En taze balığın sofralara ulaştığı Ankara'da balık tüketimi 2012'de bir önceki yıla göre artış gösterdi. 2012'de toplam 11 bin 323 ton balık tüketen Ankaralılar, en çok hamsi yedi.
En taze balığın sofralara ulaştığı Ankara'da balık tüketimi 2012'de bir önceki yıla göre artış gösterdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal verilerine göre Başkentliler geçen yıl toplam 11 bin 323 ton balık tüketti. 2011 yılında toplam balık tüketimi 8 bin 216 ton olmuştu.
2012'de toplam 11 bin 323 ton balık tüketen Ankaralılar, en çok hamsi yedi. Geçen yıl Başkent'te tüketilen hamsi miktarı 5 bin 683 ton oldu. Hamsinin ardından 2 bin 618 ton ile palamut ikinci, bin 469 ton ile çupra üçüncü sırada yer aldı. Çupranın ardından en çok tüketilen balık ise bin 268 ton ile istavrit oldu. Ankara'da 2011 yılında 8 bin 216 ton balık tüketilirken, yine ilk sırada hamsi yer almıştı. 4 bin 752 tonluk tüketimi ile birinci olan hamsiyi, 866 tonluk tüketimi ile sardalya ikinci, 796 tonluk tüketimi ile istavrit üçüncü sırada izlemişti.
Balık tüketiminin artışını geçen sene palamut ve Marmara hamsisinin bol miktarda olmasına bağlayan yetkililer, palamut ve hamsinin bol avlanmasının hale giren balık miktarını da artırdığını bunun da tüketiciye yansıdığını belirttiler. Bolluğun geçen sene fiyatlara da olumlu yansıdığını anlatan yetkililer, düşük fiyatın tercihi artırdığını vurguladılar.
En taze balığın Ankara'da olduğunu dile getiren yetkililer, Karadeniz'de avlanan balığın ilk olarak Ankara'ya geldiğini söylediler. Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal'de satışa sunulan balıkların taze olması nedeniyle sadece Başkentlilerce değil, civar illerden gelen komisyoncular tarafından da tercih edildiğini ifade eden yetkililer, 2012 yılında balık tüketimindeki artışta civar illerden yapılan alımların da etkili olduğunu vurguladılar.
Ankara'ya Karadeniz, Ege ve Marmara'dan hamsi yoğun olmakla birlikte istavrit ve sardalyanın geldiğini aktaran yetkililer, balık çiftliklerinde üretilen alabalık, levrek ve çupranın da Başkent'e getirildiğini kaydettiler. Balık Hali'ne ithal olarak Norveç Somonu ve uskumrunun geldiği bilgisini veren yetkililer, Toptancı Hal verilerine göre; 2012 yılında Ankara'da tüketilen diğer balıkların ise kefal, çinekop, bako, uskumru, tırsi, mercan, lüfer, kılıç, sazan, zargana, karides, yayın, mırlan, sarıkanat, somon olduğunu bildirdiler.
(EY-ÖK-Y)

05.02.2013 10:15:09 TSI

Editör: Wan Haber