Havza Belediyesi ve Samsun Büyük Anadolu Hastanesi işbirliği ile Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih C. Çetinkaya tarafından "Gastroözefegeal Reflü ve Solunum Hastalıkları İle İlişkisi" konulu seminer verildi.
Havza Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ve eşi Lebibe İkiz, Büyük Anadolu Hastanesi yetkilileri ve çok sayıda Havzalı katıldı. Seminerin başlangıcında Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Dr. C. Melih Çetinkaya'ya çiçek takdim etti.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. C. Melih Çetinkaya tarafından "Gastroözefegeal Reflü ve Solunum Hastalıkları İle İlişkisi" ile ilişkisi konulu seminerde katılımcılara gastroözefegeal reflü, solunum hastalıkları ile ilişkisi, reflünün çocuk gelişimine etkileri gibi konularda bilgiler verdi. Uzman Dr. Melih Çetinkaya, "Yemek borusu ile mide arasında kapanma fonksiyonunu sağlayan kasların yetersizliği neticesi asit karakterdeki mide suyunun yemek borusuna kaçmasına reflü denir. Çoğu zaman mide yakınmaları ile birliktedir ancak hiçbir mide yakınması olmayabilir. Yalnızca mide ve yemek borusunda yanma, baskı ve dolgunluk duyguları olan şekli gastroözefageal reflü hastalığı, ayrıca öksürük ve ses kısıklığına da neden olabilir. Sebepsiz müzmin öksürüklerde reflü önemli bir sorun olarak gündemdeki yerini almış bulunmaktadır. Mideden gelen benzeri şekli ise aşırı beslenme sonrası reflü ya da farkına varılmayan küçük çaplı kusmalar ile soluk borumuza yönelen gıda taarruzudur. Bebeklerin ve yaşlıların az ama sık aralıklarla beslenmeleri konusunda gösterilecek özenin önemi işte bu dramatik gerçeklerle dile gelmektedir. Almamız gereken önlemlere gelmek gerekirse; sıkı kemer, korse ve dar giysilerden kaçınmak, yatağın baş kısmını yükseltmek karın kasları ve diyaframı zorlayıcı egzersizlerden sakınmak. Az ve sık aralıklarla beslenmek. Acı, ekşi, turşu, baharatlı gıdalar ve ağır kızartmalardan kaçınmak. Asit giderici ilaçlarla geçiştirmeye çalışmak yerine, bu riskli olasılığa karşı mutlaka doktorunuzun önerileriyle hareket etmek doğru olanıdır" dedi.
Seminerin son bölümünde ise Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. C. Melih Çetinkaya, katılımcıların çocuk çağı tüm hastalıkları ile ilgili sorularını cevapladı.
(SAM-SLH-Y)

01.02.2013 14:45:08 TSI

Editör: Wan Haber