Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ndeki buhar ihtiyacının tamamı ile elektrik ihtiyacının üçte birini karşılayacak, 120 milyon dolar dolayında yatırım bedeli olan DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Santrali Projesi'nde son aşamaya gelindi.
DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Santrali, 2011 yılı Mart ayında yapılan Olağan Genel Kurulda gündeme gelmiş ve yönetime bu konuda yetki verilmişti. Bölge Müdürlüğünün 1,5 yıldan bu yana yaptığı çalışmalar neticesinde, 17 Aralık 2012 tarihinde DOSAB Konferans Salonu'nda teknik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bilgilendirme toplantısına, DOSAB'dan 75 sanayici ve işadamı katıldı. DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman, Başkan Yardımcısı İlhan Sarı, Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Komisyonu Başkanı Ersan Özsoy, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Oran da toplantıda hazır bulundu. Başkan Kahraman'ın konuşması ve Bölge Müdürü Serhat Şengül'ün sunumunun ardından soru-cevaplarla santral konusu 2,5 saate yakın tartışıldı. Sonuçta, DOSAB sınırları içinde 32 dönüm alanda ve yaklaşık 120 milyon dolara mal olacak yatırımın yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.

KAHRAMAN: "SANTRAL İÇİN İKİ TEMEL GEREKÇEMİZ VAR"
DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman, santral yatırımı konusunda şunları söyledi:
"Biz göreve gelirken üç önemli proje sözünü vermiştik. Akaryakıt kullanımı konusunu kısa sürede çözdük. SCADA sistemimizde geçici kabulü yaptık ve üçüncü projemiz de enerji santraliydi. Enerji santrali konusunu önemsiyoruz, çünkü iki temel gerekçemiz var; birincisi enerjide gelecekteki arz güvenliğini bölge sanayimize sağlamak istiyoruz. İkincisi de gelirleri giderek düşen organize sanayi bölgelerinin yatırım yapıp çağdaş hizmetler üretmesi gerek. Bu açıdan DOSAB'ın geleceğini garanti altına alıyoruz.

"UCUZ BUHAR VE ELEKTRİK SAĞLANACAK"
DOSAB'ta faal firmaların yüzde 68'e yakınının tekstil sektöründe olduğuna işaret eden Kahraman, "Firmalarımızın rekabet edebilir şekilde çalışıp ayakta kalması ve gelişmesi için uygun maliyetli ve kaliteli enerji girdisinin garantisi bu santral olacaktır. Özellikle enerjide arz güvenliği ve maliyet gelecekte ayakta kalmanın formülüdür. Bu santral hem buhar ve sıcak su ihtiyacımızın tamamını hem de bölgemizin tüketiminin üçte biri oranında elektrik enerjisi üreterek, maliyetlerimizde bizleri önemli ölçüde rahatlatacaktır. Yaptığımız hesaplamalara göre, bugünkü fiyatlar üzerinden, buharda yüzde 20'lerde, elektrikte de yüzde 10'lara varan oranda indirimler söz konusu olacaktır.

"GELECEĞİMİZ İÇİN HAYATİ ÖNEMDE"
Organize sanayi bölgelerinin elektrik, doğalgaz gibi hizmetlerinden elde ettikleri gelirlerin son yıllarda her geçen gün azaldığını belirten Kahraman, "OSB'ler değişen gelirler karşısında bütçe yapmakta, bütçelerini tutturmakta büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Oysa bölgelerin, yatırım yapabilmesi, katılımcılarına çağdaş hizmetler sunabilmesi için öngörülebilir kalıcı gelirlere ihtiyacı var. Bu açıdan, buhar ve elektrik santralimiz DOSAB'ın 25-30 yıllık geleceğini garanti altına alacak bir projedir. Santral gerekliliği konusunda, bu sebeplere daha birçoğu eklenebilir, ancak yukarıda bahsettiğim iki konu, hem bölgemiz hem de fabrikalarımızın geleceği için hayati önemdedir" ifadelerini kullandı.
Santralin bölge içinde ve yerli kaynaklı kömür santrali olarak kurulacak olmasının sağlıklı bir fizibilite çalışmasını gerektirdiğini söyleyen Kahraman "Biz tüm bu süreçleri geçtik. Kömürün uzun süreli ve sıkıntısız bir biçimde tedariğini sağlamak amaçlı çalışmalarımızı bitirdik. Ocak ayında kömür ve müşavirlik konusunda anlaşmaları yapacağız. DOSAB'ın bugüne kadarki en büyük yatırımı olacak bu projemiz, finansmanını da kendi oluşturacak, sanayicimizin cebinden bir kuruş çıkmayacak. Yaptığımız görüşmelere göre iki yıl ödemesiz 5-7 yıl gibi kredi olanağı mevcut ve santral kendi ödemesini kendisi yapacak. Dolayısıyla, sanayicimiz buhar ve elektriğe şu an ödediği faturadan daha az ödeyecek ve bir enerji santrali kazanmış olacak. Bildiğiniz gibi, ekonomide en büyük sıkıntımız cari açık. Açığın temelinde de enerji ithalatımız var. Biz, yerli kaynak kullanımı nedeniyle santral projemiz ile cari açığa da bir katkı koyacağız" dedi.
DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül, bölgede halen yılda 1 milyar kWh elektrik, 300 milyon Sm³ doğalgaz tüketimi olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
"Bölgemizdeki firmaların elektrik, doğalgaz, buhar vb. tüketimlerinin seyrini uzun süredir izliyor, sektörel gelişmeleri takip ediyoruz. Tüketimlerin ne zaman hangi yoğunlukta olduğu, bugün ve gelecek ihtiyacı çerçevesinde çeşitli senaryolar üzerinde projemizi çalıştırdık ve ihtiyacımız olan santral verilerine ulaştık. Ayrıca çevre etkileri açısından da kapalı stok sahası, gelişen filtre teknolojileri ile tamamen çevre dostu bir tesis olacak. Teknik ekibimizin yaptığı inceleme ve çalışmalar sonucunda, kömür ile elektrik üretimi için kurulan santrallerin verimlerinin yüzde 38-42 civarında olduğu, buhar üretiminin de olmasıyla santral verimlerinin neredeyse iki kata yakın arttığı görülmüştür. Sonuç olarak, kurulacak santralin yakıtının kömür olarak seçilmesi, elektrik ve buharın birlikte üretilmesi ile santral veriminin yüzde 85 mertebelerine ulaşması mümkün."

2015 YILINDA SANTRAL DEVREYE GİRİYOR
Şengül, uluslar arası bir ihale için danışman firma seçimi ve kömür tedariği konusunda imza aşamasına geldiklerini dile getirerek, "Sıcak su kullanımı, boyahaneler ve boyahane dışı katılımcıların buhar kullanımı için havai buhar şebekesi tesis edip en az 12 bar basınçta katılımcılarımızın parseline teslim edeceğiz. Yol haritamızda, bu yılın ilk yarısında ihaleye çıkmak ve ihale sonrası 24-30 ay arasında santral yapım süresi ile birlikte organize sanayi bölgemizin 25. kuruluş yılı olan 2015 yılında DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Santralimizi devreye almak var" açıklamalarında bulundu.
(YS)

04.01.2013 14:41:39 TSI

Editör: Wan Haber