Dicle Üniversitesi (DÜ) tarafından bugün yapılacağı belirtilen Kürtçe tezsiz yüksek lisans sınavı sorularının daha önceden dışarıya sızdırıldığının ortaya çıkmasıyla iptal edildi.
DÜ Yaşanan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı tarafından bugün yapılması planlanan tezsiz yüksek lisans sınavı, soruların sınav öncesi dışarıya sızdırmasından dolayı iptal edildi. Soruların sızdırması ve sınavın iptal edilmesinden tepki gösteren bir grup öğrenci, DÜ kampüsünden rektörlüğe yürüyüş yapmak istedi. Öğrencilerin rektörlüğe yürüyüşüne izin vermeyen güvenlik güçleri, sadece temsilcilerden oluşan bir grubun gitmesine izin vermek istedi. Bunu kabul etmeyen öğrenciler, rektörün buraya gelmesini istemeleri üzerine polis ve öğrenciler arasında bir süre sözlü tartışma yaşandı. Yaşanan tartışmanın ardından rektörlükten bir heyet geleceği bildirildi. Bir süre sonra DÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün ve Rektör Yardımcısı Aslan Prof. Dr. Aslan Bilici öğrencilerin bulunduğu kampüse gelerek, yaşanan sorunu anlattı.

"SORULARIN DIŞARIYA SIZMASI ELEKTRONİK HIRSIZLIKTAN KAYNAKLANMIŞ"
Öğrencilere yaşanan durumu anlatan DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici, soruların dışarıya sızmasının elektronik hırsızlıktan kaynaklandığını ifade etti. Olayı araştırdıklarını belirten Bilici, "Kurmanci ve Zazaki alanında iki sınav yapılacaktı. Bu sabah öğrendiğimiz kadarıyla internet sitesinde bir Zazaki ile ilgili bir takım sorular ilan edilmiş. İnternette ilan edilen sorulara baktık. Elimizde olan soru kitapçığıyla karşılaştığımızda yayınlanan soruların ham sorular olduğunu tespit ettik. Bütün hocalardan gelen sorular değil. Kitapçıkları karşılaştırdığımız zaman bir yerden gelen soruların hiç biri internette yok. Elimizdeki kitapçılığı sizinle paylaşacağız. Siz de göreceksiniz ki, 43 tane soru var yayınlanan, biz bu 43 sorunun 33'ünü seçip kitapçığımıza yerleştirdik. Şuan elimizde delil var. Buradan yola çıkarak, bugünkü sınavı iptal ettik. Şuan dünyanın bir çok yerinde elektronik hırsızlık yaşanıyor. Burada bir hırsızlık olmuştur, bunun üzerine gideceğiz. Hiçbir haksızlığa da mani olamayacağız" dedi. Konuşması kesilen Bilici'ye öğrenciler istifa edecek misiniz, sorular soruldu. 'Neden istifa edeyim?' yanıtı veren Bilici, olay bu işi provoke etmek mi yoksa çözüm bulmak mı diye tepki gösterdi.

"OLAYI TÜM BOYUTUYLA İNCELİYORUZ"
DÜ Genel Sekteri Prof. Dr. Sabri Eyigün ise olayı tüm detayıyla soruşturduklarını belirterek, soruşturma sonucunda ilgili savcılıkta suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti. Eyigün, "Yaklaşık 4 yıldır üniversitemizde yüzlerce öğrenciye yüksek lisans ve doktora sınavı yaptırdık. Bütün üniversitelerde yazılı ve sözlü sınav olmasına rağmen, biz objektiflik adına, şaibe karışmasın diye hiçbir sınavımızı yazılı ve sözlü yapmadık. Yalnızca öğrencilerin ALES, yabancı dil puanlarını ölçü alarak, bu skorlarla öğrenci aldık. Bu hafta da tezsiz yüksek lisans sınavlarımız vardı. Kürtçe ve Zazaca tezsiz yüksek lisans sınavı yapmak istedik. Konuya son derece önem verdik. Soruları büyük bir özveriyle hazırladık. Çok sayıda öğretim görevlisinden sorular istenildi. Daha sonra bir havuz oluşturuldu. Oluşan bu havuzda sorular seçilerek, soru kitapçığı hazırlandı. Soru kitapçığı dün akşam geç saatlerinde basıldı. Bir hocamızın gönderdiği sorular, ham halde basına sızmış. Nitekim soru kitapçığında da görülecektir ki, o soruların bir kısmı biz de var bir kısmı yok. Ham halinde ok işaretiyle gösterilmiş. Muhtemelen biz bunun elektronik hırsızlık olduğunu düşünüyoruz. Kesinlikle hocalarımızdan endişe etmiyoruz. Son derece üzgünüz. Sınava giren tüm arkadaşlardan özür diliyorum. Biz, Kürtçe sorular çalınmamasına rağmen, sınava girecek arkadaşlarımızdan bir şaibe gelmesin diye bütün sınavı iptal ettik. Sınav yarın saat 10:00'da tekrar yapılacaktır. Sınavın objektif olacağından ve hiçbir kimseye en küçük şekilde tolerans tanınmayacağından herkesin emin olması gerekiyor. Elektronik hırsızlık konusunda ise, üniversitemiz gerekli incelemeyi başlattı. Kimin yaptığını ve nasıl yaptığını bilemiyoruz. Bu da soruşturma sonucunda ortaya çıkarsa, biz bunu hem kamuoyuna açıklayacağız hem de savcılığa bildireceğiz. Bu durumdan rektörlüğümüzün haberi ve bir müdahalesi yoktur. Biz asla böyle bir şeye izin vermeyiz" diye konuştu.
Öğrencilere destek amaçlı DÜ'ye gelen Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, öğrencilere seslenerek, soruların yöneticiler tarafından çalındığına dikkat çekti. Birtek, "Bildiğiniz gibi yüksek lisans sınavı bugün yapılacaktı. Sorular çalındı, verildi. Bu çalma işinde yanlış anlaşılma olmasın. Bu çalma işini bizzat yöneticiler yapıyor" dedi.
Yapılan açıklamaların ardında grup olaysız bir şekilde dağıldı.
(ÜN-YRT-AŞ-Y)

21.01.2013 14:13:31 TSI

Editör: Wan Haber