Cizre’de polisin açtığı ateş sonucu 12 yaşındaki Nihat Kazanhan adlı çocuk başından yaralanarak yaşamını yitirdi.


Şırnak’ın Cizre ilçesi Yafes mahallesinde çıkan olaylarda polisin müdahalesi sırasında 12 yaşındaki Nihat Kazanhan isimli çocuk kafasına aldığı kurşun sonucu ağır yaralandı.


Ağır yaralı olarak Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Kazahan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.


Olay sonrası Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri ve Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret Cizre Devlet Hastanesi’ne gitti.


Cizre’de ne olmuştu?


Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi (YDG-H) ile Hür Dava Partisi (Hüda-Par) üyeleri arasında 27 Aralık 2014 tarihinden itibaren çıkan olaylarda  Hüda-Par yöneticilerinden olan 65 yaşındaki Abdullah Deniz ile YDG-H’li 19 yaşındaki Yasin Özer ile Nur Mahallesi’ndeki evine gitmek isterken kurşunların hedefi olan 15 yaşındaki Barış Dalmış yaşamını  yitirmiş ve 5 kişi yaralanmıştı.


Konu ile ilgili olarak 27 Aralık 2014 tarihinde DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, açıklama yaparak devletin ve Hüda-Par’ın çatışmaları körüklediğini belirtmiş ve “Bu güçlere, halkımıza ve partimize yönelik saldırılara son verme çağrısında bulunuyoruz. Bu bir oyundur, tuzaktır” demişti.


KCK tarafından yapılan açıklamada ise yaşananların sorumlusunun Hüda-Par olduğu belirtilmil ve Hüda-Par’ın AK Parti politikalarından cesaret aldığını ifade edilmişti.


Başbakan Ahmet Davutoğlu ise “Sadece devlete dönük bir provokasyon değil, değişik siyasi gruplar arasında da bir çatışma ortaya çıkarmak istediler. İkisine karşı da hazır olmak lazım” demişti.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyetleri Cizre’de incelemelerde bulunmuş ve “Çatışmayı asıl yaratanın, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı çözüm sürecini baltalamaya ve akamete  uğratmak isteyen devlet içerisindeki karanlık güçler olduğunu düşünüyoruz” demişti.


30Aralık 2014 tarihinde olaylar sırasından hayatını kaybeden Yasin Özer’in götürüldüğü hastanedeki kamera kayıtlarına kimliği belirsiz 4 kişinin el koyduğu iddia edilmişti.


İHD Şırnak Şubesi Cizre’de yaşananlara ilişkin rapor hazırlamış ve raporda “Kürtlere yönelik aşağılayıcı ve küçültücü ifadeler kullanılarak vatandaş tahrik edilip olaylara zemin hazırlanmak istenmektedir” ifadelerine yer verilmişti.


Yaşanan olaylar sonrasında 31 Aralık 2014 günü İlçe Emniyet Müdürü Ozan Başurgan görevden alınmıştı.


İlçede baskın, gözaltı ve tutuklamalara karşı kazılan hendekler, yapılan görüşmeler sonucunda Sur, Cudi ve Nur mahallelerindeki hendeklerden bazıları 2 Ocak 2015’te kapatılmaya başlanmıştı.
Olaylar sırasından yaralanan Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi Hastaneleri’nde 7 gündür yoğun bakımda tutulan 32 yaşındaki Zeki Alar 4 Ocak 2015 tarihinde yaşamını yitirmişti.
6 Ocak 2015’te ise hedeneklerin kapatılmasından sonra Cudi Mahallesi’nin Ziraat Sokağı’na giren polis ateş açmış ve 14 yaşındaki Ümit Kurt, kalbine isabet eden tek kurşunla yaşamını yitirmişti. Çeli Akça isimli bir kişi ise yaralanmıştı.


İHD Şırnak Şube Başkanı Uysal, 14 yaşındaki Kurt’un öldürüldüğü, bir memurun da yaralandığı polis saldırısı ardından gittikleri hastane önünde bulunan 20 kadar polis aracında plakaların sökülmüş olduğunu gördüklerini söylemişti.


7 Ocak 2015’te Ümit Kurt’un öldürülmesini protesto eden guruba müdahale eden polis, 12 yaşındaki Muhammed Soğat’ı gaz bombası ile yüzünden vurmuştu.

Editör: Wan Haber