Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, 2012 yılında çiftçilerin daha modern bir tarım yapmaları için makine ekipman desteklerinde bulunduklarını söyledi.
Korkmaz, çiftçilerin daha modern tarım yapması için balya makinesinden, silaj makinesine, ilaçlama makinelerinden arıcılık makinelerine kadar destekler verdiklerini ifade etti. Ayrıca süt üreticilerinin daha kaliteli verim alabilmeleri için çeşitli makine desteği sunduklarını da belirten Korkmaz, "Çünkü sanayici neticede daha modern işletmelerde üretilmiş sütü talep ediyor. Ayrıca tarımla uğraşan çiftçilerimiz eskiden tüm tarla sürme işlerini öküzlerle ve sabanlarla görüyorlardı. Son sitem çıkan bazı makineler sayesinde tarlalar ve bahçeler bu makinelerle sürülüyor. Bu makinelerin belli bir kısmını biz karşılıyoruz. Diğer kısmı ise çiftçi tarafından karşılanıyor" şeklinde konuştu.
Son yıllarda gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ziraat Bankası'nın teşvikleriyle çok önemli yeni işletmelerin kurulduğunu anlatan Korkmaz, "Daha önce bu civarda 3-5 tane işletme varken şimdi 20'nin üzerinde işletmeler var. Hayvancılığa çok önemli yeni yatırımlar yapıldı. Gerek kredi olarak, gerekse hibe olarak hayvancılığa çok ciddi destekler verildi. Bizim esas gayemiz bu kurulan işletmelerin her türlü gerek hayvan sağlığı, aşılama, küpeleme, veterinerlik hizmetleri, tarımsal bitkisel üretime yönelik tohum ve fide desteği ve bunun yanı sıra mazot, gübre desteği yani toprağın sürümünden başlayıp hasat yapan çiftçimize ürününü sattığı zaman prim desteği sunarak, her kademede gerek hayvancılık işletmeleri, gerekse bitkisel üretim işletmelere kadar destekler vermektir" diye konuştu.
(VO-MET-Y)

05.01.2013 11:34:50 TSI

Editör: Wan Haber