Tekirdağ' ın Malkara ilçesinde hayvan hırsızlığına karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili olarak Kaymakam Mahmut Halal başkanlığında, kaymakamlık makamında toplantı yapıldı.
Gerçekleşen toplantıya,Malkara kaymakamı Mahmu Halal, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Sedat Akbıyık, İlçe Emniyet Müdürü Behçet Alkan, Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şaban Aytaç, Tekirdağ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Toluca, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Fahrettin Kazan katıldı.
Malkara Kaymakamı Mahmut Halal "hayvan hırsızlığı ile çiftçilerimizin emeklerinin, geleceklerinin çalındığını" ifade edererek birliklerimizin kendi üyelerini bilinçlendirerek bu hırszılıklara karşı gerekli ve caydırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Kaymakam Halal hırsızlıkların sadece inzibati tedbirlerle önlemenin çok zor olduğunu, bu konuda hem birliklerimizin hemde muhtarlıklarımızın yardımcı ve destek olması gerektiğini söyledi.
Toplantıda alınması gereken aşağıdaki tedbirlerin tüm havyan sahiplerine bir kez daha hatırlatılması istendi. Bunlar kısaca Kupesiz hayvan beslenilmemesi, Hayvanların gündüzleri çoban geceleri ise bekçi tarafından güvenliğinin alınması, (çobanların gündüzleri hayvanlar ile uğraştığından dolayı akşam ve gece saatlerinde yorgun düşerek uyudukları), Ağılların mutlak suretle betonarme duvarlarla çevrili ve tek giriş, çıkış olacak şekilde inşa edilmesi, (ikinci kapı, çok sayıda pencere kontrol ve gözetimi zorlaştırmaktadır), Ağıl ve ahırların etrafına gece görüş özelliği bulunan kamera sistemi taktırılması, en az 2 köpek (biri serbest biri bağlı vaziyette) bulundurulması, (hırsızlar genellikle köpekleri zehirleyecekleri zaman mevcut köpekler bağlı değil ise atılan ete gitmekte ve zehirlenmektedir veya mevcut köpeklerin hepsinin bağlı olduğu durumda da köpekler geniş bir alanı gezerek kontrol edememektedir), sahipleri tarafından çoban ve bekçilerin kolluk güçlerine bildirilmesi, Çevrede görülen şüpheli şahıs ve araçların derhal kolluk güçlerine bildirilmesi, Değişik zamanlarda sürülerin yanına gelen (hayvan satın almak, tuz satmak, yem satmak ) şahısların kimlik bilgilerinin sürü sahipleri tarafından kaydedilmesi, Herhangi bir olay vukuu bulduktan sonra gecikmeksizin kolluk güçlerine bildirilmesi, Herhangi bir olay vukuu bulduktan sonra olay yerine girilmeden kolluk güçlerinin beklenilmesi, Hayvanlara mümkün mertebe azami sayıda çan, zil vb. uyarıcı malzeme takılması, Sürülerin yanındaki köpeklerin akşam saatlerinde beslenilmemesi, (köpeklerin karınları tok olduğu durumda uyudukları ve çevreyi dolaşmadıkları bilinmektedir), Ağıl ve ahırların etrafına yaklaşma istikametlerinde misine vb. görünmeyecek ve ucuz malzeme ile çepeçevre emniyet zinciri oluşturulabilir, bu sistemin bir ucuna zil ve çan türü ses çıkartacak bir tertibat yapılarak çobanların yanına kadar uzatılabilir Ağıl ve ahırların etrafına piyasada cüzi miktara satılan sensörlü projektörler yerleştirilebilir. Aynı zamanda bu sensörle cihazlara zil,alarm da taktırılarak çobanlarınve bekçilerin bulundukları yerlere kadar uzatılabilir. Özellikle giyim mağazalarında kıyafetlerin üzerine takılan ve mağazanın kapı kısmında bulunan basit duyarlı geçitten geçildiğinde alarm veren cihazlardan hayvanların kulak veya kuyruk kısmına taktırılması, ahırların çıkışında hayvanların hırsızlar tarafından sürülebileceği veya yürütülebileceği istikametlere şeffaf duyarlı geçitler konulması gibi tedbirlerin geliştirilmesi, "Bir Şey Olmaz, Benim Hayvanım Çalınmaz" zihniyetinden uzak durulması,

01.02.2013 15:31:50 TSI

Editör: Wan Haber