Kafkas Dernekleri Federasyonu, Suriye Çerkezlerinin vatanlarına dönmesinin önündeki engellerin kaldırılması için Türkiye'nin dört bir tarafından ve Suriye'den gelen Çerkezlerin katılımıyla Ankara'da Rusya Federasyonu Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yaptı.
Geniş güvenlik önlemleri altında Rusya Federasyonu Büyükelçiliği önünde toplanan Çerkezler, Suriyeli Çerkezlerin vatanlarına dönmesi için düzenlenen basın açıklamasına ellerindeki bayraklarla sloganlar atarak geldi. Bazı Çerkezlerin geleneksel kıyafetleri ile geldikleri basın açıklaması öncesinde Çevik Kuvvet Polisi, büyükelçilik önünde geniş güvenlik önlemi alırken, Çerkezler, 1864 Çerkez Soykırımı ile Çerkezleri anavatanlarından kopartarak dünyanın dört bir yanına sürgün eden Çarlık Rusya'sının devamı olan Rusya Federasyonu'nun tarihi ve insani sorumluluklarından daha fazla kaçmadan iki ateş arsında kalmış Suriye Çerkezlerinin vatanlarına dönmelerinin önünde bulunan engellerin kaldırılmasını istediler.
Çerkezlerin her türlü savaşa ve sivil halka yönelik her türlü şiddete karşı olduğunu belirten Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Vacit Kabaoğlu, savaşın bitmek bilmeyen kurbanlarından birisinin de Suriye'deki Çerkezler olduğunu söyledi. Suriye'de yaşayan Çerkezlerin Rus-Kafkas savaşları sonrasında Çarlık Rusya'sının uyguladığı soykırımın ardından Çarlık Rusya'sı, Osmanlı İmparatorluğu ve Britanya Krallığı gibi dönemin egemen güçlerinin işbirliği ile anavatanlarından sürülen Çerkezlerin torunları olduklarını ifade eden Vacit Kabaoğlu, "Tüm Çerkezlerin olduğu gibi Suriye'de yaşayan Çerkezlerin de anavatanı Çerkezya'dır. Karanlık entrikalara kurban edilip, vatanlarından kopartılan Çerkezler, bir daha bu karanlık oyunlara gelmeyecek, ne Türkiye'de, ne Suriye'de ne de başka bir yerde bir daha kimsenin projelerine malzeme olmayacaklardır. Suriye'deki Çerkezler iki ateş arasında ölüm kalım mücadelesi vermektedir. Çerkez yerleşim yerleri bombalanmış, pek çok Çerkez hayatını kaybetmiş, yüzlercesi yaralanmış, binlercesi imkansızlık içinde sığınaklara hapsolmuş durumdadır. Bine yakın Çerkez anavatanımızdaki cumhuriyetlere dönmeyi başarmışsa da hiçbir devlet desteği alınmadığı için kısıtlı yerel imkanlarla ancak asgari ihtiyaçları karşılanabilir durumdadır. Yaşanan bu iç savaşın galibi kim olursa olsun, en büyük zararı taraf olmayan ve hiçbir devlet tarafından desteklenmeyen Çerkezler görecektir" dedi.
Vacit Kabaoğlu, basın açıklamasını tamamladıktan sonra Suriye'den gelen Çerkezlerin düşüncelerini aktarmalarını istedi. Suriyeli Çerkezler, basında yüzlerinin görüneceği korkusu ile görüntü vermeyip açıklama yapmadılar. Basın açıklamasının ardından çok sayıda Çerkez olaysız olarak dağıldı.
(DY-ÖZ-Y)

05.01.2013 17:25:37 TSI

Editör: Wan Haber