Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Cumalıkızık, sultan külliyeleri ve hanlar bölgesinin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması yönündeki çalışmaları kapsamında hazırlanan adaylık dosyası UNESCO'ya gönderildi.
Bursa, hanlar bölgesi (Orhan Gazi Külliyesi ve çevresi), sultan külliyeleri (Hüdavendigar, Yıldırım, Yeşil, Muradiye) ve Cumalıkızık köyü ile Türkiye'nin 2014 yılı için 'UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne aday oldu. Son şekli verilen adaylık dosyası "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu'' ismi ile UNESCO'ya gönderildi.
Kültür Bakanlığı'na 30 Eylül'de teslim edilen ve yapılan ön değerlendirme sonucuna göre revizyonları yapılan başvuru dosyası, "Bursa UNESCO aday alanları tanıtım filmi" ile desteklenerek Kültür Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne iletildi. Dosya 1 Şubat 2013 tarihi itibariyle, UNESCO Dünya Mirası Merkezi Sekreterliği'ne Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla iletildi.
UNESCO Dünya Miras Sekreterliğince Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'ne (ICOMOS) gönderilecek olan dosya ile Bursa, 2014 yılı için UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girmeye aday durumuna geldi. ICOMOS ilerleyen günlerde bir heyet gönderecek ve aday gösterilen alanlar yerinde incelenecek. İncelemelerin tamamlanmasının ardından UNESCO değerlendirme sonucunu 2014 yılında açıklayacak.
Dünya Miras Listesi'ne girebilmek için her ülke her yıl sadece bir kültürel, bir de doğal varlık ile müracaat edebiliyor.
(MŞ)

01.02.2013 12:48:06 TSI

Editör: Wan Haber