Altı aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle İzmir'den otobüslerle iki grup halinde Ankara ve İstanbul'a 'Emek Yolculuğu' başlatan BMC fabrikası işçileri, Manisa ve Uşak'ın ardından bugün öğle saatlerinde Afyonkarahisar'a geldi.
İzmir'e bağlı Bornova ilçesi Pınarnaşı'nda kurulu olan BMC Sanayi Ticaret A.Ş fabrikasında çalışan işçiler maaşlarını alamadıkları ve üretim yapamadıkları gerekçesi ile bağlı bulundukları Türk Metal Sen Sendikası öncülüğünde Manisa ve Uşak'ın ardından bugün Afyonkarahisar'a geldiler. 'Emek Yürüyüşü' adı altında 13 otobüs ile Afyonkarhisar'a gelen işçilerin bugün ilde konaklayacakları yarın Eskişehir'e, Cuma günü ise Ankara'ya gideyerek eylemlerine devam edecekleri bildirildi.
Afyonkarahisar'da otobüslerle Gar Meydanı'na gelen işçiler, sloganlar eşliğinde Türk İş İl Temsilciliği binası önüne yürüyerek, bir basın açıklaması yaptılar. Emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı eylemde işçileri Türk İş başta olmak üzere çeşitli sendika, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri çiçeklerle karşıladılar.
Sendika temsilcileri ile birlikte basın açıklaması yapan Türk Metal Sendikası İzmir 1'nolu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun, 50 yıllık ve milli servet olarak gördükleri BMC fabrikasında son aydan bu yana ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşandığını ve işçilerin maaş alamadıklarını kaydetti. Fabrikanın yaşanan mali sorunlar nedeni ile üretim yapamaz hale geldiğini bildiren Tosun, şunları söyledi:
"Biz kamuoyu oluşturma anlamında iş yerimizde çeşitli eylemler ve basın toplantıları yaptık fakat derdimize bir çare bulamadık. Bu anlamda kamuoyu oluşturmak adına Pazartesi günü 'Emek Yolculuğu' adı altında bir yolculuğa başlayarak, iktidarın, muhalefetin bu olaya bir çözüm üretmeleri anlamında çalışanlarımızın yarısını İstanbul'a yarısını da Ankara'ya doğru yola çıkardık. Bu ülkenin iki önemli sorunu var biri terör biri de işsizlik. BMC'nin varlığı da bu iki sorunla direkt olarak ilgili. Bizim ürettiğimiz kirpi araçları zırhlı personel taşıyıcı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da terör örgütünün yapmış olduğu saldırılarda bizlerin bu ürettiği araçlardan sonra şehit sayıları çok azaldı. Dolayısı ile çok önemli bir araç üretiyoruz. Bundan dolayı da biz araç üretmek, ülke savunmasına katkı sağlamak istiyoruz diye haykırıyoruz. Bu anlamda bu şirketin stratejik bir noktada olduğunu ve buna hükümetin bir çözüm üretmesini istiyoruz. Biz şirketin ayakta kalmasını, üretim yapmasını ve bu insanlarında çalışmalarından yanayız. Fabrikada bin 600 mavi yaka diye adlandırılan işçi ile birlikte toplamda 2 bin 300 kişinin çalışıyor. Ayrıca İzmir'de dolaylı yoldan da bu kuruluştan yaklaşık 40 bin kişi ekmek yiyor.biz tesisin tekrar aktif bir şekilde çalışmasını istiyoruz."
Eyleme katılan işçiler ise aylardı maaş almadıklarını ve mağdur olduklarını söyleyerek, bu durumun aile yaşantılarını olumsuz yönde etkilediğini, bulabildikleri ek işlerle geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını kaydettiler.
(GC-SK-YHY-Y)

20.02.2013 18:35:05 TSI

Editör: Wan Haber