Düzce Valiliği ile Üniversitemiz işbirliğinde "Bina Risk Durumu Tespiti ve Uygulama Örnekleri" konulu Kentsel Dönüşüm Çalıştayı gerçekleştirildi.
Çalıştaya Düzce Valisi Adnan Yılmaz, Düzce Garnizon Komutanı Jandarma kıdemli Albay Ramazan Akça, Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Emniyet Müdürü Ali Gezer, Rektör Yardımcıları ve öğrenciler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Düzce'nin sorunlarını bilimin ışığında değerlendirmemiz gerektiğini belirterek, "Bilindiği gibi kentsel dönüşüm çok paydaşlı çok amaçlı bir çalışmadır. Şimdiye kadar bir araya gelmelerinde zorluklar olan kamu özel sektör ve halkın stratejik bir ortaklık kurulabilme olanağı bu kanunla artırılmıştır. Kentsel dönüşüm çalışmalarının başarısı, vizyonu ve stratejik hedefleri olan bir stratejik plana yerele ilişkin ekonomik, ekolojik ve kültürel ilkelere uygun yenilikçi yöntemlere çeşitli para politika alternatifleri sunan proje finansmanlarına ve farklı senaryoları olan, uzlaşma ve güven ortamı sağlayacak arazi geliştirme projelerine ihtiyaç vardır bu çalıştayda temel amacımız riskli binaların tespit süreci bu süreçte üniversitemizin üstlendiği görevlerin neler olduğu anlatılması ve yapılmış olan kentsel dönüşüm çalışmalarının paylaşılarak birbirimizden iyi uygulama örneklerinin öğrenilmesidir" dedi.
Düzce Valisi Adnan Yılmaz, Düzce'de hasarlı ve yarı hasarlı binaların fazla olduğunu belirterek "Söz konusu depremlerde binaların yüzde 81'i hasar görmüş, iş yerlerinin yüzde 87'si hasar görmüş. Üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen 994 bina orta hasarlı, bu performansımızın iyi olmadığının açık bir göstergesi. Afetler oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik mevzuat düzenlendi. Afet riski olanların dönüştürülmesi için bir kanun çıkartılmıştır, bu bir devrimdir. Toplam 154 müracaat edilmiştir, 70'i il müdürlüğüne, 84'ü üniversitemize başvurmuştur. Çirkin yapılaşmalar ortadan kaldırılabilecek ve estetik alanlar oluşturulabilecek. Kentsel dönüşümle bu kanunlar standardı yüksek kentler hedef edilmektedir, finansal destekler sağlanmaktadır. Bu ilktir devlet ve milletin kucaklaşmasıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı özel hesaptan kredi vererek yardım etmektedir. Deprem yaşayan bu güzel ilimiz, Kentsel Dönüşüme her ilden önce ben varım demeli" dedi.
Konuşmaların ardından Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fehmi Erzincanlı modaretörlüğünde panele geçildi. Panelde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Zekeriya Özok "Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Kocaeli Örneği", Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz "Mevcut Binaların Risk Durumu ve Kentsel Dönüşüm Gerçeği" Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Bayraktar "Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Düzce Örneği" Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fehmi Erzincanlı "Riskli Yapıların Tercihinde Düzce Örneği" konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Çalıştay panelistlere Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ve Vali Adnan Yılmaz'ın plaket ve çiçek takdim etmeleri ile sona erdi.
(AY)

21.02.2013 12:34:26 TSI

Editör: Wan Haber