Kastamonu Yol-İş 1 No'lu Şube Başkanı Mehmet Çelik, taşeron firmalarında çalışan personellerin haklarının verilmesini istedi.
Yol İş Sendika binasında Karayolları bünyesinde taşeron firmalar aracılığı ile yaklaşık 20 yıldır çalışan personelin kazandığı toplu iş sözleşmesini hakkını Karayolları Genel Müdürlüğü'nün mahkeme kararına karşı gelip, uygulamaması üzerine Yol-İş 1 No'lu Şube Başkanı Mehmet Çelik ve Yol-İş 2 No'lu Şube Başkanı Sadık Düzgün, birlikte ortak açıklama yaptı.
Yol-İş 1 No'lu Şube Başkanı Mehmet Çelik, yaklaşık olarak 1 yıldır Karayolları bünyesinde çalışan personellerin, hak ve hürriyetlerini koruyup, karayollarının bünyesine katmak için mücadele verdiklerini belirterek, "Karayollarına 20 yıl içinde toplamda 150 kişi bile alınmamıştır. 1970'li yıllarda bünyesinde bin 800 işçi çalışan karayollarında, günümüzde sayı o kadar azaldı ki, kendi araçlarını çalıştıracak, personel dahi bulamamaktadır. Dolayısıyla personel almak yerine hizmet satın alma yoluna gidilmiştir. Hizmet alımıyla yaklaşık 15 ile 20 yıldır karayollarında taşeron firmaların aracığıyla çalışan personel vardır. Bu işçilerin tamamı karayolcu olmuştur ama o hakkı alamamışlardır. Zamanla bu arkadaşlarımız Yol-İş Sendikası'na üye olmuştur. Yalnız toplu sözleşme döneminde bu arkadaşlar genel müdürümüz tarafından karayolcu olarak kabul edilmeyip, toplu sözleşme imzalamışlardır. Bunun neticesinde yerel mahkemelerde verilen hukuk mücadelelerin hepsi kazanılmış, itiraz üstüne bir üst mahkemede de süren davalar kazanılmış ve bu arkadaşlar toplu sözleşme haklarını elde etmişlerdir. Fakat genel müdürümüz bu mahkeme kararını uygulamadığı gibi, bağlı tüm şubeleri ihaleye açmış, taşeron firmalara dağıtmıştır. Bu ihalelerde karayolcu da yoktur. Karayolcu arkadaşlarımıza iş verilememekte olup, karayollarına ait tüm makinelerde hiçbir karşılık alınmaksızın, taşeron firmaların kullanılma sunulmaktadır. Biz ihaleye giren firmalara değil, böyle bir kurumun bu şekilde yönetilmesine karşıyız. Tapılan ihalelerin hiçbirinin devletimize katkısı yoktur. Ekmeğimizi kurtarmak için haklı mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz" dedi.
Günümüzde kamuların yok edilmesi ile karşı karşıya olduklarını belirten Yol-İş 2 Nol'lu Şube Başkanı Sadık Düzgün ise, "Karayolları personel alımı yapmadan devam etti ve şuanda geldiğini noktayı görüyoruz. DSİ ve Şeker Fabrikası aynı nedenlerden dolayı bitme noktasına geliyor. Olağanüstü durumlarda devlet büyükleri kamu kuruluşlarına sarılıyorlar. Kamu kuruluşları bittiğinde kime sarılacaklar. Özel İdare de aynı sorunlarla karşı karşıya geliyoruz" diye konuştu.
(Vİ-OA-Y)

01.02.2013 17:11:55 TSI

Editör: Wan Haber