Mersin Yenişehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdülkerim Çiçek, yüksek verim alabilmek için mutlaka toprak analizinin yaptırılması gerektiğini söyledi.
Çiçek, yaptığı yazılı açıklamada, toprak tahlillerinin, toprakta hangi besin maddesinin eksik ve hangi bitki besin maddesinin yüksek olduğunu gösterdiğini belirtti. Toprakta ekilen veya var olan bitkinin gelişmesi ve yüksek mahsul vermesi için hangi gübreleri ne zaman, ne şekilde ve ne miktarda kullanılması gerektiğinin bilinmesinin önemli olduğunu vurgulayan Çiçek, "Toprak tahlilleri üreticiye, gübre için sarf ettiği paradan azami faydayı sağlamaya yardım etmekte, gereksiz yere gübre kullanılmasına engel olmaktadır. Hasat mevsiminden sonra kışlık toprak hazırlığı faaliyetlerine geçildiğinden, bu nedenle toprak analizi yapılması gerekmektedir. Toprak analizi sonucunda gübreleme konusunda çok daha doğru sonuçlara ulaşılacağından, gereksiz ve yanlış gübreleme ile torağa verilecek olan zarar büyük ölçüde azaltılacaktır. Toprak analizi sonuçlarına göre yapılan doğru gübreleme ile elde edilecek üründen yüksek oranda verim artışına neden olacak, aynı zamanda yanlış gübreleme ile oluşacak maddi kayıp da önlenebilecektir" dedi.
Bu gereklilik çerçevesinde kurum olarak 'TAR-GEL Projesi' personeli Ziraat Mühendisi Mustafa Bahadır Kara tarafından Çukurkeşlik köyü çiftçilerine toprak tahlilinin önemi anlatılarak, çeşitli meyve bahçelerinden toprak örneği alınıp toprak tahlil yaptırıldığını kaydeden Çiçek, "Tahlil sonuçlarına göre çiftçilerimizin bilinçli bir şekilde gübre kullanımı sağlanacaktır. Diğer belde ve köylerimizde de toprak tahlili ve sonuçlara göre kontrollü gübre kullanımını yaygınlaştırma çalışmalarımız devam edecektir" diye konuştu.
(HSK-Y)

12.02.2013 17:33:36 TSI

Editör: Wan Haber