Diyarbakır'ın Hani ilçesinde çocuk hastalıklarına karşı alınacak tedbirlerle ilgili anne ve babalara yönelik seminer düzenlendi.
Hani İlçe Kaymakamlığı Kültür Merkezi ve Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Hani Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Kan, şiddetli Kış aylarının başladığı bu günlerde özellikle okul dönemindeki çocuklar ile 0-7 yaş arası çocukların çoğunda ateşli hastalıkların yaşandığını, küçük çocuklarda başlayan ateşli hastalıklarda alınacak doğru yöntemlerle ateşin nasıl kontrol altına alınabileceğinin yollarını anlattı. Çocuğun ateşlenmesinin genellikle anne babalarda paniğe neden olduğunu belirten Dr. Ahmet kan, ateşin her zaman korkulması gereken bir durum olmadığını dile getirdi. Kan, "Önemli olan ateşli çocuğa nasıl yaklaşılması ve nelerin yapılması gerektiğinin doğru bilinmesidir. Ateşin enfeksiyon hastalıklarında çocuk için bir savunma mekanizması olduğunun unutulmaması gerekiyor. 38 derecenin üzerindeki ısıya yüksek ateş denirse de ısının yükselişi ciddi bir hastalık belirtisi olmayabilir. Kulak, dil altı, cilt, popo ve koltuk altı ateş ölçme noktalarıdır. Koltuk altı ölçümleri diğer ölçümlere göre 0,5 derece daha düşüktür. Ateş kendi başına bir hastalık olmaktan ziyade, bir hastalık belirtisidir. Her çocuğun ateşi çıkar. Bu vücudun savunma mekanizmasıdır. Önemli olan çıkan ateşi kontrol altında tutmaktır. Çocuk ateş nedeniyle titrer. Çocuğunun ateşi olduğundan şüphelenen ailelerin ilk olarak ölçüm yapması gerekir. 20 dakika sonra ateşin değişip değişmediğinin kontrol edilerek tekrar ölçüm yapılması gerekmektedir. Ateşi yüksek olan çocuğun yatırılması ve oda serinse bile giysilerinin çoğunun çıkarılması gerekmektedir. Ateşi olan bir çocuğun ancak ince bir çarşafla örtünmeye ihtiyacı olduğu, 39-40 derece ateşi olan çocuğun bütün vücudunun ılık su ile ıslatılmış süngerle silinerek ateşinin düşürülebileceği bilinmelidir" dedi.
Çocuğun ateşinin 39 derecenin altına düşene kadar ölçülmesi gerektiğini belirten Dr. Ahmet Kan, hiçbir zaman bu iş için soğuk su kullanılmaması gerektiğini söyledi. Kan, "Soğuk, kan damarlarını büzüştüreceği için ısıyı düşürmek yerine yükseltecektir. Yapılan uygulamalar bir netice vermezse, doktor kontrolünde ateş düşürücü şurup verin. Çocuğunuzun belirli aralıklarla az miktarlarda da olsa sıvı şeyler içmesini sağlayın. Ateş düşürmek için asla kolonya, alkol, sirke ve buz kullanmayın. Bunlar damarları ani olarak büzer ateş hemen düşer gibi olur. Sonrasında ise damarlar genişler ve ateş çok daha fazla yükselir. Özellikle küçük bebeklerde havale riskini artırır" şeklinde konuştu.
(İÜ-AKK-Y)

13.01.2013 16:22:13 TSI

Editör: Wan Haber