Gümüşhane Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, çevreye zarar verecek şekilde yüzey suları ile yeraltı suyuna, kanalizasyona, drenaj sistemleri ile toprağa verilmesi yasak olan bitkisel atık yağları için vatandaşlara çağrıda bulundu.
Vatandaşlardan kızartmalık atık yağlarını lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökmemelerini isteyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemil Bayram, Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği gereğince bitkisel atık yağların kaynakta azaltılması ve geri kazanılmasının esas olduğunu, bu bağlamda da vatandaşların bu tür yağlarını ayrı olarak biriktirerek lisanslı toplama firmalarına verilmek üzere İl Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı ile irtibata geçmelerini istedi.
Atık yağların, önemli bir içme suyu kaynağı olan yer altı sularının kirlemesine sebep olduğunun altını çizen Bayram, "Atık yağlar, dren sistemine yapışarak kanalizasyon borusu içindeki atıkların boru cidarına tutunmasına, zamanla borunun daralmasına ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olur. Tıkanan boruların evlerde ve caddelerde kanalizasyon taşkınlarına neden olarak çevre ve insan sağlığını tehdit eder. Kanalizasyon sisteminin ve atık su arıtma tesislerinin bakım, onarım ve işletim maliyetinin arttırır. Böcek ve koku meydana gelir. Ayrıca kullanılmış kızartmalık yağlar ekotoksik özelliklerinden dolayı denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğünde su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler, balıklar ve denizde yaşayan diğer canlıların ölümüne neden olur.
Bu amaçla kullanılmış kızartmalık bitkisel atık yağ üreten lokanta, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler ile diğer benzeri tesisler, bu yağların toplanması için lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya toplayıcılarla yıllık sözleşme yapmakla yükümlüdürler." dedi.
Gümüşhane'de lokanta, restoran, pastane, otel, kamu kurum ve kuruluşlarına ait yemekhane, özel işletmelere ait yemekhane, yurt, okul pansiyonları ve sosyal tesis gibi kullanılmış kızartmalık yağ üreten yerlerle lisanslı Kolza ve Ezici şirketleri arasında sözleşme yapılarak oluşan bitkisel atık yağların toplanmasının sağlandığını kaydeden Bayram, toplanan kullanılmış kızartmalık yağların Biodizel üretiminde ya da elektrik üretimi amacıyla geri kazanılabildiğini belirterek, vatandaşlardan kızartmalık atık yağları lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökmemelerini istedi.
Yapılan çalışmalar sonucunda Gümüşhane'de 2010 yılı içerisinde 230 kilogram bitkisel atık yağ toplandığını, 2011 yılı içerisinde bu rakamın 2 bin 555 kilograma çıktığını ve son olarak 2012 yılı içerisinde 4 bin 535 kilogram atık yağ toplandığını sözlerine ekleyen Bayram, vatandaşlardan bu konuda duyarlı olmalarını istedi.
(RE-ÖS-Y)

30.01.2013 11:12:08 TSI

Editör: Wan Haber