Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesine bağlı Karababa köyünde yetişen hindiler büyük talebin geldiği İstanbul'a gönderiliyor.
21 yıldan bu yana geçimini hindicilik yaparak sağlayan Şerif Yavaş, Mayıs ayında Çanakkale'nin Bigadiç ilçesindeki özel hindi palazı üretme çiftliğinden satın aldığı 2 bin100 hindi palazını oldukça zahmetli bir süreçten sonra yılbaşı öncesi yılbaşı yemeklerinin vazgeçilmezi arasında bulunan yiyeceklerin başında gelen hindileri satışa hazır hale getirdiğini ve büyük bölümünü İstanbul'a sattığını belirterek;" 21 yıldan bu yana hindicilik yapıyorum. Yaklaşık 78 aylık süresince meralarda ve son olarak Pehlivanköy'e çeltik hasadından sonra götürdüğüm hindi palazlarını yetiştirdikten sonra kesilecek hale gelenleri köyümdeki çiftliğime getiriyorum."dedi.
3 kişilik ekiple sürekli olarak günün hindilerine harcadığını belirten Yavaş, uzun bir süreç sonunda kesilecek hale gelen hindilerini İstanbul'daki marketlerden gelen taleplere göre İslami usullere uygun olarak kesip ve temizledikten sonra sevkiyat işlemlerini tamamladıklarını söyleyerek şöyle konuştu;" Bu yıl 2 bin 100 hindimin % 90'luk bölümünü İstanbul'daki marketlere satışını yapmış durumdayım. Bazen çiftliğime gelen vatandaşlara buradan canlı hindi satışı da yapıyorum. Hindi gezmeyi ve yemeyi seven bir hayvan, bu nedenle Trakya'da hasadı gerçekleştirilen çeltik tarlalarına götürerek yetişmesi için uygun şartları sağlıyoruz. Hindilerimizin bir tanesi günlük yaklaşık 0.50 TL lik mısır yiyiyor."
Yavaş, hindicilikte en büyük riskin merada bulunan hindilere tilkiler tarafından zarar verildiğini, zaman zaman da bazı kişilerce hindilerinin çalındığını söyledi.
Yavaş, 8 aylık süreç içerisinde hindilerin kesimlik hale geldiğini, hindinin erkeğinin iyi beslenmesi sonucunda 8-9 kilograma, dişisinin 5-6 kilograma ulaştığını belirterek, hindilerin kesimini bizzat uygun şartlarda kendilerinin yaptığını ve su kullanmadan elle kuru yolum suretiyle temizleyerek paketledikleri hindilerin adedini 80-100 tl arasında değişen fiyatlardan satışını yaptıklarını kaydetti.
ME-

09.12.2012 14:56:30 TSI

Editör: Wan Haber