Bursa'da 2 yıl önce Gemlik Dürdane rampasında Büyükşehir Belediyesi'ne ait asfalt yüklü kamyonun 6 araca çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında dava süreci farklı bir boyut kazandı. Kazada görevlerini ihmal ettiği iddia edilen 6 belediye teknik personeli Nisan ayında mahkemeye çıkacak.
Edinilen bilgiye göre, 2009 yılında Bursa Gemlik Karayolu Dürdane rampasında, Yusuf B. idaresindeki Büyükşehir Belediyesi'ne ait 16 DY 074 plakalı asfalt kamyonu, frenleri boşalınca 6 araca çarpıp, maddi hasarlı ve yaralamalı kazaya yol açmıştı. Yaralamalı trafik kazası Gemlik 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ne taşındı. 'Taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan açılan davada mahkeme, kazaya karışan aracın bakım, kapasite üstü yükleme görevini yerine getirmeyen belediye görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Cumhuriyet Savcılığı suç duyurusunda bulunanların kamu görevlisi olması sebebiyle Bursa Valiliği'nden bu yetkililer için soruşturma izni istedi. Valilik makamı tarafından yapılan ön incelemede memurların yargılanmasına izin verilmedi.
Karara karşı Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmaya yeterli nitelikte delil bulunduğunu söyleyerek, Bursa Bölge İdare Mahkemesine itiraz etti. Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda asfalt yüklü kamyonun karıştığı trafik kazasında taşıma sınırının üstünde yükleme yapıldığı, bakım onarım eksikliğinin etken olduğu ve hakkında ön inceleme yapılan kamu görevlerinin eksik yaptıklarını tespit etti. Mahkeme, yapılan itirazı kabul ederek, soruşturma izni verilmesine karar kıldı.
Şüphelilerden Bursa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Kantar Görevlisi Kemal Y., şoför Yusuf B.'yi fazla yük olduğu konusunda uyardığını söyledi.
Şüphelilerden Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığında Plent Operatörü Halil İbrahim V. ise, kendisinin olayla ilgili bir kabahatinin olmadığını ifade etti.
Şüphelilerden Plent Operatörü Ali A., kaza yapan araca yükleme yapan operatörün kim olduğunu bilmediğini ifade ederek, olayla ilgili kusurunun olmadığını vurguladı.
Belediyede asfalt plenti ve mıcır yıkama tesislerinden sorumlu olan Cevdet Ş. ise kamyonlardaki tonaj ve ya kamyonlardaki teknik arıza konusunda bir görev ya da sorumluluğunun olmadığını dile getirdi.
Şüpheli Yusuf K. kazaya karışan araçta teknik bir sorun ve arızanın olmadığını öne sürdü. Fen İşleri Daire Başkanlığında Baş Şoför olan Davut Ş. ise, "Benim görevim araçların ve şoförlerin sevk ve idaresini yapmaktır. Araç şoförleri aracında herhangi bir sorun olduğu zaman bana iletir. Bildirilmesi durumunda Makine İkmal Daire Başkanlığına sevk ederim. Ben bahse konu geçen şoföre kamyonun arızası olup olmadığını sordum. Bana aracın arızası olmadığını söyledi. Aracın ne kadar asfalt aldığını bilmiyorum" diye konuştu.
Kazada asıl kusurlu olan Şoför Yusuf B, 8 ay hapis cezası aldı. Bilirkişi heyeti, ayrıca işyerinde yapılan çalışmaları kontrol etmeyen ve denetlemeyen Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Yol Bakım Şube Müdürü memurlarının kazada kusurlu olduğuna kanaat getirdi. Kazada diğer araç sürücülerinin herhangi bir kusurunun olmadığının açıklandı. Belediye teknik personeli, 22 Nisan 2013 tarihinde Bursa 14. Asli Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

"YARGIYA OLAN GÜVENİMİZ ARTTI"
Kazada yaralanan DSP Büyükşehir Belediye eski Başkan Adayı ve Harita Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi eski Başkanı Gürkan Kanbir, "Olayın bu şekilde sonuçlanması bizi mutlu etti. 9 Kasım 2010 günü saat 09.30 sularında Gemlik yolu Dürdane rampası inişinde Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ait asfalt yüklü kamyon, frenlerinin patlaması üzerine benim otomobilime ve başka 5 araca çarptı. Türkiye'de ilk defa kamu görevlileri hakkında mahkeme kararı çıkartıldı. Tazminat davamız başka bir mahkemede devam ediyor. 2 yıldan beri parçalanan cipimizin parasını alamadık. Belediye tarafından da mağdur edildim. Yargıya olan güvenimiz arttı" dedi.
(YS-ÖK-Y)

09.12.2012 14:44:58 TSI

Editör: Wan Haber