Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'ye birçok ulusal ve uluslararası ödül getiren projenin ikinci ve önemli adımı olan Hamamarkası'nda gerçekleştirilen restorasyon ile yapılan işler gün yüzüne çıktı.
Ankara tarihi için önemli bir bölge olan Hamamönü'nde gerçekleştirdiği restorasyon çalışmalarını Hamamarkası olarak adlandırılan bölgeye de taşıyan Altındağ Belediyesi, çalışmalarında son noktaya geldi. İnşaat çalışmaları tamamlanan bölgede, çevre düzenlemesi gerçekleştiriliyor. Alan genelinde 400'e yakın ev restore edilirken, Hamamarkası'nda 70 evin çalışmaları bitti. Restore edilen konaklardan bazıları müze, bazıları kültür merkezi olarak kullanılacak. Meydana yapılan Bosna Hersek Başçarşı girişindeki çeşme de, Hamamarkası'na ayrı bir renk kattı.
Hamamarkası bölgesinde yapımı tamamlanan projede yer altına 50 araçlık bir kapalı otopark inşa edildi. Otopark üzerinde vatandaşların yararlanabileceği yeşil alan ve oturma grupları da bulunuyor. Otoparkın bir başka önemli özelliği Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından Saraybosna'da yaptırılan Baş Çarşı'nın en önemli tarihi yapılarından biri olan 'Kardeşlik Çeşmesi'nin bir örneğinin bu alana inşa edilmesi.
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Hamamarkası'nda yapımı tamamlanan Kaleli Konağı'nın Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi olarak tefriş edildiğini dile getirdi. Bu konuda Gazi Üniversitesi ile işbirliği yaptıklarını anlatan Tiryaki, "Müzenin yapımı tamamlandı, içinin tefrişi sürüyor. Anadolu'nun unutulmaması gereken kültürel zenginliğini yansıtan, toplumsal hayatı düzenleyen birçok değerler var. Bunların kentleşmeyle birlikte kaybolmaması için Gazi Üniversitesi ile birlikte bu müzeyi düzenliyoruz. Gazi Üniversitesi'nde Anadolu'dan toplanan objeleri burada sergileyeceğiz" dedi.
Altındağ Belediyesi, Hamamarkası'nda çiftlerin evlilik öncesi gerçekleştirdiği geleneksel kına geceleri için de muhteşem bir mekan tasarladı. Altındağ Belediyesi Evlendirme Şube Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren kına konağı, restorasyon sonrası yeniden hayata dönen Hamamarkası bölgesinde kına türküleri ile yeniden canlanıyor. Konak, kış aylarına rağmen büyük rağbet görüyor.
(ZÇ-CC-Y)

02.02.2013 12:39:51 TSI

Editör: Wan Haber