Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Derneği (BİLSAM), Malatya Eğitim Raporu'nu hazırlayarak kamuoyuna açıkladı. Prof. Dr. İbrahim Gezer, "Eğitim verileriyle ilgili girdi var, ancak ne kadarı çıktıya dönüştü tartışmaya açıktır" dedi.
BİLSAM salonunda düzenlenen basın toplantısı ile BİLSAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer, Malatya Eğitim Raporu hakkında bilgiler aktardı. Gezer, "İlimizin sorunlarının çözümüne ve gelişimine katkı sağlamak amacıyla BİLSAM tarafından çok sayıda araştırma raporu, çalıştay, forum, panel, konferans ve sempozyum gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalarımız bundan sonra da devam edecektir. Bugün ise BİLSAM Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan Malatya Eğitim Raporu'nun kamuoyuna duyurulması amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Şahsımın yanı sıra eğitim yöneticilerinden Metin Benli, Abdulbasıt Özlük, Orhan Tuğrulca ve MEM çalışanlarından İsa Akgül tarafından hazırlanan bu rapor; ilimizin okul öncesi eğitiminden yüksek öğretimine kadar eğitimin bütün kademeleriyle ilgili değerlendirme ve analizler içermektedir. Bu kapsamda eğitim göstergeleri dikkate alınarak ilimizin eğitim durumu ortaya konulmuş, sorunlar tartışılmış ve çözüm önerileri sunulmuştur. Ayrıca rapor içeriğinde eğitimle ilgili son dönemde yapılan tartışmalara yönelik analizlere de yer verilmiştir. Bu rapor, ilimizde eğitimle ilgili son yıllarda ortaya konulan en temel metinlerden ve referans kaynaklardan biri olma özelliği taşımaktadır. Eğitimle ilgili çok sayıda veri, analiz, değerlendirme, tespit ve projeksiyon içeren bu raporun diğer bir özelliği ise katılımcı bir yaklaşımla hazırlanmış olmasıdır. Raporun hazırlanması sürecinde ilimizde alanında uzman çok sayıda kişiyle gruplar halinde görüşmeler gerçekleştirilmiş ve raporun bazı bölümleri birlikte olgunlaştırılmıştır" ifadelerini kullandı.
"Bu çalışma, 'Araştırma Raporları' serimizin üçüncü çalışmasıdır. Önümüzdeki günlerde ise Malatya Sağlık Raporu ve İlçe Gelecek Stratejileri Raporları yayımlanacaktır. Bildiğiniz gibi bu serinin ilk çalışmaları olan Malatya Kayısı Raporu ve Malatya Vizyon 2023 (İl Gelişim Raporu) çalışmalarımız daha önce yayımlanmıştı" hatırlatmasında bulunan Prof. Gezer, "Raporumuzun baskı giderleri Malatya Valiliği tarafından karşılanmıştır. Bu vesileyle Sayın Valimiz Vasip Şahin'in şahsında Malatya Valiliği'ne, raporun hazırlanmasına katkı veren çalıştay katılımcılarına ve rapora emeği geçen herkese teşekkür etmeyi bir borç bilirim" şeklinde konuştu.
BİLSAM'ın amaçlarını ve faaliyetlerini özetle dile getiren Gezer, 4 4 4 diye bilinen eğitim konusunun da raporda yer aldığını ifade etti. Gezer, "Derslik başında ve öğretmen başına düşen derslik sayısında ilimiz, bölge ve Türkiye ortalamasının üzerinde destek almış. Eğitim verileriyle ilgili girdi var ancak ne kadarı çıktıya dönüştü tartışmaya açıktır" diyerek, daha sonra özetle şunları söyledi: "Okullaşma oranı yüzde 80'lerde ancak LYS'de epey sıkıntılar var. Tartışılıp sebeplerin analiz edilmesini önerdik. Yüksek öğretimle ilgili araştırmalar da var. Üniversitemizin iyi olduğu alanlar da var sıkıntılı olduğu alanlar da var. Valimizin eğitimi öncelikli olarak almasını fırsat olarak değerlendirdik. Bunun kazanıma dönüşeceğini ümit ediyoruz."
Gezer, Valiliğin başlattığı Aile Öğretmenliği Projesi'ni de desteklediklerini kaydetti.
(NA-SO-Y)

30.01.2013 12:33:10 TSI

Editör: Wan Haber