Doğu ve Güneydoğu Bölge Baro başkanları, Muş Barosu'nun ev sahipliğinde bir araya geldi. Baro başkanlarının Muş'ta yaptıkları toplantının ardından 17 Baro başkanının imzasının bulunduğu yazılı bir açıklama yapıldı.
Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Malatya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van Baro başkanları adına açıklama yapan Muş Baro Başkanı Zahit Söylemez, ilk olarak 2012 yılının Aralık ayında hayatını kaybeden Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi'yi rahmetle andıklarını söyledi. Söylemez, İmralı ile devlet yetkililerinin görüşmelerini olumlu karşıladıklarını vurgulayarak, "Ülkemizde yıllardır devam eden ve on binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan Kürt sorununun çözümü için devlet yetkilileri ve Abdullah Öcalan arasında görüşmelerin yeniden başlaması, toplumda barışa yönelik umudu yeniden yeşertmiştir. Kürt sorununun çözümünde daha önce denenen yöntemler sorunu çözme yerine daha da derinleştirdiği bilinmektedir. Diyalog ve müzakerenin, sorunun çözümünde en rasyonel yöntem olduğu kuşkusuzdur. Bu nedenle yapılan görüşmeleri doğru buluyoruz ve destekliyoruz. Yeniden başlayan sürecin hassasiyet ve ciddiyetle sürdürülmesi gerekmektedir. Bu nitelikteki süreçler, dünyadaki benzer örneklerinden de anlaşıldığı üzere, zor süreçlerdir" dedi.
Nitekim görüşmelerin kamuoyu ile paylaşılmasından hemen sonra Paris'te yaşanan cinayetlerin, sürecin zorlu geçeceğini, sabote edilebileceğini gösterdiğini ifade eden Söylemez, "Bu nitelikteki olaylar, tarafları çözüm yönündeki iradelerinden vazgeçirmemelidir. İlgili bütün kesimleri, sorumluluk içinde sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Sorunun çözümü konusunda toplumda oluşan mutabakat da gözetilerek tarafların görüşmelerini kararlılıkla ve cesaretle sürdürmeleri gerektiğini yineliyor, görüşmelerin sorunun çözümü ve toplumsal barışı sağlayacağını umuyoruz" ifadelerini kullandı.
(RD-MSA-Y)

13.01.2013 15:05:01 TSI

Editör: Wan Haber