Eğitim-Bir-Sen Kahta Temsilciliği tarafından kamuda kılık kıyafet özgürlüğü için 10 milyon imza kampanyası başlatıldı.
Kampanya için Yüzyıl Parkında stantlar açıldı. Vatandaşlar açılan stantlarda kılık kıyafet özgürlüğü için imza attı. İmza standının açılışında bir konuşma yapan Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Kahta Temsilcisi İbrahim Halil Tünçmen, "Kamu hizmetinin etkinliliği ve verimliliği ile ilgisi bulunmayan, son dönemde yoğunlaşan demokratikleşme ve sivilleşme çabalarıyla örtüşmeyen, hepsinden önemlisi doğrudan milletin egemenliğini hedef alan 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ürünü 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik' darbe dönemi mevzuatlarından kurtulma konusunda toplumsal mutabakatın en üst düzeyde sağlandığı günümüzde halen yürürlükte bulunmaktadır. Kamu görevlilerinin inançlarının gereğini yapmasını engelleyen hükümleri ile anayasaya, uluslararası sözleşmelere, demokrasi kültürüne ve insan onuruna aykırı hükümler içeren söz konusu yönetmeliğin özellikle 5.maddesinde yer verilen sınırlamalar kaldırılmalıdır. Başta kadın kamu görevlilerinin inançlarının gereği olan başörtüsüyle görev yapmalarını mümkün kılacak şekilde düşünce ve kanaat hürriyeti ile din ve vicdan özgürlüğünü gerçek anlamıyla kullanılabilmesi çerçevesinde anılan yönetmelikte gerekli değişikliklerin yapılması için Başbakanlığa sunulmak üzere Türkiye genelinde vatandaşların da katılımını sağlayarak 10 milyon imza kampanyası başlattık" dedi.
Memur-Sen olarak, kuruldukları günden beri temel hak ve özgürlükleri savunarak, haksızlığa uğrayanların yanında olduklarını ve bu anlayışla özgürlük için 10 milyon imza adını verdikleri kampanyayı başlattıklarını söyleyen Tunçmen, Temel hak ve özgürlüklerin tam anlamıyla sağlanması, din ve vicdan hürriyetinin en geniş şekilde yaşanabilmesi için birçok eylem ve etkinlik gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Konfederasyona bağlı Eğitim-Bir-Sen de bu sürecin içinde olduğuna değinen Tunçmen, "10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde 81 ilde basın açıklamaları yapmış ve yeni yılın ilk mesai gününde ülke genelinde gerçekleştirdiği 'serbest kıyafetle işe gitme' sivil itaatsizlik eylemiyle bu yöndeki taleplere dikkat çekmiştir" dedi.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık ve kıyafetine dair yönetmeliğin darbeci zihniyetin bir kalıntısı olduğunu vurgulayan Tünçmen, çalışanların saç tarama şekline, ayakkabı modeline, etek boyuna, gömlek yakasına, bıyığına, favorisine ve süveterine karışan bu yönetmeliğin bir an önce kaldırılmasını istedi.
(Şİ-ÖK-Y)

13.01.2013 15:26:17 TSI

Editör: Wan Haber