Aydın İl Genel Meclisi'nin Bozdoğanlı üyeleri İsmail Kaya ve Galip Özel, Aydın İl Özel İdaresi'nin 165 milyonluk 2013 bütçesinden Bozdoğan'a ayrılan 15 milyon TL'lik kaynağı değerlendirdi.
Kabul edilen bütçenin ardından bazı yerel basın organlarında Bozdoğan için yapılan Yatırımcı Müdürlükler ve İlçe Özel İdarelerin aldığı bütçelerin yanlış yorumlandığını ifade eden Plan, Bütçe Komisyon Başkanı CHP'li İl Genel Meclis Üyesi İsmail Kaya ve Bozdoğan MHP'li İl Genel Meclis Üyesi Galip Özel basın açıklaması yaparak bilgilendirmelerde bulundu.
Plan, Bütçe Komisyon Başkanı CHP'li İl Genel Meclis Üyesi İsmail Kaya, yaklaşık iki haftadır ilçede çıkan haberlerde gündemi istemende olsa meşgul ettiklerini belirterek, hakkımızda çıkan haberlerin hiçbir tutarlılığı olmadığını belirtti. MHP'li İl Genel Meclis Üyesi Galip Özel ile ortak çalışmalar neticesinde Bozdoğan'a 4 yılda büyük yatırımları getirdiklerini ifade eden Kaya; "Geçtiğimiz yıl Bozdoğan'a 5-6 Milyon TL gibi bir yatırım gelirken, bu yıl yapılan çalışmalar ve projeler neticesinde 15 Milyon TL gibi bir yatırım getirdik. Yerel bir gazetede çıkan haberde yazıldığı gibi ilçemiz en az payı almamıştır aksine büyük bir pay almıştır. Hatta bu konuda zaruri ihtiyaçların yer aldığı bu bütçe ile ilgili ilçe müdürümüzün verdiği teklifin üstüne çıkarak komisyon ile fazladan desteklemesini yaptık. 15 Milyon TL'lik Bozdoğan'a aktarılacak paranın yüzde 80'i normalde yatırıma gidiyor ama Bozdoğan'da ise bunun yüzde 99'u yatırıma gidiyor. Çıkan haber gerçeği yansıtmadığı için, vatandaşların bu tür yazılara itibar etmemelerini istiyoruz" dedi.
Bozdoğan'a genel olarak baktığımızda siyaset için hizmet yapılmadığını görürsünüz diyen Kaya; "Tüm köylerimizde ne gerekirse o yapıldı. Saha ise saha, yol ise yol, düğün salonu ise o. Biz bunu sadece Bozdoğan için değil Komisyon Başkanlığımdan dolayı tüm ilçelerimizden gelen sorunların değerlendirmesinde de bunu yaptık. Plan, Bütçe Komisyon Başkanı İsmail Kaya yani benim başkanlığımda oluşan komisyonda MHP'yi temsilen Başkan Yardımcısı Hayri Güleç ve Orhan Karasuoğlu, AK Parti'yi temsilen Ahmet Eker ve Kenan Özcan, CHP'yi temsilen Mehmet Bozdağ ve Orhan Korkmaz yer alıyor. Sonuçta siyasi partiler aracılığıyla İl Genel Meclisi üyesi seçildik ve bu noktada 7 komisyon üyesini temsilciler gibi düşünerek il genel meclis üyesi arkadaşlarımızın komisyon üyesi arkadaşlarımıza verdiği teklifler doğrultusunda incelemelerini yaparak 17 ilçemizin 493 köyüne bütün hizmetin gitmesini sağladık. Ama bunu Bozdoğan'da göremedik. AK Partili arkadaşımız bir günden bir güne yanımıza gelerek şu köyün şu sorunu var deme ihtiyacı duymadı. Bize bir sorun belirtmedi. Sadece şu köye neden bu kadar bu köye neden bu kadar yardım verdiniz ifadelerini kullandı. Biz kendisine ne kadarda proje karşılığı ödenek ayrıldığını ve kendisine hangi köy ile ilgili ihtiyaç varsa çalışmasını yaparak bizlere iletmesini istedik ama maalesef bu çalışmalarını göremedik. Bozdoğan'da MHP'li Galip bey, ilçemize en yakın bölgede de komisyonda bulunan AK Partili Ahmet Eker ile güzel bir uyum içinde çalıştık. Yani bu gösteriyor ki farklı siyasi partilerden olsak da hizmet için bir araya geliyoruz" dedi.
Bozdoğan için ellerinden gelen mücadeleyi gece gündüz çalışarak gösterdiklerini ve bu çalışmalarının ışığının da muhtarlar ve halkın olduğunu ifade eden Kaya; "Halkımız bu hizmetleri çok iyi görüyorlar ve biliyorlar. Bu yazılan haberlerle bizleri insanların kalbinden ve gönlünden düşüremezler. MHP'li İl genel meclis üyesi arkadaşım Galip Özel ile birlikte uyum içerisinde çalışıyoruz. Farklı partilerden olmamıza rağmen yatırımları Bozdoğan'a getirmek için birlikte çalışıyoruz. Ama bir taraftan da aynı ilçeden olmamıza rağmen AK Partili İl Genel Meclis üyesi arkadaşımız Adnan Elmacı'nın Bozdoğan için alınan kararlara ret kararı vermesine de şaşırıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bütçesine Bozdoğan'a iki okul yapımı ve en az 6 okul onarımı için verilen oylamada 38 arkadaşımız evet oyu verirken Adnan arkadaşımız buna Bozdoğanlı olmasına rağmen ilçesinde müstakil anaokulu olmayan Karpuzlulu İl genel meclis üyesi arkadaşımızla beraber ret oyu vermiştir. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne ilçemize tarihinde görülmemiş yatırım yapması için ayrılan bütçesine gene 42 arkadaşımız onay verirken 6 kişinin ret verdiği bütçede gene arkadaşımız bulunuyor. Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğümüzden Nazilli'den sonra yol için en fazla ikinci payı alan ilçemiz olmasına rağmen 41 kişinin evet dediği 3 kişinin ise ret oyu verdiği bütçe oylamasında gene Bozdoğanlı Meclis Üyesi arkadaşımız bulunması dikkat çekmiştir. Bu memleket hepimizin memleketi, ilçeye hizmet getirenlere teşekkür etmemiz gerekirken bu yapılanları halkımızın takdirine bırakıyoruz" şeklinde konuştu.
İlçe Kaymakamlığının oluru ile Bozdoğan İlçe Özel İdaresinden gelen teklif doğrultusunda 193 Bin 500 TL'lik teklif Valilik oluruyla da aynı fiyat bizlere gelmişti diyen Kaya; "İlçe Özel İdaremize gelecek olan zaruri harcama bütçesini komisyonda 220 Bin 500 TL'lik bir fiyata çıkardık. 27 Bin TL gibi bir artış yaptık. Bu İlçe Özel İdaresi'nin zaruri ihtiyaçlarının bir bütçesidir. Bunun içinde Kaymakamlık makam aracının benzin giderinden tutunda, İlçe Özel İdaresinde çalışan personellerin maaşlarına kadar zaruri olan giderleridir. Bu yıl ilçemizin bu bütçede en az payı almasının asıl nedeni kaymakamlık makam aracını biz geçen yıl aldık ayrıca lojman bakımlarını da geçen yıl yaptırmıştık. Öte yandan MOBESE sistemimizi geçen yıl yapmıştık. Ayrıca İlçe Özel İdaremizde emekli olan personelimizde yok bu nedenle bütçeden en az payı aldık ama bazı yerel basında bu yanlış anlatılarak en az başkanlığımı yaptığım bütçe komisyonundan ilçeme vermişim gibi anlatıldı. Bu yanlış veya eksik haber olmuş diyelim. Biz ilçemizin sorunlarını 2012 yılı bütçesinde zaten çözmüştük ve diğer ilçelerden önce alarak bu yıl sadece İlçe özel idare zaruri ihtiyaç bütçesinde en az alan ilçe olduk. Hatta bu konuda ilçe özel idare müdürümüzle yapılan görüşmede verdikleri teklifin üstünde para verdiğimiz için bu paranın da muhtemelen tamamen kullanamayacağını söyleyerek yıl sonunda geri göndereceklerini belirttiler. Didim ile bir karşılaştırma yapılmış ama bu karşılaştırmada yazlık bölge olan Didim'deki lojman sayıları ile personel sayıları ve bunların bakımı göz önüne alınmamış. Bu da ayrı bir dikkat çeken nokta. Bu paralar yatırım için kullanılan bir bütçe değildir, bütçelerde birçok müdürlükte Bozdoğan 2. Sıralarda yer alırken, bazı müdürlükte ise ilk 4'te yer almaktadır. Biz bu bütçeyi çok yüksek meblağlar yapsak da bir şey fark etmeyecek. Geçtiğimiz yıl köy yardımlarını biz İlçe Özel İdare Müdürlüğü bünyesine koyduk ama bu yıl biz köy yardımlarını Yol, Şube Müdürlüğüne ve İmar Müdürlüğünün altına koyduk. Bu yıl Bozdoğan'a gelen para toplamda 1 Milyon 576 bin TL köy yardımı 220 bin daha eklersek Bozdoğan 1 Milyon 796 Bin TL payına düşeni aldı" ifadelerini kullandı.
Bozdoğan'da 44 köyün tamamı projeler yapılarak desteklerden payını aldığını ifade eden Kaya; şunları söyledi: "Tüm köylerimiz bu yatırımlardan yararlanacak. Koyuncular köyüne istinat duvarı, Yeşilçam'a istinat duvarı, Yeniköy Pazar yeri meydan düzenlemesi, Kılavuzlar Düğün Salonu, Örmepınar çelik çatılı düğün salonu, Alamut'ta istinat duvarı, Akseki'de köy bakım onarımı var. Bunun yanında İmar Müdürlüğü bünyesinde Çamlıdere Köy Konağı inşaatı, Koyuncular çelik çatılı düğün salonu inşaatı, Amasya istinat duvarı, Dutağaç mezarlık çevre duvarı inşaatı, Kazandere bay-bayan wc yapımı, Kızılcaköy pazaryeri inşaatı, Güre çelik çatılı düğün salonu, Haydare pazaryeri inşaatı, Haydare çelik çatılı düğün salonu ve Yakaköy'de çelik çatılı düğün salonu inşaatı yapılacak. Öte yandan 35 köyümüze de parke taşı noktasında da destek verdik. Akseki, Akyaka, Alamut, Altıntaş, Alhisar, Asma, Başalan, Çamlıdere, Dutağaç, Dümen, Güvenir, Göre, Güneyköy, Haydere, Hışımlar, Kakkalan, Kavaklı, Konaklı, Kamışlar, Karaahmetler, Kemer, Kızıltepe, Körteke, Olukbaşı, Osmaniye, Örentaht, Örtülü, Örencik, Pınarlı, Tütüncüler, Seki, Sırma, Yakaköy, Yenice ve Ziyaretli köylerimizin 2013 bütçesinde parke taşı döşeme işi plana alınmıştır"
AMBULANS VE POLİS ARACI ALINACAK
Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde Sağlık evlerinin, Aile Sağlığı merkezlerinin yapım ve onarımları yapılacağı gibi hastane ve emniyet teşkilatına da araç temini yapılacağını belirten Kaya; "Amasya köyü sağlık evinin genel onarımı, Örtülü köyü sağlık evinin çevre düzenlemesi ve çatı onarımı, Sırma köyü sağlık ocağı merkezinin lojman ve çatı onarımı, Alamut köyü sağlık evinin genel onarımı ve Haydere köyü aile sağlığı merkezinin genel onarımı da önümüzdeki İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde yapılacak çalışmalardır. Ayrıca İlçe Emniyet Müdürlüğümüze bir adet araç ile Rasim Menteşe Hastanesine de bir adet tam donanımlı ambulans alımı da önümüzdeki yıl bütçesine aldığımız projelerden" dedi.
Yol ve Ulaşım çalışmalarında bütçede Nazilli'den sonra en çok destek alan 2. İlçe olduklarını vurgulayan Kaya; "İlçemizde toplamda 36 kilometre yol yapılacak. Yazıkent-Çamlıdere-Sırma yolu 3 km iyileştirme, Sırma-Konaklı-Kızıltepe-Güneyyaka 5 km onarım, Örentaht Adadere mahallesi 2,3 km. stabilize kaplama, Kızılcaköy Saraçlar Mahallesi 2,5 km. stabilize kaplama, Yazıkent-Çamlıdere-Sorma-Körteke grup köy yolu 2,1 km. stabilize kaplama, Olukbaşı-Yenice 4 km. stabilize kaplama, Karabağlar-Güney 2 km. stabilize kaplama, Örentaht Adadere Mahallesi 2,3 km. 1. kat asfalt kaplama, Kızılcaköy Saraçlar Mahallesi 2,5 km. 1. kat asfalt kaplama, Yazıkent-Çamlıdere-Sırma-Körteke grup köy yolu 2,1 km. 1. kat asfalt kaplama, Olukbaşı-Yenice 4 km. 1. kat asfalt kaplama, Karabağlar-Güney 2 km. 1. kat asfalt kaplama, Yazıkent 4,3 km 2. kat asfalt kaplama, Kemer-Güvenir, Körteke grup köy yolu 4 km. 2. kat asfalt kaplama, Sırma-Örtülü 15 km. 2. kat asfalt kaplama, Yazıkent-Koyuncular 4 km. 2. kat asfalt kaplama, Çamlıdere 1 km. 2. kat asfalt kaplama, Yeniköy 2,7 km. 2. kat asfalt kaplama işi yapılacak" dedi.
Bütçede projeler için 3 Milyon 300 Bin TL ayrılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü aracılığıyla İlçe Müdürlüğüne Saanen Keçi Yetiştiriciliği Projesi, İncir ve ekşilik hastalığı ile Zeytin'deki sinek ve kurt hastalıklarıyla mücadele için en büyük payı Bozdoğan İlçesinin alacağını ifade eden Kaya, bu konuda da ilk 3'te olduklarını vurguladı.
Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü tarafından ise sorunu bulunan köyler için projeler hazırladıklarını ifade eden Kaya; sözlerini şöyle tamamladı: "Çamlıdere köyüne şebeke 75 metreküp depo, Örentaht köyüne terfi hattı 30 metreküp depo, Güney köyüne 75 metreküp depo isale hattı 6 tahliye hattı, Seki köyüne İsale hattı 10 tahliye hattı, Yenice köye 75 metreküp depo isale hattı tahliye odası Kızılcaköy'e Terfi Enerji hattı-Arıtma-Pompa, Güneyyaka köyüne 75 metreküp depo, Alamut köyüne içme suyu deposu 150 metreküplük ve yarım kalan kanalizasyon çalışması yapılacak. Çamlıdere köyümüzde devam eden halı saha yapımı çalışmamıza önümüzdeki yıl soyunma odası yapılacak. Koyuncular köyümüze güzel bir saha kazandıracağız. Ayrıca Örtülü ve Güre köylerine de sentetik saha düşünüyoruz. Gençlere de önem verdiğimizi bu şekilde gösteriyoruz. Önümüzdeki yıl Yazıkent Mürşide Akçay İlköğretim Okulumuza 6 derslikli ek bina ve Aydın'da müstakil anaokulu olmayan iki ilçeden biri olan Bozdoğan'a da müstakil anaokulu kavuşturacağız. 2013 yılı için yapım projemiz var ve bütçede onaylandı. Bunun yanı sıra 6-7 okulumuzun tadilat ve bakımları için ödenek çıkarttık. Eymir'deki okulumuza çatı, Alamut'ta çatı, bakım ve genel onarım, Seki'de genel onarım ve tuvalet, Çamlıdere'de bahçe ve kapı, Koyuncular'da çatı onarımı, Amasya'da kalorifer sistemi yapılacak. Bu şekilde de ilçemizde kalorifersiz okul kalmayacak. Bu şekilde de İl Milli Eğitim Müdürlüğünce ilçemize 2 Milyon TL gibi bir yatırım gelecek"
(ÜÖ-MB-İK)

18.12.2012 11:45:07 TSI

Editör: Wan Haber