Memur-Sen'e bağlı TOÇ-BİR-SEN tarafından "Helal Gıda" konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Eğitim Koordinatörü Ziraat Mühendisi Ahmet Tunç Cengiz Müslüman tüketicilere hitap eden helal sertifikalı gıdaların yüzde 80'inin gayrimüslimler tarafından imal edildiğini söyledi.
Memur-Sen'e bağlı TOÇ-BİR-SEN Düzce Temsilciliği tarafından Müftülük toplantı salonunda "Helal Gıda" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa Sağlık İl Müdürü Dr. Bekir Necati Şimşek, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Rıfat Poyraz, İl Gıda ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, TOÇ-BİR-SEN Genel Başkan Vekili Sabri Kızılkaya, Memur-Sen İl Temsilcisi Orhan Kılıç, sendika üyeleri ve davetliler katıldı.
Konferansta konuşan TOÇ-BİR-SEN Genel Başkan Vekili Sabri Kızılkaya, 18 yıl önce yola çıktıklarını ve şimdi 37 bin üye ile en etkili sendika olduklarını ifade ederek "Gücümüzü her zaman yanında olduğumuz sendika üyelerimizden alıyoruz. Memur-Sen'e bağlı sendika olarak sadece toplu sözleşme hakkı ile ilgili mücadele vermiyoruz. Memur-Sen güçlü bir sendikadır ve söyledikleri gündem oluyor. Bizde buna göre hareket ediyoruz. Memur-Sen olarak bir çok ilde helal gıda konusunda konferans düzenledik. Buraya katılan konuşmacılar bu konuda bilgi verecekler. Helal gıdanın önemi nedir anlatacaklar" dedi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Gimdes Eğitim Koordinatörü Ahmet Tunç Cengiz, GİMDES'in ulusal ve uluslar arası faaliyetlerinden bahsettikten sonra helal gıdanın ne demek olduğunu kısaca açıkladı. Helal gıdanın yalnızca fıkhen helal gıda anlamına gelmediğini aynı zamanda temiz, güvenli, kaliteli ve sağlıklı gıda anlamına geldiğini de ifade etti. Cengiz, helal gıda kapsamı dışında kalan ürünlerin nerelerde ve ne şekilde kullanıldığını zengin örneklerle bahsetti. Özellikle de domuzdan elde edilen ürünlerin gıda ve kozmetik alanlarında kullanımına dikkat çeken Cengiz, domuzdan elde edilen ürünlerin sıkça kullanıldıkları alanları da örneklerle anlattı. Genetiği değiştirilmiş tohumlarla ve organizmalarla yapılan üretimlerin GDO'lu ürünler olarak tanındığını belirten Ahmet Tunç Cengiz, GİMDES Helal Gıda standartları çerçevesinde GDO'lu ürünlere helal gıda sertifikasının verilmediğini vurguladı.
"Helal gıda" konusunda Türkiye olarak dünyada neredeyse yaya kalındığını ileri süren Cengiz, sempozyuma katılanlara helal ürün pazarı hakkında ajans uzmanlarının hazırladığı raporla ilgili bilgi verdi. Cengiz, "Dünya helal gıda pazarı 1 trilyon dolara yaklaştı. ABD'den Çin'e, İsviçre'den Güney Afrika'ya kadar birçok ülkede helal sertifikası veren kuruluşlar var. Birçok küresel firma, özellikle fast food zincirleri toplumun helal gıda konusunda şuurlu olduğu ülkelerde ürünlerinde helal kesim et kullanıyor. Müslüman tüketicilere hitap eden helal sertifikalı gıdaların yüzde 80'inin üreticileri gayrimüslimler. ABD'de 12 eyalette helal gıda kanunu çıkarıldı. Dünyada helal gıda logosunun kullanımında kısıtlama olan tek ülkenin de Türkiye olduğu arkadaşlarımızın hazırladığı bu raporda yer alıyordu" diye konuştu.
Ziraat Mühendisi Ahmet Tunç Cengiz, Avrupa'da Müslüman nüfusun sayısının gittikçe arttığına dikkat çekerek, "Türkiye'den ithal edilen ürünlerin yüzde 70'i Avrupalı Müslümanlar tarafından tüketiliyor. Avrupa'da özellikle helal gıda temizlik ve güven anlamına gelmesinden dolayı sadece Müslümanlar tarafından değil, diğer Avrupalılar tarafından da tercih ediliyor" dedi.
Konferans daha sonra soru cevap kısmı ile son buldu.
(AY)

13.02.2013 13:07:10 TSI

Editör: Wan Haber