Osmaniye'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 91. Yıldönümü kutlama etkinlikleri çerçevesinde, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) tarafından Milli Mücadele Gecesi ve Kurtuluş Paneli düzenlendi. Gecede Osmaniye'nin Milli Mücadele kahramanlarının yakınlarına da Vali Celalettin Cerrah tarafından şükran plaketi verildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program, İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinden Fatih Alibekiroğlu'nun okuduğu Kur'an-ı Kerim ve dua ile devam etti. Açılış konuşması OTSO Başkanı Arif Taşkaya tarafından yapıldı. Taşkaya, "Ecdadını bilmeyen, tarihini bilmeyen, ecdadını yad etmeyen nesillerin, tarih içerisinde nasıl yok olup gittiğini zaman içerisinde okuduk ve gözledik. O halde, teknolojinin çok hızlı bir şekilde ilerlediği bu dünyada benliğimizi, ecdadımızı, kültürümüzü unutmamak inancımızın en önemli gereği olsa gerek. Bu yüzden bizler, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak ilimizin yetiştirdiği değerli ağabeylerimizden bir kültür komitesi oluşturduk. Bu ilde milli mücadele yıllarında kimler kanını vermiş, kimler canını vermiş, kimler evladından ve eşinden vazgeçmiş, birçoğu unutulmuş o şehit ve gazilerimizi bulma konusunda bu komite ciddi gayretler gösterdi. Kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.
Vali Celalettin Cerrah ise geçtiğimiz yıl yine OTSO tarafından Osmaniye'nin kurtuluşunda emeği geçen milli mücadele kahramanlarının torunlarına ve Osmaniye'ye hizmeti geçenlere şükran plaketi takdim edildiğini ifade ederek, "Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odamız bu yıl da Osmaniye'nin Milli Mücadele kahramanlarına şükran plaketi veriyor. Bu yıl ayrıca, milli mücadele kahramanlarımız ve mücadelenin tarihini kitap haline getirdi. Bu çok önemli ve takdire değer" diye konuştu.
Milli Mücadele tarihine bakıldığında, ülkemizin Fransız, İngiliz, İtalyan ve Yunanlılar tarafından işgal edildiğini ve bu işgalci devletlerin kendi işgal tarihlerine bakmadan Türkiye'yi Ermeni katliamı yapmakla suçladıklarını da ifade eden Vali Cerrah, şöyle devam etti:
"Biz, gelecekte çocuklarımıza öyle dokümanlar bırakmalıyız ki, çocuklarımız geçmişte Türk milletinin ne badirelerden geçtiğini, ne zor günlerin üstesinden geldiğini çok iyi öğrenmeliler. Osmaniye'nin kurtuluşunun 91. Yılını kutluyoruz. Ama elimizde o günleri anlatan dokümanlar yok. Bu nedenle Osmaniye'nin kurtuluşunda emeği geçmiş Milli Mücadele kahramanlarımızın yer aldığı bu kitap çok önemli. Kitabın hazırlanışında emeği olan herkese teşekkür ediyorum."

"TARİHİNİ BİLMEYEN MİLLETLER, MUTLAKA YOK OLMAYA MAHKUMDUR"
Vali Cerrah, anne ve babaların çocuklarına tarihimizi mutlaka öğretmeleri gerektiğini de vurgulayarak, "Tarihini bilmeyen milletler mutlaka yok olmaya mahkumdur. Bu nedenle çocuklarımıza Osmaniye'nin kurtuluş tarihini, ülkemizin kurtuluş tarihini en iyi şekilde anlatmak zorundayız. Osmaniye'nin işgalinde sadece Fransızlar olmadı, onlara yardım edenler de oldu. Fransızlar işgal sonrasında çekip gittiler ama onlara yardım edenler onlarla birlikte gittiler mi, yoksa hala içimizdeler mi? Bugün çektiğimiz terör belasında onların parmağı olabilir mi? Bunları bir kez daha düşünmemiz lazım. Yıllardır terör devam ediyor, polisimizi, askerimizi, vatandaşlarımızı şehit veriyoruz. Bu teröristler burada nasıl barınıyor, hiç düşünüyor muyuz bunları? Maalesef o gün Fransızlara yardım eden bu kişilerden arda kalanlar, bugün teröre destek veriyorlar. Bu nedenle bu kitaba sahip çıkalım. O günleri yaşayan yaşlılarımızın anlattığı anıları bilen vatandaşlarımız bu kitabı hazırlayanlara iletsinler ve bu anılar da kitap haline gelsin. Çocuklarımız gençlerimiz tarihimizi öğrensinler" dedi.
Konuşmaların ardından Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Türk, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Süleyman Hatipoğlu ve Emekli Adana Müze Müdürü İsmet İpek'in konuşmacı olarak katıldığı Kurtuluş Paneline geçildi. Panelde Prof. Dr. Zeynep Türk, Osmaniye ekonomisi ve Osmaniye'nin ekonomik kurtuluşu hakkında bir sunum yaptı. Doç. Dr. Süleyman Hatipoğlu ise Milli Mücadele tarihi ve Osmaniye'nin milli mücadeledeki rolü hakkında konuşurken son olarak konuşan İsmet İpek Osmaniye'nin Milli Mücadele kahramanlarını anılarla anlattı.
Panelin bitiminde Milli Mücadele kahramanlarının yakınlarına şükran plaketi takdim edildi. Çemrek Ömer'in torunu Antalya Adalet Komisyonu Başkanı Süleyman Teke, Gökhaliloğlu Ali'nin oğlu Ökkeş Gedik, Gökhaliloğlu Hüseyin'in torunu Hüseyin Gedik, Settar Hacı'nın torunu Adnan Gizlice, Borazan Mehmet'in torunu Ali Borazan, Apan Dede'nin torunu Tülin Aydın, Maraşlı Demirci Ökkeş torunu Ökkeş Demir, Kel Hasan'ın oğlu Adil Zülfikar, Çalık İsmail'in torunu Sinan Toprak'a şükran plaketleri Vali Celalettin Cerrah tarafından verildi. Törende ayrıca OTSO ambleminin yapılmasında katkısı olan Osmaniye Valiliği Özel Kalem Müdürü Zafer Yıldız ve Osmaniye Belediyesi İmar Şefi Kasım Alibekiroğlu da plaketlerini Vali Cerrah'tan aldılar. Plaket töreninin ardından Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arif Taşkaya Vali Celalettin Cerrah'a kalpak ve baston hediye etti. Taşkaya, "Sayın Valimizin geldiği günden bu yana Osmaniye ciddi bir ivme kaydetti. Sayın Valimizde Kuvva-i milliye ruhunu görüyoruz. Bugün anısına size Kuvva-i Milliye ruhunu taşıyan kalpak ve bastonu takdim etmek istiyorum" dedi. Plaket töreni, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası önünde yapılan havai fişek gösterisiyle son buldu.
Programa Belediye Başkanı Kadir Kara, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Baro Başkanı Hamza Tor, Vali Yardımcısı M. H. Nail Anlar, Antalya Adalet Komisyonu Başkanı Süleyman Teke, kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve milli mücadele kahramanlarının yakınları katıldı.
(ACK-Y)

04.01.2013 14:15:16 TSI

Editör: Wan Haber