüyorum"
BOSNALI, AYDIN TİCARET BORSASINI ANLATTI
Türkiye'nin ilk akredite laboratuarı olan Aydın Ticaret Borsası Gıda Laboratuarı'ndan söz eden Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, "2002 yılında borsamız bünyesinde, kuru incir ihracatçısı üyelerimize hizmet sunmak amacıyla kurulan laboratuarımız 3 personel ve tek bir birimle hizmet verirken bugün 8 birimi, 33 personeliyle bütün gıda analizlerini yapabilen Avrupa standartlarında bir laboratuar haline gelmiştir. Kuru incir ihracatının yüzde 85'inin ilimizden gerçekleşmesi, hammaddeye yakın olmak isteyen büyük ihracatçıların fabrikalarını aydın'a taşımalarına neden olmuştur. Laboratuarın kurulması ile 8 olan ihracat sayısı bugün 108'e ulaşmıştır. 10 yılı aşkın süredir hizmet veren laboratuarımız Aydın'daki bütün analiz ihtiyacını karşılamanın yanı sıra hem yurt içi hem yurtdışındaki analiz taleplerine de karşılık verebilmektedir. Analiz hizmetleri yanı sıra anahtar teslimi laboratuar kurulumu ve laboratuar akreditasyonu danışmanlık hizmeti de sunmaktadır. Bugüne kadar Adapazarı, Düzce, Kahramanmaraş gibi illerimizdeki borsalarımıza danışmanlıklar vererek akredite laboratuar kurmaları sağlanmıştır. Türkiye odalar ve borsalar birliğinin de üyesi olduğu Türkiye'de kalite altyapısının güçlendirilmesi projesinde yer alan laboratuarımız Türkiye'deki tek zeytinyağı analizleri konusunda yeterlilik testi sağlayıcısıdır. Laboratuarımız, zeytinyağının kimyasal ve duyusal analizlerinde tüm dünyada kabul edilen tek akreditasyon kurumu olan uluslar arası zeytinyağı konseyi laboratuarları arasında yer almaktadır" dedi.
Hisarcıklıoğlu'na Aydın Ticaret Borsası'nın çalışmaları hakkında da bilgiler veren Bosnalı, "1955 yılından beri Aydın'ımızın hayali olan Çıldır Havaalanı'nın sivil havacılığa açılması amacıyla 2011 yılında başlattığımız seferberliğe diğer kurumlarımızın da verdiği destek ile bugün itibariyle sona yaklaşması bizleri mutlu etmekte ve heyecanlandırmaktadır. 500 dönümlük havaalanı arazi yarım asır önce merhum Mustafa Çıldır tarafından şartlı bağışlanmıştır. Burası faaliyete geçtiğinde Efes, Meryemana, Tralleis, Nysa ve Afrodisias gibi dünyanın sayılı antik kentlerine gelen turistlerin sayısı da artacaktır. İlimizin kalkınmasında önemli bir yeri olacak olan çıldır havaalanının açılması amacıyla, desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz Kerem Al'a, Aydın milletvekillerimize, İl Genel Meclis Başkanı Hayri Güleç ve İl Genel Meclis üyelerine, tüm kurumlarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz. Aydın Valiliği, Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü ve Aydın Ticaret Borsamız tarafından ilimize kazandırılacak Bilim ve Sanat Merkezi'nin protokolü imzalanmış olup, Mart ayı itibariyle ihale işleri tamamlanarak, inşaata başlanacaktır. 65'incisi yapılacak olan Bilim ve Sanat Merkezimiz okul öncesinden başlayarak, liseye kadar tüm öğrencilere eğitim sunacak olup, üstün zekalı öğrencilerin, zekalarını geliştirmeye ve en üst düzeyde kullanmaları amacıyla faaliyet gösterecektir. TOBB tarafından ilimize 16 derslikli bir endüstri meslek lisesi, yurt ve kapalı spor salonundan oluşan bir eğitim kompleksi yaptırılacaktır. Meslek lisesinde gıda teknolojisi bölümünde fabrikalarımızda çalışacak nitelikli elemanlar yetiştirilecektir. Ticaret borsamız tarafından TOBB'a müracaat edilerek, izin ve destekleri sayesinde 22-25 Kasım tarihlerinde 1. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı gerçekleştirilmiştir. Ziraat odamız ve diğer kurumlarımızla işbirliği içerisinde gerçekleşen tarım fuarını 100 bini aşkın kişi ziyaret etmiş ve fuarda 7 milyon TL'lik sıcak satış gerçekleşmiştir. 12 bin 500 metre kare kapalı alanda gerçekleşen fuarımız havaalanına yakın olması, organize sanayi bölgesinde yer alması ve şehir merkezi dışında olması gibi birçok özelliği ile uluslar arası fuar alanı olma özelliklerini taşımaktadır. Aydın'ın tarımsal ürünlerini tanıtmak ve son teknoloji makineleri üreticiyle buluşturmak amacıyla düzenlenen tarım fuarı ilimizde otel sayısının yetersiz olduğunu bizlere göstermiştir" diye konuştu.
"AYTO, TÜM KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ HALİNDE"
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun "Birlikten Rahmet, Ayrılıktan Azap Doğar" sözünden hareketle Aydın'daki tüm oda ve borsaların ortak çalışmalara imza attığına işaret eden AYTO Başkanı Dokuzlu ise, "Birbirimizi ziyaret ederek ilimizin sorunlarını öncelik sırasına göre çözmenin gayretinde olduk. Havayollarında 55 bin adet incir dağıtılması, Aydın'a Yaş Sebze ve Meyve Kapısının açılması, Kredi Garanti Fonu Şubesinin açılması, Çıldır Havaalanına Pilot Okulu Kurulması ve Uçuşlara açılıyor olması, İzmir-Aydın-Denizli arasına hızlı tren hattının kurulmasının Ulaştırma Bakanlığının gündemine aldırılması birlikte hareket etmemizden elde edilen rahmetlerin başında gelmektedir. Üyelerimizden topladığımız aidatları bankalarda vadeli hesapta tutmanın yanlışlığına inandık. Ürettiğimiz hizmetlerle aldığımızdan fazlasını üyelerimize sunmanın gayreti içerisinde olduk. Göreve geldiğimizde bütün dünya ekonomik kriz ile boğuşuyordu. Malumunuz bankalar bırakın kredi vermeyi verdiği kredileri geri istiyordu. Bu zor zamanda kendi kaynaklarımızdan üyelerimize kredi yarattık. Üyelerimizin rahat nefes almasını sağladık. Bu uygulamayı üç dönem tekrarladık. Toplamda üyelerimizden bin kişiye ve 12 milyon TL kredi imkanı oluşturduk. Bankalarla pos cihazından alınan komisyon oranlarının düşürülmesi konusunda anlaşmalar yaparak üyelerimize dolaylı kazançlar sağladık. Bu da üye başına yıllık 3 bin TL'den 70 bin TL'ye kadar kazanç getirdi. İlimiz ekonomisinin pazar payını artırmak, ürünlerimize yeni pazarlar bulmak, ihracat potansiyelimizi artırmak amacıyla hedef ülkelere çeşitli sektörlerden üyelerimizi götürdük. Oralardaki Odalar, İşadamı Dernekleri, Ticaret Müşavirliklerimizle toplantılar düzenledik, çalışmalarda bulunduk. 2002 yılında Bulgaristan'a 2 tır zeytin satan bir üyemize 2012 yılında 100 tır zeytin sattırdık. 2003 yılında tanıştığımız Türk iş adamı sayesinde İskandinav ülkelerinin tamamına pizza kutusu ihraç ettik. 2001 yılında Yunanistan'daki fuarlarla Aydın ekonomisine 18 milyon dolarlık ihracat yaptırdık. Ülkemizin her bölgesinde düzenlenen fuarlarda Odamızın standını açarak Aydın'ın ürünlerini tanıtmaya gayret ettik. Bölgemizde adımız pazarlama odasına çıktı, reklam odasına çıktı. Yurtiçinde ve yurtdışındaki fuarlarda ürünlerini tanıtma çabasında olan üyelerimize nakit fuar teşviği verdik. Hem de özel sektör anlayışı ile bürokrasiye boğmadan verdik" dedi.
Aydın Ticaret Odası'nın 87 yıllık köklü bir kuruluş olduğunun altını çizen Dokuzlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Böyle köklü ve güçlü bir kuruluşta görev yaparken sadece Aydın'ın ekonomisiyle kalmadık. Yaşadığımız bu şehrin tarihiyle, eğitimiyle, kültürüyle, çevre ve sosyal yaşamıyla ilgili birçok proje ürettik, güzel projelere ortak olduk, bazı projelere de destek verdik. Aydın Ticaret Odası'nın; adını taşıyan ve başarılı bir ilköğretim okulu var. 150 öğrenciye öğrenim kredisi veren bir öğrenci okutma vakfı var. Fıstık çamı ağacından oluşturulmuş çok güzel bir ormanı var. Bu değerler Aydın Ticaret Odasının ve bu şehrin zenginlikleridir. Bunları bize kazandıranları huzurlarınızda bir kez daha şükranla anıyorum. Bizlerde bunlardan feyz alarak, görev süremizce bu değerlerimize değer katmak için çaba sarf ettik. Adnan Menderes kavşağındaki eseri Aydın Belediyemiz ile ortaklaşa şehrimize kazandırdık. Aydın'ı tarımsal ürünleri, tarihi ve kültürüyle tasvir eden bu eser Kültür Bakanlığımız tarafından tescilli sanat eseri seçildi. Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemine ait eserlerin sergilendiği AYTO Kültür Evi'ni Aydın'a kazandırdık. Kalkınma Ajansı desteği ile Aydın İli Tanıtım Tırı'nı Aydın'ın hizmetine sunduk. Üyelerimize daha iyi hizmet sunmak amacıyla EBSO'ya ait olan hizmet binasını Odamızın değerleri arasına kattık. Dünya kestane kongresini üniversitemizle birlikte Aydın'da yaptık. Dünyada ilk defa bir meyvenin kapsamlı kitabı yazıldı. Onu da yazmak bize nasip oldu. Tüm din kitaplarında adı geçen kutsal meyve sayılan incirin kitabını yazdık. Önce uçaklarda dağıttık. Sonra kitabını yazdık. Biraz daha ileriye gittik tüm odalar, belediyemiz ve borsalarımızla beraber incirin ticari filmini çektik. Nisan ayında 'Hayde Efem' adıyla vizyona girecek olan filimde birçoğumuz rol aldık. ürkiye'de ilk defa müze kart uygulamasını üyelerimize ücretsiz sunduk. Dönemimizde bunları gerçekleştirmemizi nasip ettiği için Allah'ımıza şükrediyor, Aydın'da ve odada yönetici olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Odamıza projeler üreterek mesai veren yönetici arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Bütün bu hizmetleri yaparken bakın ne yaptık. Her 6 ayda bir faaliyetlerimizi Aydın'daki tüm basın mensuplarının katılımıyla düzenlediğimiz toplantılarda basın mensuplarına, basınımız aracılığıyla üyelerimize ve Aydın kamuoyuna anlattık. En doğrusunu yaptığımızı hiçbir zaman iddia etmedik ama doğruyu yapmanın gayreti içerisinde olduğumuzu belirttik. Üyelerimize hesap verebilen şeffaf, eleştirilere açık bir yönetim anlayışı sergilemeye azami özen gösterdik. Önümüzdeki Mayıs Haziran aylarında organ seçimlerimiz var. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır ilkesiyle ekip olarak adaylığımızı ilan ettik"
(SK-MB-İK)

18.02.2013 12:06:07 TSI

Editör: Wan Haber