Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Meydan köyü sahilinde vatandaşlar, ölü bir Akdeniz foku buldu.
Meydan Köyü sahilinde ölü olarak vatandaşlar tarafından bulunan yavru Akdeniz foku, görevliler tarafından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hayvan Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne getirildi. Hayvan hastanesinde görevli öğretim üyelerinin fok üzerinde yaptığı ilk incelemede, hayvanın önce başına zıpkınla vurulması, daha sonra da kaburgasından bıçaklanması sonucu öldüğünün tahmin edildiği bildirildi.
Nesli tükenmekte olan ve koruma altına alınan Akdeniz foklarının dünya üzerinde 600 civarında, Türkiye karasularında ise 50 ila 100 kadar kaldığını belirten Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Enes Altuğ, şunları kaydetti:
"Şu anda görüldüğü üzere göğüs kafesi üzerinde karın bölgesine yakın bir yerde ciddi bir kesik bıçak yarası var. Koslalar zedelenmiş, akciğer ve karaciğere doğru zedelenme var. Ayrıca baş bölgesinde de zıpkın yarasını andıran bir yara var. Sanki bir balıkçı yada dalgıçlar tarafından yaralanmış olduğunu tahmin etmekteyiz. Olayın üzerinden birkaç gün geçmiş, çünkü kokuşma mevcut. Dişi olduğunu tespit etik. Tam erişkinliğe ulaşmamış, 54 kilogram ağırlığında juvenile bir fok. Akdeniz foku, dünyada korunan türler arasında yer alıyor. Sayısı sadece 600 tane dünya üzerinde. Türkiye'de Akdeniz'deki sayısı da 50-100 arasında, tespit edilenler ise 30-40 olarak biliniyor. Bu sayılar dikkate alındığında nesli ciddi düzeyde tehlike altında olan bir tür. Bunların korunmasına yönelik ciddi çalışmalarla farkındalık faaliyetlerinin sürdürülmesi gerekiyor. Bu konuda balıkçılarımızın ve özellikle dalgıçlarımızın duyarlı olması lazım. Foklar daha çok kayalık bölgelerde yavrularını bırakıyor."
(ADM-OK-Y)

06.12.2012 17:45:06 TSI

Editör: Wan Haber